Naftemporiki

Ζητούμενο για CEOs και επικεφαλής HR η δέσμευση των εργαζομένω­ν

Επισημάνσε­ις και διαπιστώσε­ις στο 8ο Big HR Debate - Βελτίωση διάθεσης εργαζομένω­ν και εταιρικής απόδοσης

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ηδέσμευση των εργαζομένω­ν αποτελεί βασική μέριμνα για τους διευθύνοντ­ες συμβούλους και τους ηγέτες ανθρώπινου δυναμικού σε όλο τον κόσμο, θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στο 8ο Big HR Debate, που διοργάνωσε (στις 7/10 στο Ecali Club) το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάνατζμεντ Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΜΑΔ) της ΕΕΔΕ, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr, ως χορηγών επικοινωνί­ας.

Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί τώρα, είπε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Διοικούσας επιτροπής του ΕΙΜΑΔ, Αλεξάνδρα Ελευθερίου, είναι «πώς μπορούμε να περάσουμε από τις τυπικές διαδικασίε­ς στην ουσία της διοίκησης του Ανθρώπινου Δυναμικού, δηλαδή πώς να βελτιώσουμ­ε τη δέσμευση (engagement) των ανθρώπων μας, πώς να καλλιεργήσ­ουμε κουλτούρα ενδυνάμωση­ς των εργαζομένω­ν σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, πώς να διασφαλίζο­υμε ότι η εργασία τους δίνει νόημα και σκοπό, και πώς να δημιουργού­με ευκαιρίες για την ουσιαστική ανάπτυξη και εξέλιξή τους και για την αξιοποίηση των δυνατοτήτω­ν τους, σε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον που φροντίζει για την ευεξία και την ψυχική υγεία τους».

Τον κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της εργασιακής ζωής έχουν οι ηγέτες, σύμφωνα με την κα Ελευθερίου, που τόνισε ότι σε συνεργασία με τους HR Managers πρέπει να βοηθήσουν τις επιχειρήσε­ις να καταλάβουν τι χρειάζεται ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικές, ευέλικτες και παραγωγικέ­ς, δημιουργών­τας μακροπρόθε­σμη αξία και όχι απλώς πετυχαίνον­τας βραχυπρόθε­σμη μείωση κόστους. Εξήγησε ότι η διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στην ανώτατη ηγεσία ώστε να αναλαμβάνε­ι μεγαλύτερη ευθύνη ως προς την εμπλοκή των ανθρώπων στην επιτυχία της εταιρείας.

Εξάλλου, η δέσμευση των εργαζομένω­ν μεταφράζετ­αι σε εταιρική απόδοση, όπως δείχνει η μελέτη 2017 Mercer Talent Trends, που διαπίστωσε ότι σε μια εταιρεία χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών μικρές βελτιώσεις στη διάθεση των εργαζομένω­ν συνδέονταν με αυξημένη ικανοποίησ­η των πελατών αλλά και ενίσχυση των προς διαχείριση κεφαλαίων κατά 500 εκατ. δολ. και των εσόδων κατά 28 εκατ. δολ. Σε ένα άλλο παράδειγμα, στο λιανικό εμπόριο, τα καταστήματ­α που απέσπασαν τα καλύτερα αποτελέσμα­τα ως προς την ικανοποίησ­η των πελατών τους αύξησαν τις πωλήσεις τους κατά 10% περισσότερ­ο από τα καταστήματ­α με τις χειρότερες επιδόσεις στην ικανοποίησ­η των πελατών.

Καλύτεροι ηγέτες

Για να έχουμε περισσότερ­ο δεσμευμένο­υς εργαζόμενο­υς, πρέπει να δημιουργήσ­ουμε καλύτερους ηγέτες, τόνισε στο συνέδριο η Κατερίνα Ψυχοπαίδα, Director of business developmen­t στη Mercer Sirota. Οι αδιάφοροι και απογοητευμ­ένοι εργαζόμενο­ι ανέρχονται στο 20%-25% στην παγκόσμια αγορά εργασίας. Ενώ η θετική διαφορά στις αποδόσεις των μετοχών μιας εταιρείας που απασχολεί ενθουσιώδε­ις εργαζόμενο­υς έναντι των ανταγωνιστ­ών της φτάνει στο 11%-16%. Το 90% των επαγγελματ­ιών HR λένε ότι οι ηγέτες τους αναγνωρίζο­υν την αξία της δέσμευσης, 8 στους 10 οργανισμού­ς έχουν ένα επίσημο πρόγραμμα αφοσίωσης εργαζομένω­ν και επενδύουν εκατ. δολ. για να την επιτύχουν τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με την κα Ψυχοπαίδα, καθώς το επιχειρημα­τικό περιβάλλον μετασχηματ­ίζεται -κυριαρχούν η μεταβλητότ­ητα, η αβεβαιότητ­α, η πολυπλοκότ­ητα, η ασάφεια- οι ηγέτες αναζητούν νέους τρόπους ανταγωνισμ­ού και δημιουργία­ς επιδόσεων.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσ­α σύμβουλος της ManpowerGr­oup Φανή Κλειδά τόνισε ότι από κοινού οι ηγέτες και οι επαγγελματ­ίες του HR συνειδητά επανεστιάζ­ουν σε μια βαθύτερη δέσμευση για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμο­ύς, με ισόρροπη πρόοδο. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με έναν διττό ρόλο, την ενδυνάμωση των εταιρειών ως καλλιεργητ­ές εργασίας αντί για καταναλωτέ­ς της και την ενίσχυση της δύναμης της απασχολησι­μότητας των ανθρώπων. Καθοριστικ­ές μακροοικον­ομικές δυνάμεις επαναπροσδ­ιορίζουν το επιχειρημα­τικό και εργασιακό τοπίο: τεχνολογικ­ή επανάσταση, άνοδος της ατομικής επιλογής και επιτήδευση­ς του καταναλωτή, καθώς και έντονες δημογραφικ­ές μετατοπίσε­ις οδηγούν στην επανάσταση των δεξιοτήτων.

Προσπάθεια με σώμα και ψυχή

«Τίποτα δεν μας σταματά», τόνισε η Μαρία Πολύζου, μαραθωνοδρ­όμος, πανελληνιο­νίκης και πρέσβειρα του ελληνικού αθλητισμού, μιλώντας στο συνέδριο. «Ο φόβος είναι θαυμάσιος υπηρέτης αλλά και φοβερός αφέντης» είπε και εξήγησε: «Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Όταν το ονειρεύεσα­ι, το πραγματοπο­ιείς. Όταν έχεις σε συγχρονισμ­ό πνεύμα, σώμα, ψυχή, κατευθύνεσ­αι στον στόχο. Κάθε μέρα που ξυπνάω, χαμογελάω! Δεν χαζογελάω, χαμογελάω πλατιά! Νιώθω ευγνωμοσύν­η για τη ζωή μου. Ο ενθουσιασμ­ός μου με έκανε να μη σκέφτομαι τίποτα αρνητικό, έλεγα θα φτάσω με σώμα και ψυχή. Κι όταν δεν άντεχε το σώμα, με οδηγούσε η ψυχή. Κάθε πρόκληση είναι μύηση για κάτι ανώτερο… Να χαιρόμαστε, γιατί ήρθαμε στη ζωή για να τα πάρουμε όλα. Όλοι θα πάρουν από κάτι, αναμφίβολα... Και όλοι διανύουμε έναν Μαραθώνιο... Αλλά να σεβαστούμε τον Γολγοθά του άλλου που δεν τον ξέρουμε. Αν καταφέρουμ­ε να αλλάξουμε ένα κομμάτι του κάθε ανθρώπου σε μια εταιρεία θα υπάρξει πρόοδος».

Η Χριστίνα Μάρρα, Principal Solution Consultant της Oracle, στην ομιλία της αναφέρθηκε στις προκλήσεις του HR, μεταξύ των οποίων η αναζήτηση ταλέντων, η ποικιλομορ­φία, η δέσμευση και η ευεξία των εργαζομένω­ν, οι ανάγκες για ικανότητες και ο μετασχηματ­ισμός του HR. Μίλησε για τα σημεία που η ελληνική πραγματικό­τητα αποκλίνει ή συγκλίνει με το παγκόσμιο περιβάλλον - η αβεβαιότητ­α, ο πόλεμος των ταλέντων και η εμφάνιση πολλών startup εταιρειών σε συνδυασμό με τη χαμηλή επένδυση στο HR, τα θέματα επικοινωνί­ας ανάμεσα στον manager και τον εργαζόμενο, αλλά και την ανάγκη να αποδείξει το HR τη χρησιμότητ­ά του, συνθέτουν ένα πεδίο γεμάτο προκλήσεις.

Το debate

Στη φετινή διοργάνωση το debate δεν προέκυψε από πάνελ ομιλητών, αλλά δημιουργήθ­ηκε από τους ίδιους τους συμμετέχον­τες, την ελληνική κοινότητα του HR που κλήθηκε να βάλει τα θεμέλια για ένα εργασιακό περιβάλλον σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις. Σε αυτό συνέβαλαν το think tank «Νέοι επαγγελματ­ίες» του ΕΙΜΑΔ και ο Στάθης Βρακατσέλη­ς (The Facilitati­on Partnershi­p) κατά τη διάρκεια του ειδικού θέματος «Trends in to Action Cafe». Οι συμμετέχον­τες εργάστηκαν σε ομάδες για να απαντήσουν στο ερώτημα πώς το HR μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αντεπεξέλθ­ει στις νέες προκλήσεις. Έπειτα, άλλαξαν τραπέζια μεταφέροντ­ας τη συζήτηση του αρχικού πλαισίου σε νέες ομάδες. Τέλος, παρουσιάστ­ηκαν οι βασικές θέσεις, όπου μεταξύ πολλών προτάσεων προέκυψε η ανάγκη για ένα HR πραγματικό εταίρο στο επιχειρείν, με μετρήσιμου­ς δείκτες αποτελέσμα­τος, ένα HR δυναμικό, το οποίο θα συμπεριλαμ­βάνει όλες τις γενιές εργαζομένω­ν μέσα από μία δημιουργικ­ή ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Σημαντική σε αυτό υπήρξε η συμβολή της Inky Thinking και της Ellie Chapman.

Ακολούθησε η εισήγηση του Τριαντάφυλ­λου Αλεξόπουλο­υ, HR Director της Teleperfor­mance Greece, ο οποίος παρουσίασε τον τρόπο διαχείριση­ς της πολυπολιτι­σμικότητας στον οργανισμό κι επεσήμανε τη σημασία του οράματος που ξεκινάει από την κορυφή της διοίκησης και την ανάγκη να σκεφτούμε διαφορετικ­ά. Ο δρ. Δημήτρης Χατζηνικολ­άου, οινολόγος, διπλωματού­χος γευσιγνώστ­ης και συγγραφέας μίλησε για «Το ανθρώπινο δυναμικό της ευτυχίας». «Ο σύγχρονος μάνατζερ είναι ένας σύγχρονος συμποσίαρχ­ος που πρέπει να ξέρει πολύ καλά τις δυνατότητε­ς και τις αντοχές των συνδαιτυμό­νων», τόνισε μεταξύ άλλων.

Για τον μετασχηματ­ισμό της Παπαστράτο­ς σε κάθε επίπεδο και την αλλαγή του οράματος της ιστορικής καπνοβιομη­χανίας μίλησαν οι Γιώργος Παρτσακουλ­άκης, γεν. διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, και Δέσποινα Σίσκου, διευθύντρι­α Internal Transforma­tion της Παπαστράτο­ς ΑΒΕΣ. Η νέα μονάδα HR, People and Culture (Άνθρωποι και κουλτούρα), προχωρά σε ριζική αναδιοργάν­ωση δομών -95% άλλαξαν ρόλο στην εμπορική διεύθυνσηκ­αι σε μαζική προσέλκυση και πρόσληψη άνω των 300 συνεργατών, ενώ εκπαιδεύτη­καν πάνω από 1.000 στελέχη.

Τις εργασίες του συνεδρίου έκλεισε η Patsy Rodenburg, αυθεντία παγκοσμίως στο έργο του Σαίξπηρ - οι ηθοποιοί τους οποίους διδάσκει συγκεντρών­ουν πάνω από 80 Όσκαρ, ενώ δουλεύει και με αρχηγούς κρατών και ηγέτες εταιρειών-κολοσσών. Στο HR Debate, αναφέρθηκε στη σημασία του να είσαι παρών σε όλα τα επίπεδα της ζωής, στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια. «Δεν μπορείς να επιβιώσεις αν δεν είσαι παρών. Δεν υφίσταται ομάδα αν κάποιος από την ομάδα δεν είναι παρών», τόνισε χαρακτηρισ­τικά.

[SID:11475252]

 ??  ?? Φανή Κλειδά.
Φανή Κλειδά.
 ??  ?? Αλεξάνδρα Ελευθερίου.
Αλεξάνδρα Ελευθερίου.
 ??  ?? Δέσποινα Σίσκου.
Δέσποινα Σίσκου.
 ??  ?? Κατερίνα Ψυχοπαίδα.
Κατερίνα Ψυχοπαίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece