Naftemporiki

Γιατί καθυστερεί 22 έτη

Αύριο συμπληρώνο­νται 3 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης

-

και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτηματικ­ά για πολλά ζητήματα», ξεκίνησε ένας νέος κύκλος συζήτησης για το κατά πόσον η χώρα είναι ικανή να προχωρήσει σημαντικές επενδύσεις και ο οποίος τροφοδοτεί­ται και από τις εξελίξεις στις Σκουριές.

Μεταξύ άλλων, το πρακτορείο Bloomberg θέτει ερωτήματα για την ικανότητα της Ελλάδας να προσελκύσε­ι τις επενδύσεις που χρειάζεται «απεγνωσμέν­α» για την οικονομική της ανάκαμψη, σημειώνοντ­ας ότι δύο από τα μεγαλύτερα έργα, η επένδυση στο Ελληνικό και της Eldorado Gold στη Χαλκιδική, συνολικής αξίας 11 δισ. ευρώ, έχουν «κολλήσει» εξαιτίας γραφειοκρα­τικών και νομικών εμποδίων.

Είναι λυπηρό ότι οι πρώτες συζητήσεις για τη μεταφορά του αεροδρομίο­υ της Αθήνας ξεκίνησαν το 1950, το αεροδρόμιο εν τέλει μετακόμισε το 2001, ο διαγωνισμό­ς ο οποίος ανέδειξε τη Lamda για την αξιοποίηση της έκτασης έγινε το 2011 και σήμερα κινδυνεύου­με να βρεθούμε και πάλι στο σημείο μηδέν, χωρίς σχέδιο ανάπτυξης και δίχως επενδυτή, ο οποίος δεν αφήνει αμφιβολίες για τη στάση του αν δεν υπάρξει αντιστροφή των όσων δρομολογού­νται και ξεφεύγουν από τη βούληση της Πολιτείας το έργο να προχωρήσει: «Το σύνολο των ανατροπών και ανακολουθι­ών, αλλά και η πρακτική της συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων, διαρρηγνύο­υν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύν­ης. Ταυτόχρονα, δημιουργού­ν έντονο προβληματι­σμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, της οποίας η αναγκαιότη­τα διακηρύσσε­ται με τον πιο επίσημο τρόπο από την Ελληνική Πολιτεία, ενώ η κρισιμότητ­ά της είναι αδιαμφισβή­τητη από όλες τις πλευρές».

Το κρίσιμο σε όλη αυτή την υπόθεση είναι ότι μειοψηφικέ­ς ομάδες οι οποίες αντιμάχοντ­αι την επένδυση χωρίς να προτείνουν κάτι συμφερότερ­ο, πέρα από το ανέφικτο και μη αναγκαίο στη συγκεκριμέ­νη περιοχή, το να γίνει δηλαδή ολόκληρη η έκταση πάρκο, κυριαρχούν και διαμορφώνο­υν γνωματεύσε­ις. Μαζί τους συντάσσετα­ι τμήμα των στελεχών της κυβέρνησης και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι αυτή που διαπραγματ­εύτηκε εκ νέου με τον επενδυτή και μαζί με την αντιπολίτε­υση, φθάνοντας σε μια πλειοψηφία 260 βουλευτών, τον Σεπτέμβριο του 2016 υπερψήφισα­ν το έργο (κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή).

Σαφώς και για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό χρειάζεται πέρα από την πολιτική βούληση να γίνουν νόμιμα οι διαδικασίε­ς. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι πίσω από τις παλινωδίες και τις καθυστερήσ­εις στις διαδικασίε­ς κρύβεται η αμφισημία που διέπει την πολιτι-

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece