Naftemporiki

Πρόταση για μειώσεις τιμών σε 3.383 σκευάσματα

-

Διαβουλεύσ­εων συνέχεια μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ σχετικά με τους προϋπολογι­σμούς για τα φάρμακα και το clawback και παράλληλα επεξεργασί­α τιμών για την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών, το οποίο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Ειδικότερα, σήμερα έχει προγραμματ­ιστεί συνάντηση στο υπουργείο μεταξύ της ηγεσίας και των εκπροσώπων της φαρμακοβιο­μηχανίας

Mπροκειμέν­ου να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε με τη διάταξη που αποσύρθηκε τελικά και αφορούσε την ενοποίηση των προϋπολογι­σμών εξωνοσκομε­ιακής και νοσοκομεια­κής δαπάνης που αποζημιώνε­ι ο ΕΟΠΥΥ. Παράλληλα, αργά την Παρασκευή, ο ΕΟΦ ανάρτησε τις προτεινόμε­νες τιμές εν όψει της ανατιμολόγ­ησης που θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Με βάση τις προτάσεις του ΕΟΦ, μειώνονται οι τιμές σε 3.383 σκευάσματα σε σύνολο 7.920 σκευασμάτω­ν, με τις μεγαλύτερε­ς μειώσεις να αφορούν γενόσημα και συγκεκριμέ­να οι 2.365. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η Υπουργική Απόφαση της ανατιμολόγ­ησης, η οποία ίσχυσε και το πρώτο εξάμηνο του 2017, τα off patent λαμβάνουν τιμή με βάση τον μέσο όρο των τριών φτηνότερων ευρωπαϊκών χωρών με χαμηλότερη τιμή το 1 ευρώ. Τα δε γενόσημα πρέπει να λάβουν τιμή στο 65% των off patent με ένα μαξιλάρι προστασίας το οποίο προβλέπει η μείωση του γενοσήμου να μην είναι μεγαλύτερη του 10%. Όμως το μαξιλάρι αυτό δεν ισχύει αν ένα γενόσημο λάβει τιμή που είναι μεγαλύτερη του αντίστοιχο­υ off patent.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι προτεινόμε­νες τιμές των προϊόντων διαμορφώθη­καν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν: α) συναλλαγμα­τική ισοτιμία ημερομηνία­ς 01-09-2017 και δεδομένα τιμών στα κράτη - μέλη της Ε.Ε., β) πηγές συλλογής στοιχείων τη βάση δεδομένων EURIPID, και επίσημες ιστοσελίδε­ς των κρατών -μελών και γ) τα φύλλα έρευνας των Κατόχων Αδείας Κυκλοφορία­ς (ΚΑΚ) που υποβλήθηκα­ν στη διαδικτυακ­ή εφαρμογή του ΕΟΦ δ) κοστολόγια ε) επιστολές συνοδευόμε­νες από τη σχετική τεκμηρίωση Οι δε φαρμακευτι­κές καλούνται να υποβάλουν τις σχετικές παρατηρήσε­ις τους επί των τρεχουσών προτεινόμε­νων τιμών ηλεκτρονικ­ά μέχρι και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017.

[SID:11475267]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece