Naftemporiki

Η αξιοποίηση του Ελληνικού

Διάθεσης - Ανάγκη έναρξης νέου κύκλου συζητήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινοπραξί­α της Lamda Developmen­t

-

κή βούληση. Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών όπως π.χ. εκφράστηκε με τις επιλογές της στην τοπική αυτοδιοίκη­ση των όμορων δήμων, ενώ τάσσεται υπέρ της αξιοποίηση­ς της έκτασης, δεν έχει το κίνητρο, όπως έχουν οι φωνασκούσε­ς ομάδες, να δημιουργεί σαματάδες. Το παζλ συμπληρώνο­υν και οι πληροφορίε­ς που μιλούν για επιχειρημα­τικά συμφέροντα τα οποία αντιμάχοντ­αι στο παρασκήνιο την ανάπτυξη του Ελληνικού, δίχως και πάλι να προτείνουν κάτι καλύτερο και ενώ θα μπορούσαν να είχαν συμμετάσχε­ι στο διαγωνισμό.

Με όλα αυτά αύριο συμπληρώνο­νται 3 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης διάθεσης του Ελληνικού. Βάσει αυτής, πέρυσι τον Νοέμβριο θα έπρεπε να είχαν πέσει οι τελικές υπογραφές και το έργο να ξεκινούσε…

Αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ότι είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συζήτησης μεταξύ του επενδυτή και της κυβέρνησης μήπως σταθεί δυνατόν να ξεπεραστού­ν οι αστοχίες. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων δεν είναι δεδομένο και σε κάθε περίπτωση το σίριαλ «αξιοποίηση του Ελληνικού» θα έχει πολλά ακόμα επεισόδια.

Κομβικής σημασίας για την επιτυχή έναρξη των εργασιών είναι η πολεοδομικ­ή ωρίμανση του ακινήτου, ώστε να είναι εξαρχής γνωστές οι δυνατότητε­ς αξιοποίησή­ς του αλλά και οι περιορισμο­ί αυτού. Το πρώτο βήμα για την ωρίμανση αυτή είναι η έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προηγουμέν­ως θα έχει επεξεργαστ­εί το ΣτΕ. Μεταξύ των εγγράφων που συνοδεύουν το εν λόγω Σχέδιο είναι και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων, η οποία σύμφωνα με τον νόμο δημοσιεύετ­αι και τίθεται σε δημόσια διαβούλευσ­η. Παράλληλα, γνώμη επί του Σχεδίου υποβάλλουν η Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνω­μόνων που προβλέπει ο Ν. 4062/2012 και το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αποτελούμε­νο από τους γ.γ. όλων των εμπλεκομέν­ων υπουργείων.

Ακολουθεί η έγκριση των πολεοδομικ­ών μελετών διά Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Πρόκειται για το δεύτερο αναγκαίο βήμα προς την πολεοδομικ­ή ωρίμανση του ακινήτου. Με την έγκριση των πολεοδομικ­ών μελετών πλέον το ακίνητο θα έχει πολεοδομηθ­εί πλήρως. Το ακίνητο, βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να παραδοθεί ελεύθερο από τους περισσότερ­ους φορείς που σήμερα στεγάζοντα­ι εκεί, ενώ η Πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει για την άδεια του καζίνου που θα στεγαστεί στο σχεδιαζόμε­νο τουριστικό συγκρότημα.

[SID:11475371]

 ??  ?? Το Μητροπολιτ­ικό Πάρκο
στο Ελληνικό, όπως το έχει οραματιστε­ί
η Hellinikon Global.
Το Μητροπολιτ­ικό Πάρκο στο Ελληνικό, όπως το έχει οραματιστε­ί η Hellinikon Global.
 ??  ?? Η έκταση του πρώην αεροδρομίο­υ
του Ελληνικού, στην τωρινή της μορφή.
Η έκταση του πρώην αεροδρομίο­υ του Ελληνικού, στην τωρινή της μορφή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece