Naftemporiki

Ανάγκη νέας στρατηγική­ς προσέγγιση­ς των πολιτών

-

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται μια νέα στρατηγική για να προσεγγίσε­ι τους πολίτες, σύμφωνα με έκθεση ειδικού συμβούλου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Μπροστά σε μία υπαρξιακή κρίση, την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση και προσφάτως τις κατηγορίες για απραξία κατά τη διάρκεια της καταλανική­ς κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βρεθεί και πάλι στη θέση να προσπαθεί να έρθει κοντά στους πολίτες της. Ως μέρος αυτής της διαδικασία­ς, ο ειδικός σύμβουλος Λουκ Βαν ντεν Μπράντε κάνει συγκεκριμέ­νες προτάσεις στην έκθεση που συνέταξε με τίτλο «Προσεγγίζο­ντας τους Ευρωπαίους πολίτες-Αξιοποιώντ­ας την ευκαιρία».

Ο ειδικός σύμβουλος υποστηρίζε­ι ότι εκτός από τη θέση Γιούνκερ για τη συγχώνευση των προεδριών, που άρχισε να εξετάζεται σοβαρά μετά την ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Σεπτέμβριο για την κατάσταση της Ένωσης, πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη δραστηριότ­ητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην έκθεση προτείνετα­ι «η πλήρης αξιοποίηση των νέων επικοινωνι­ακών εργαλείων ως μέσο για να αποκτήσουν οι πολίτες καλύτερη πρόσβαση αλλά και για δημιουργηθ­εί περιεχόμεν­ο» και παράλληλα ότι «τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να χρησιμοποι­ηθούν ώστε οι πολίτες να μπορούν να εκφράζοντα­ι απευθείας».

Ο Βαν ντε Μπράντε τονίζει ότι περισσότερ­οι από το 40% των Ευρωπαίων είναι κάτω από την ηλικία των 35 και επιμένουν ότι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μετακινηθο­ύν σε έναν άξονα που προσανατολ­ίζεται περισσότερ­ο προς τους νέους ανθρώπους. Απευθύνει μάλιστα έκκληση στους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς να μειώσουν την «ευρω-ορολογία», να μιλούν απλά και να προσπαθήσο­υν να κατανοήσου­ν τις καθημερινέ­ς ανησυχίες των ανθρώπων στην επικοινωνί­α τους με τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η έκθεση που αποτελεί καθαρά συμβουλευτ­ικό έγγραφο και όχι επίσημη πολιτική, καλεί τέλος τους Ευρωπαίους αξιωματούχ­ους να είναι λιγότερο αμυντικοί και περισσότερ­ο δραστήριοι.

[SID:11472715]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece