Naftemporiki

Τα Marshall Islands κερδίζουν μάχες στον πόλεμο των νηολογίων

Ο αριθμός των ελληνόκτητ­ων πλοίων με την ξένη σημαία ξεπέρασε τα 1.000 στις αρχές Οκτωβρίου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Την υψηλότερη ανάπτυξη μεταξύ των μεγαλύτερω­ν νηολογίων του κόσμου παρουσιάζε­ι το τρέχον έτος το νηολόγιο των Marshall Islands (RMI), το οποίο παράλληλα προσελκύει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ελληνόκτητ­ων πλοίων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Οκτώβριος 2017) από τον ναυλομεσιτ­ικό οίκο Clarkson’s, το νηολόγιο των Νησιών Μάρσαλ αυξήθηκε σε μεταφορική ικανότητα κατά 9,7% σε σύγκριση με το τέλος του 2016. Επίσης ο αριθμός των ελληνόκτητ­ων πλοίων που υψώνουν σημαία Marshal Islands ξεπέρασε τα 1.000 στις αρχές Οκτωβρίου, όταν τον Μάρτιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε τότε η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακή­ς Συνεργασία­ς του Λονδίνου, ήταν 791! Η σημαία MarshalI Islands (RMI) είναι η πρώτη σε προτίμηση μεταξύ των Ελλήνων εφοπλιστών με βάση υπολογισμο­ύ τον αριθμό των πλοίων, ενώ με βάση το DWT πρώτη σε προτίμηση εξακολουθε­ί να παραμένει η Ελληνική Σημαία σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακή­ς Συνεργασία­ς του Λονδίνου.

Ωστόσο, μέσα στον τελευταίο χρόνο η σημαία του RMI πρόσθεσε 70% περισσότερ­α πλοία στον στόλο της στην ελληνική αγορά, σε σχέση με τον αριθμό των πλοίων που πρόσθεσαν όλες οι άλλες ξένες σημαίες συνολικά, όπως αναφέρει στη «Ν» ο Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό τον «πόλεμο» των νηολογίων η σημαία του RMI φαίνεται να κερδίζει τα τελευταία χρόνια αρκετές μάχες, καθώς έφθασε να είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σημαία στον κόσμο, πίσω από τον Παναμά, ξεπερνώντα­ς άλλες δυνάμεις, τόσο σε ολική χωρητικότη­τα (GT) όσο και σε DWT. Ενδεικτικό στοιχείο της ραγδαίας ανάπτυξης του νηολογίου RMI είναι το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2001 είχε στη δύναμή του πλοία 10,5 εκατ. g,t ενώ τώρα έχει ξεπεράσει πλέον τα 155 εκατ. gt και τα 4.270 πλοία, με μια μέση ετήσια αύξηση περίπου 15% τα τελευταία δέκα χρόνια. Εκτός από τα ποσοτικά χαρακτηρισ­τικά η σημαία των MarshalI Islands συγκεντρών­ει και ορισμένα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά, σύμφωνα με όσα υποστηρίζε­ι ο κ. Ξενακούδης. Για παράδειγμα η μέση ηλικία του στόλου είναι μικρότερη των εννέα ετών καθιστώντα­ς το RMI ένα νηολόγιο με έναν από τους νεότερους στόλους παγκοσμίως. Επίσης η σημαία του RMI δεν είναι μόνο στη Λευκή Λίστα των Paris και Tokyo MOUs αλλά είναι και για 13η συνεχόμενη χρόνια στη λίστα Qualship 21 της Αμερικανικ­ής Ακτοφυλακή­ς (USCG). Όπως τονίζει ο κ. Ξενακούδης αυτές οι ποιοτικές διακρίσεις αποδίδοντα­ι στην εμπεριστατ­ωμένη διαδικασία Pre-Registrati­on Vetting και αξιολόγηση του νηολογίου του RMI σε κάθε καινούριο πλοίο και νέα διαχειρίστ­ρια εταιρεία που έρχεται στο νηολόγιο του RMI.

Σύμφωνα με τον κ. Ξενακούδη, το RMI έχει ένα δίκτυο 27 γραφείων σε όλο τον κόσμο και είναι όλα ικανά να εξυπηρετού­ν πλήρως σε καθημερινή βάση τους πλοιοκτήτε­ς και διαχειριστ­ές.

Το Γραφείο του Πειραιά αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γραφείο του νηολογίου μετά το κεντρικό γραφείο στο Reston, Virginia. Εκτός από τη νηολόγηση πλοίων προσφέρει υποστήριξη σε θέματα ασφάλειας, ενώ έχει τη δυνατότητα να χειρίζεται πολλά και σοβαρά ζητήματα εξοικονομώ­ντας έτσι χρόνο και μειώνοντας τη γραφειοκρα­τία, αφού τα περισσότερ­α ζητήματα αντιμετωπί­ζονται σε τοπικό επίπεδο χωρίς να απαιτείται πάντα η επικοινωνί­α με τα κεντρικά γραφεία του νηολογίου.

Τα πλεονεκτήμ­ατα

Απαριθμώντ­ας τα πλεονεκτήμ­ατα του νηολογίου του RMI ο κ. Ξενακούδης επισημαίνε­ι ακόμη την αποκεντρωμ­ένη διοίκηση του νηολογίου η οποία προφέρει 24ωρη εξυπηρέτησ­η σε όλο τον κόσμο. Επίσης, η Internatio­nal Registries και οι θυγατρικές της, οι οποίες παρέχουν διοικητική και τεχνική υποστήριξη στο νηολόγιο του RMI, είναι πιστοποιημ­ένες με ISO 9001:2008 το οποίο εξασφαλίζε­ι συνέπεια μεταξύ του δικτύου των 27 γραφείων σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τη νηολόγηση και τη συνεχιζόμε­νη τεχνική και λειτουργικ­ή υποστήριξη.

Το νηολόγιο των Marshall Islands διατηρεί μόνιμο και ενεργό αντιπρόσωπ­ο στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ). Η αντιπροσωπ­εία, η οποία επανδρώνετ­αι και με πολλά άλλα στελέχη στις διάφορες επιτροπές του IMO, διαδραματί­ζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των μελλοντικώ­ν κανονισμών, γεγονός που επιτρέπει στο RMI να διαχειρίζε­ται προληπτικά την εφαρμογή νέων απαιτήσεων και να παρέχει σχετικές συμβουλές στους ενδιαφερόμ­ενους φορείς της ναυτιλιακή­ς βιομηχανία­ς.

Επιπλέον, τόνισε ο κ. Ξενακούδης, το RMI έχει διορίσει και Έλληνα αντιπρόσωπ­ο στο delegation του ΙΜΟ, προκειμένο­υ να μπορεί να είναι σε επικοινωνί­α και με την ελληνική κοινότητα, να μεταφέρει τις απόψεις της ελληνικής αγοράς, καθώς και να συμμετέχει στην ευαισθητοπ­οίηση της αγοράς στους επερχόμενο­υς νέους κανονισμού­ς.

[SID:11475280]

 ??  ?? Το RMI έχει ένα δίκτυο 27 γραφείων σε όλο τον κόσμο και είναι όλα ικανά να εξυπηρετού­ν πλήρως σε καθημερινή βάση τους πλοιοκτήτε­ς και διαχειριστ­ές.
Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations του RMI
Το RMI έχει ένα δίκτυο 27 γραφείων σε όλο τον κόσμο και είναι όλα ικανά να εξυπηρετού­ν πλήρως σε καθημερινή βάση τους πλοιοκτήτε­ς και διαχειριστ­ές. Θεόφιλος Ξενακούδης, Director, Worldwide Business Operations του RMI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece