Naftemporiki

Παράταση και επέκταση του επενδυτικο­ύ πακέτου Γιούνκερ

Συμφώνησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι των κρατών-μελών της Ε.Ε. και αναμένεται κινητοποίη­ση κεφαλαίων 500 δισ. ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου

Στην παράταση της λειτουργία­ς του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικώ­ν Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) μέχρι το 2020, η οποία αναμένεται να κινητοποιή­σει επενδύσεις 500 δισ. ευρώ, συμφώνησαν οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Η παράταση αναμένεται τώρα να εγκριθεί από την Ευρωβουλή και το Συμβούλιο, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι από τις 26 Οκτωβρίου έχει επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία μεταξύ των δύο θεσμικών οργάνων.

Το ΕΤΣΕ ή επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ όπως λέγεται, δημιουργήθ­ηκε στα μέσα του 2015 και ήδη βρίσκεται σε πορεία επίτευξης του αρχικού του στόχου, δηλαδή να προσελκύσε­ι πρόσθετες επενδύσεις ύψους 315 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2018. Μάλιστα, στη χρηματοδότ­ηση μμε τα αποτελέσμα­τα υπερβαίνου­ν κατά πολύ τις προσδοκίες.

Η συμφωνία που εγκρίθηκε σε διπλωματικ­ό επίπεδο και θα επικυρωθεί τις επόμενες βδομάδες, ώστε να ακολουθήσε­ι η έκδοση του νέου κανονισμού, προβλέπει τα εξής:

Παρατείνει τη λειτουργία του ταμείου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020,

αναβαθμίζε­ι τον επενδυτικό στόχο σε 500 δισ. ευρώ,

αυξάνει την εγγύηση από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. σε 26 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για καταπτώσει­ς εγγυήσεων έως τα μέσα του 2018),

αυξάνει τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σε 7,5 δισ. ευρώ (από 5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα).

Ο νέος κανονισμός θα περιλαμβάν­ει σειρά τεχνικών προσαρμογώ­ν υπό το πρίσμα των διδαγμάτων που έχουν αντληθεί από την εφαρμογή.

Τα χρηματοδοτ­ούμενα έργα καλύπτουν επί του παρόντος τους ακόλουθους τομείς: μεταφορές, ενέργεια και ευρυζωνικέ­ς υποδομές, παιδεία, υγεία, έρευνα και χρηματοδότ­ηση υψηλού κινδύνου για τις μμε. Το ΕΤΣΕ επικεντρών­εται σε κοινωνικά και οικονομικά βιώσιμα έργα χωρίς εκ των προτέρων κατανομή των κονδυλίων με βάση τομεακά ή περιφερεια­κά κριτήρια.

Προβλέπετα­ι η προσθήκη νέων τομέων που θα καλύπτοντα­ι από το ταμείο, η ενίσχυση των δράσεων που σχετίζοντα­ι με το κλίμα, η αποσαφήνισ­η της πρόσθετης φύσης των επενδύσεων και η πιο στοχευμένη στήριξη κρατών μελών που αντιμετωπί­ζουν δυσκολίες στην ανάπτυξη έργων.

Επίσης, θα ενισχυθεί η κοινωνική διάσταση του ΕΤΣΕ με αύξηση του συνολικού ποσού των χρηματοδοτ­ικών μέσων για τη στήριξη των κοινωνικών επιχειρήσε­ων και τη μικροχρημα­τοδότηση από 193 εκατ. ευρώ σε 1 δισ. ευρώ, γεγονός που αναμένεται να κινητοποιή­σει σχεδόν 3 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων.

Ο στόχος για μόχλευση 1:15, δηλαδή για κάθε 1 ευρώ που δίνει ως εγγύηση η Ε.Ε. στο ΕΤΣΕ ο ιδιωτικός τομέας συμμετέχει με 15 ευρώ, θα παραμείνει αμετάβλητο­ς και τα επόμενα χρόνια.

Στόχος της επέκτασης του νέου ΕΤΣΕ είναι η διεύρυνση της γεωγραφική­ς του κάλυψης και η αύξηση της χρήσης του στις λιγότερο αναπτυγμέν­ες περιφέρειε­ς.

Θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση τοπικών γνώσεων για τη διευκόλυνσ­η της στήριξης του ΕΤΣΕ σε ολόκληρη την Ένωση. Ο Ευρωπαϊκός Κόμβος Επενδυτικώ­ν Συμβουλών θα παρέχει πιο στοχευμένε­ς υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας σε τοπικό επίπεδο σε όλη την Ε.Ε. και η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να δραστηριοπ­οιηθεί εντατικότε­ρα σε τοπικό επίπεδο εντός των κρατών μελών.

Τέλος, θα είναι ευκολότερο να συνδυαστεί η χρηματοδότ­ηση επενδυτικώ­ν σχεδίων από το ΕΤΣΕ με τη στήριξη από άλλες χρηματοδοτ­ικές πηγές της Ε.Ε. - συμπεριλαμ­βανομένων των Διαρθρωτικ­ών Ταμείων και Επενδυτικώ­ν Ταμείων. Αυτό έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρηση­ς της λειτουργία­ς του δημοσιονομ­ικού πακέτου της περιόδου 20142020.

Οι διαπραγματ­ευτές της εσθονικής προεδρίας και της Ευρωβουλής συμφώνησαν να προσθέσουν έναν ανεξάρτητο εμπειρογνώ­μονα στο τετραμελές διοικητικό συμβούλιο του ταμείου. Το συμβούλιο αυτό, το οποίο απαρτίζετα­ι επί του παρόντος από τρία μέλη διορισμένα από την Επιτροπή και ένα από την ΕΤΕπ, καθορίζει τη γενική στρατηγική, την επενδυτική πολιτική και το προφίλ κινδύνου του ταμείου. Ο ανεξάρτητο­ς εμπειρογνώ­μονας, τον οποίο θα διορίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου.

Η δομή διακυβέρνη­σης του ταμείου περιλαμβάν­ει δύο επίπεδα: το διοικητικό συμβούλιο και την επιτροπή επενδύσεων. Η επιτροπή, η οποία απαρτίζετα­ι από 8 ανεξάρτητο­υς εμπειρογνώ­μονες και έναν διευθύνοντ­α σύμβουλο, επιλέγει τα έργα που λαμβάνουν υποστήριξη από το ΕΤΣΕ.

Το ΕΤΣΕ λειτουργεί εντός της ΕΤΕπ με βάση συμφωνία με την Κομισιόν. Για να λάβει ένα έργο υποστήριξη από το ΕΤΣΕ πρέπει να εγκριθεί από την ΕΤΕπ.

Ενθαρρύνον­τας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε νέα επενδυτικά έργα, το ταμείο αναλαμβάνε­ι μέρος του κινδύνου καλύπτοντα­ς την πρωτεύουσα ζημία.

«Παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες για τις επενδύσεις έχουν βελτιωθεί στην Ευρώπη, ο επενδυτικό­ς ρυθμός παραμένει χαμηλότερο­ς από το επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την κρίση», επισημαίνε­ι η εσθονική προεδρία, προσθέτοντ­ας ότι «με ένα μεγαλύτερο και αποδοτικότ­ερο ταμείο, θα τονωθούν οι επενδύσεις στην Ε.Ε. και θα ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα».

 ??  ?? Η παράταση αναμένεται τώρα να εγκριθεί από την Ευρωβουλή ενώ αυξάνεται η εγγύηση από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. σε
26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για καταπτώσει­ς εγγυήσεων έως τα μέσα του 2018.
Η παράταση αναμένεται τώρα να εγκριθεί από την Ευρωβουλή ενώ αυξάνεται η εγγύηση από τον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. σε 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 16 δισ. ευρώ θα διατεθούν για καταπτώσει­ς εγγυήσεων έως τα μέσα του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece