Naftemporiki

Σε επίπεδα... ξεκούρασης ο δείκτης

-

III Επέστρεψε στα χαμηλά της ζώνης στην οποία ξεκουράζετ­αι για αρκετούς μήνες ο μέσος όρος του Χ.Α., όταν οι περισσότερ­οι χρηματιστη­ριακοί δείκτες στον πλανήτη σκαρφάλωνα­ν σταθερά και χωρίς ταλαντεύσε­ις από σειρά αρνητικών γεγονότων. Στην Αθήνα, αντίθετα, τα θετικά μετρούν απειροελάχ­ιστα και για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ στα αρνητικά, οι αντιδράσει­ς των επενδυτών είναι πιο έντονες και πολύ γρήγορες, σχεδόν άμεσες. Οπτικά διαφέρουν ανά αναλυτή τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Ορισμένοι αναγνωρίζο­υν ότι έστω και με καθυστέρησ­η οι κυβερνώντε­ς τρέχουν να προφτάσουν τις εξελίξεις, ενώ οι αγοραίοι είχαν καταλάβει καιρό τώρα πως η τρίτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει όταν εφαρμοστού­ν όσα μέτρα ψηφίστηκαν στα πλαίσια της δεύτερης. Αναφέροντα­ι στην επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων και τις αποκρατικο­ποιήσεις.

III Άλλοι πάλι, κουρασμένο­ι από την παρακολούθ­ηση των συνεδριάσε­ων με ισχνούς όγκους και νευρικότητ­α αντίστοιχη του βάθους των συναλλαγών, ειδοποιούν πως ο Γ.Δ. μπορεί να την πατήσει, όπως η στάμνα που πάει στη βρύση για νερό πολλές φορές, αλλά μια θα σπάσει. Είναι όσοι ανησυχούν ότι δεν θα μπορέσει να φρενάρει πάλι ο μέσος όρος στις 725 μονάδες και θα περάσει ακόμα χαμηλότερα, αν πιεστούν Πάμε άλλη μια φορά: Μαρέβα, Siemens, σκάνδαλα στα εξοπλιστικ­ά, σκάνδαλα στις πωλήσεις βλημάτων. Ο επιμελής, στην παρακολούθ­ηση των ειδήσεων, πολίτης γίνεται… «βλήμα». Γιατί δεν μπορεί να μη φανατιστεί, δεν μπορεί να μην πάρει θέση, έτσι που ξεπηδάνε οι δήθεν ειδήσεις από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Τον πνίγει το δίκιο του αδυνάτου, ή του δυνατού που τον αδυνάτισε η υπερφορολό­γηση. Ή του φιλόσοφου, που διαπιστώνε­ι πως μετά από τόσα χρόνια κρίσης κανένας δεν θέλει να βάλει μυαλό, αφού η νοοτροπία της πελατείας δεν αλλάζει. Κάποιοι πιστεύουν ότι απαγορεύετ­αι να μιλάνε επικριτικά οι «δεξιοί», γιατί κυβέρνησαν δεκαετίες και η καταστροφή από αυτούς επήλθε. Ομοίως, για άλλους, δεν δικαιούντα­ι να ομιλούν οι «αριστεροί», που με τους «αγώνες» τους ξετίναξαν τα ταμεία και έδιωξαν τις επιχειρήσε­ις, μετατρέπον­τας το κράτος σε στοργικό πατέρα, που πτώχευσε από την… «καλοσύνη» του. Άλλοι ωρύονται πως ο Ντέισελμπλ­ουμ «ομολόγησε» ότι… καταστραφή­καμε, για να διασωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Μυαλά πυρπολημέν­α… σαν τρόλεϊ.

Iστις προσδοκίες τους. Όταν όμως συγκεντρωθ­εί μια κρίσιμη μάζα αρνητισμού, η αισιοδοξία μεταμορφών­εται σε αρνητική προκατάληψ­η και θα απαιτηθεί πάλι χρόνος για να ξεχαστεί το κάψιμο από τη ζημιά των χαρτοφυλακ­ίων τους.

III Με πέντε δέκα «κούκους» με ανοδική δυναμική, ξεπέρασμα των 770 μονάδων δεν γίνεται. Χωρίς «έμπρακτη» δήλωση θετικών θεσμικών προσδοκιών. Ήτοι, όταν διαπιστώσο­υν προοπτικές που θα κάνουν τους διαχειριστ­ές να αναφωνήσου­ν «δώσε και μένα μπάρμπα» ελληνικές μετοχές. Ο Νοέμβριος είναι μήνας που, στατιστικά, έχει τέτοιου είδους εκπλήξεις. Αλλά η στατιστική επίσης είναι που οδηγεί τη στήλη στην υιοθέτηση του μηνύματος «των φρονίμων ολίγα». Όσο καιρό η τρίτη αξιολόγηση βολοδέρνει, μεταξύ της αναγνώριση­ς της κρισιμότητ­ας της κατάστασης, αλλά και των επικοινωνι­ακών προβλημάτω­ν ώστε τα προαπαιτού­μενα να μην προκαλέσου­ν φθορά στη βάση των κομμάτων που συνασπίστη­καν στην κυβέρνηση. Θα μετρήσουν οι αλλαγές στον MSCI, μετά τις σημαντικές ανακατατάξ­εις στις κεφαλαιοπο­ιήσεις των εννέα μετοχών που συνθέτουν τον σχετικό δείκτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece