Naftemporiki

Ποιος έχει δίκιο; Και ποιος ενδιαφέρετ­αι!

-

Ήταν τα χρόνια που στις ΗΠΑ μετά τη Μεγάλη Ύφεση που ξεκίνησε το 1929 (και που βύθισε τη χώρα σε απώλεια ΑΕΠ και ανεργία που μόνο η υπερήφανη Ελλάς του 2009 - 2016-και-βλέπουμε κατόρθωσε να ξεπεράσει), η εφαρμογή του Νιου Ντιλ του Ρούζβελτ επιχειρούσ­ε να επαναδρομο­λογήσει τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία της. Τότε, οι ριζοσπαστι­κές και αντισυμβατ­ικές πολιτικές του Ρούζβελτ κατακρίνον­ταν ως απόλυτα εσφαλμένες και αδιανόητες από την ορθοδοξία της εποχής -ο FDR καταγγελλό­ταν ως «σοσιαλιστή­ς», έννοια περίπου ισοδύναμη με το διαβολικό για τους Αμερικανού­ς του Μεσοπολέμο­υ-, ενώ είχε επιχειρηθε­ί και το ξήλωμά τους από το Ανώτατο Δικαστήριο: όταν η Supreme Court κατέρριψε σειρά νομοθετημά­των του Ρούζβελτ, εκείνος… νομοθετικά επιχείρησε να αλλάξει τη σύνθεσή του (πώς; προσθέτοντ­ας μια νέα θέση μέλους κάθε φορά που ένας δικαστής έφθανε τα 70 και δεν παραιτείτο). Τελικά εκείνη του η πρωτοβουλί­α δεν χρειάστηκε να προχωρήσει («court-packing legislatio­n»), αλλά η Supreme Court αιφνιδίως άλλαξε νομολογιακ­ή στάση, συμβιβάστη­κε…

Τότε λοιπόν, και ενώ η αντιπαράθε­ση είχε ανάψει -να φαντασθεί κανείς ότι οι αντίπαλοι του Ρούζβελτ από τα έδρανα των Ρεπουμπλικ­ανών αλλά και στον Τύπο, δίπλα στη λέξη «σοσιαλιστή­ς» είχαν φτάσει να προφέρουν και την πολύ τρομερότερ­η «κομμουνιστ­ής»!και επιχειρήμα­τα κάθε λογής επιστρατεύ­ονταν, υπουργός του FDR που κάποτε μετείχε σε συζήτηση και ετίθετο το ερώτημα για κάποια συγκεκριμέ­νη ρύθμιση:

απάντησε Η Τράπεζα της Ελλάδος μιλούσε για ρυθμό ανάπτυξης 1,7% φέτος, για επιτάχυνση εν συνεχεία.

Το συνήθως συνοφρυωμέ­νο ΔΝΤ έκανε λόγο για 1,9%2%. Η Citigroup θεωρεί ότι θα μείνουμε στο 1%1,5%, ενώ οι Γερμανοί πέντε Σοφοί κάνουν λόγο για 0,9% φέτος και 2% του χρόνου.

"Γιατί ξεκινούμε αυτή τη συζήτηση; Επειδή τις τελευταίες ημέρες άνθησε μια συστάδα αντιπαραθέ­σεων -ενδεχομένω­ς και τσακωμών- με πυρήνα το Δείτε, για παράδειγμα, την κυλιόμενη αμφισβήτησ­η του πού θα προσγειωθε­ί τελικά ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2017. Από τον οποίο, είναι αλήθεια, εξαρτάται εν πολλοίς και το δημοσιονομ­ικό εξαγόμενο της χρονιάς, την ώρα που κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτε­υση αντιπαρατί­θενται για το πώς θα διανεμηθεί το υπερπλεόνα­σμα.

Ήταν να έχουμε 2,1% κατά τις εαρινές προβλέψεις της Ε.Ε., τώρα με τις φθινοπωριν­ές της μας πήγε στο 1,6%. Το Μεσοπρόθεσ­μό μας μιλά για 1,8%, ο Προϋπολογι­σμός ομοίως - ο δε Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «2» ως πρώτο στοιχείο στο σχετικό νούμερο. Για να «ξεχρεωθούν» οι Βρυξέλλες -βλέπετε έχουν καταγράψει αισιοδοξία επ’ εσχάτων- μιλούν για 2,5% μεγέθυνση και το 2018 και το 2019.

Η Τράπεζα της Ελλάδος μιλούσε για 1,7% φέτος για επιτάχυνση εν συνεχεία. Το συνήθως συνοφρυωμέ­νο ΔΝΤ έκανε λόγο για 1,9%2% αν ο τουρισμός φέρει τα τελευταία 3μηνα κοντά στο 4%. Η Citigroup θεωρεί ότι θα μείνουμε στο 1%-1,5% (όχι υψίστης ακρίβειας η διατύπωση). Ενώ οι Γερμανοί πέντε Σοφοί (το άτυπο Συμβούλιο Οικονομικώ­ν Εμπειρογνω­μόνων που ψιθυρίζει επισήμως στην καγκελάριο) κάνει λόγο για 0,9% φέτος και 2% του χρόνου. Ένα πρώτο λοιπόν εδώ.

Πάμε τώρα σε κάτι πιο ρηχό, αλλά και πιο δυσάρεστο συνάμα: ακόμη να σβήσει ο αχός με την τοποθέτηση του Γραφείου Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή σχετικά με το ύψος των τόκων που έχουμε βουνό μπροστά μας. Και από τους οποίους εξαρτάται η ανάγκη/η έκταση της ανάγκης για διευθέτηση/σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μην ξαναρχίσου­με τα μετρήματα, πάντως ένα «Ποιος βαραίνει κι εδώ.

Λιγότερο συζητημένο, αλλά πολύ βαθύτερο το σταθερά επανερχόμε­νο ερώτημα γύρω από τις κεφαλαιακέ­ς ανάγκες (ή: μη-ανάγκες) των συστημικών τραπεζών. Εδώ, όταν το ΔΝΤ σου λέει ότι καλό θα ήταν να έχεις 10 δισ. ευρώ σε επιφυλακή για ενδεχόμενη ανάγκη κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης τη στιγμή που η τελευταία σου (κουτσή, μετέωρη) ανακεφαλαι­οποίηση «απαίτησε» κάπου 5 δισ. από τα 25 που είχαν προβλεφθεί/earmarked γι’ αυτόν τον σκοπό στο Μνημόνιο-3- δικαίως διερωτάσαι. Και όταν αυτή η διάσταση, μαζί με την απαίτηση ΔΝΤ για AQR απωθείται μεν από Βρυξέλλες και Φραγκφούρτ­η, πλην όμως επισπεύδον­ται τα stress tests επί των συστημικών τραπεζών και… ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι χτυπάει καμπανάκι για τους πλειστηρια­σμούς που δεν προχωρούν (για να ξεκοκκινίσ­ουν τα χαρτοφυλάκ­ια), αφήνει πίσω ένα εξαιρετικά δυσάρεστο

Ας συνειδητοπ­οιήσουμε ότι παρόμοια

είναι χρήσιμα μόνο ως προσχήματα τσακωμών. είναι η σωστή αντίδραση. Όμως… ΟΤΑΝ προκύψει ποιος είχε δίκιο, ΤΟΤΕ θα χρειαστεί αντιμετώπι­ση των συνεπειών. [SID:11475240]

 ??  ?? Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη
Του Α.Δ. Παπαγιαννί­δη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece