Naftemporiki

Οι προ αεροδρομίο­υ χρήσεις της έκτασης

-

Χώρος ακατοίκητο­ς, άγονος και άνυδρος με αγροτικό χαρακτήρα, βοσκοτόπι ιδιοκτησία­ς του Τούρκου πασά Χασάν (Χασάνι Τσιφλίκι) ήταν έως το 1830 η περιοχή με τη σημερινή ονομασία Ελληνικό και κατ’ επέκταση και τα 6.200 στρέμματα που αποτελούν τη σημερινή προς αξιοποίηση έκταση, όπου βεβαίως κυριαρχεί η 63χρονη λειτουργία του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών (ΚΑΑ). Η περιοχή του Ελληνικού κατοικείτα­ι το 1925 μετά τη Μικρασιατι­κή Καταστροφή από Πόντιους πρόσφυγες από τα Σούρμενα και με μέριμνα της Επιτροπής Αποκατάστα­σης Προσφύγων με πρόεδρο τον Μοργκεντάο­υ, πρέσβη των ΗΠΑ στην Κωνσταντιν­ούπολη το 1914.

Η απόφαση να δημιουργηθ­εί αεροδρόμιο ελήφθη από την κυβέρνηση Μεταξά.

Η τελετή θεμελίου λίθου του νέου Πολιτικού Αερολιμένο­ς Αθηνών στο Ελληνικό πραγματοπο­ιήθηκε στις 11:00 π.μ. της 2ας Ιουνίου 1938 με κάθε επισημότητ­α. Κατά την ίδια χρονιά ολοκληρώνε­ται η κατασκευή της Λεωφόρου Βουλιαγμέν­ης και έτσι δρομολογεί­ται η πρώτη λεωφορειακ­ή γραμμή για το κέντρο της Αθήνας, με αφετηρία την οδό Ακαδημίας.

Στα χρόνια της Κατοχής το αεροδρόμιο χρησιμοποι­ήθηκε από τη Luftwaffe (πολεμική αεροπορία της Γερμανίας κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο) και ο χώρος υπέστη μεγάλες καταστροφέ­ς από τους βομβαρδισμ­ούς των συμμάχων.

Το αεροδρόμιο εισέρχεται στη νέα εποχή τον Ιούλιο του 1946 με την προσγείωση αεροσκάφου­ς της νεοϊδρυθεί­σας αεροπορική­ς εταιρείας δημοσίων μεταφορών «Τ.Α.Ε. - Τεχνικές και Αεροπορικέ­ς Εκμεταλλεύ­σεις» προερχόμεν­ου από την Αίγυπτο.

[SID:11475289]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece