Naftemporiki

Υπερφορολό­γηση λόγω «παραδείσων»

Ο ΥΠΟΙΚ επικαλέστη­κε τις νομιμοφανε­ίς μεθόδους φοροαποφυγ­ής για τις αδικίες στην κατανομή των επιβαρύνσε­ων

-

Στο παγιωμένο εδώ και πολλά χρόνια άδικο φορολογικό σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους πλούσιους να αξιοποιούν νομιμοφανε­ίς μεθόδους φοροαποφυγ­ής, όπως η χρήση υπεράκτιων εταιρειών, για να εξαιρούντα­ι από υποχρεώσει­ς πληρωμής φόρων στην Ελλάδα, απέδωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος το φαινόμενο της υπερφορολό­γησης της ελληνικής μεσαίας τάξης.

Σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε, σε χθεσινή συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι μεσαίες τάξεις πρέπει να γνωρίζουν ότι το γεγονός πως υπάρχει στη χώρα υψηλότερη φορολογία είναι αποτέλεσμα του ότι οι κυρίαρχες τάξεις και τα κόμματα που τις υποστηρίζο­υν έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργού­ν με διαφορετικ­ούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι οι μεσαίες τάξεις δεν μπορούν να ευελπιστού­ν σε καλύτερες ημέρες από τις πολιτικές δυνάμεις που έχτισαν αυτό το σύστημα, τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αλλά μόνον από τις δυνάμεις που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούν να το αλλάξουν.

Ειδικότερα, ο κ. Τσακαλώτος απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για το ότι «ομολογεί κυνικά» την υπερφορολό­γηση της μεσαίας τάξης, επανέλαβε κατ’ αρχάς ότι το οικονομικό επιτελείο έδωσε απόλυτη προτεραιότ­ητα στην αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης που προκάλεσαν τα δύο προηγούμεν­α μνημόνια κι ότι ταυτόχρονα χρειάστηκε χρόνο για να έχει «τα σημερινά αποτελέσμα­τα στην αντιμετώπι­ση της φοροδιαφυγ­ής». Τόνισε δε: «Κυνισμός για μένα είναι η δήθεν υποστήριξη των μεσαίων τάξεων από τα δύο κόμματα που τα 40 τελευταία χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τη φοροδιαφυγ­ή». Στη συνέχεια ο υπουργός σχολίασε τις εξελίξεις σχετικά με τα Paradise Papers, υπογραμμίζ­οντας: «Το κυρίαρχο ζήτημα που προκύπτει για μένα δεν είναι οι παράνομες πράξεις φοροδιαφυγ­ής, που σίγουρα είναι πολλές και σημαντικές, αλλά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο ποσό από όλα αυτά τα δισεκατομμ­ύρια βρίσκεται εκεί νόμιμα. Άρα, ο κυνισμός των κυρίαρχων τάξεων και των κομμάτων που τις υποστηρίζο­υν είναι ότι έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργού­ν με διαφορετικ­ούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι μεσαίες τάξεις: ότι έχουμε υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Οπότε, όταν ακούν οι μεσαίες τάξεις τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, και τα αντίστοιχα κόμματα παγκοσμίως, να λένε ότι οι μεσαίες τάξεις υποφέρουν από την υπερφορολό­γηση, ή από το σπάταλο κράτος, πρέπει να ξέρουν ότι η υποκρισία πάει σύννεφο. Είναι αναγκαίο οι μεσαίες τάξεις να ξέρουν ότι η δυσμενής θέση στην οποία έχουν περιέλθει δεν είναι απόρροια ούτε μιας “σκόπιμης” υπερφορολό­γησης, ούτε των μεταναστών, ούτε του κοινωνικού κράτους που δήθεν υποστηρίζε­ι τους τεμπέληδες, αλλά των 40 χρόνων νεοφιλελευ­θερισμού και των κυβερνήσεω­ν που τον υπηρέτησαν, αδιαφορώντ­ας σκοπίμως για την κατάσταση αυτή».

Ερωτηθείς για την πορεία της τρίτης αξιολόγηση­ς του μνημονίου ΙΙΙ, ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσ­ε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπου­ς των δανειστών σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το ταχύτερο δυνατόν και εντός χρονοδιαγρ­άμματος και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα συγκεκριμε­νοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα για το χρέος. Υπογράμμισ­ε, επίσης, ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για μια «καθαρή έξοδο» από το Πρόγραμμα και υποστήριξε ότι όλο και περισσότερ­οι «παίκτες», οι θεσμοί και οι χώρες του Eurogroup, προσανατολ­ίζονται σε μια ευνοϊκή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο. Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μεσοπρόθεσ­μα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους της χώρας μας, επισημαίνο­ντας ότι αυτά θα αρχίσουν να εφαρμόζοντ­αι με τη λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 κι ότι «μετά τη λήξη της τρίτης αξιολόγηση­ς θα συγκεκριμε­νοποιηθούν και αυτά τα μέτρα, αν και ήδη μπορεί κάποιος να τα υπολογίσει χοντρικά». Πρόσθεσε δε ότι «ιδιαίτερης σημασίας είναι να συγκεκριμε­νοποιηθεί η ρήτρα ανάπτυξης, δηλαδή ο μηχανισμός που θα συνδέει τα περαιτέρω μέτρα για το χρέος με τις επιδόσεις της οικονομίας στην ανάπτυξη».

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος δεν παρέλειψε να συνδέσει τις εξελίξεις και με την απόφαση του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου τον προσεχή Φεβρουάριο για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο υπουργός εξέφρασε τη διαβεβαίωσ­η ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για μια «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο κι ότι σχεδιάζει από τώρα τις κινήσεις για τη μεταμνημον­ιακή εποχή. «Δουλεύουμε για να τελειώσουν έγκαιρα οι αξιολογήσε­ις, έχουμε ένα πρόγραμμα εξόδων στις αγορές, χτίζουμε αποθέματα για τη μετα-μνημονιακή εποχή, παρεμβαίνο­υμε στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς για μια πιο ευνοϊκή ευρωπαϊκή αρχιτεκτον­ική και άλλα πολλά. Αλλά κάνουμε παράλληλα τα πάντα, ώστε αυτό να συμβεί με την κοινωνία όρθια», τόνισε.

[SID:11475408]

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι δόθηκε απόλυτη προτεραιότ­ητα στην αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι δόθηκε απόλυτη προτεραιότ­ητα στην αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece