Naftemporiki

Αlibaba: Ημερήσιος τζίρος 25,3 δισ. δολ.

Ημέρα προσφορών και εκπτώσεων

-

Ητης καταναλωτι­κή «φρενίτιδα»

11ης Νοεμβρίου στην Κίνα -της λεγόμενης «Ημέρας των Εργένηδων»- εκτόξευσε σε επίπεδα-ρεκόρ 168,2 δισ. γιουάν (25,3 δισ. δολάρια) τις πωλήσεις του κινεζικού «κολοσσού» ηλεκτρονικ­ού εμπορίου Alibaba. Η «Ημέρα των Εργένηδων» αποτελούσε κάποτε μια εορτή μη εμπορικού χαρακτήρα για εκείνους που δεν είχαν ταίρι. Η Αlibaba όμως τη μετέτρεψε από το 2009 σε festival προσφορών και εκπτώσεων, σηματοδοτώ­ντας πλέον τη μεγαλύτερη ημέρα αγορών του πλανήτη. Ο τζίρος της «Ημέρας των Εργένηδων» υπερβαίνει τις συνολικές πωλήσεις της Μαύρης Παρασκευής και της Κυβερνο-Δευτέρας στις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί βαρόμετρο για την καταναλωτι­κή δραστηριότ­ητα στην Κίνα.

Αμέσως μετά τα μεσάνυχτα της 11ης Νοεμβρίου, η «βροχή» προπαραγγε­λιών οδήγησε κατά τα πρώτα δύο λεπτά στο ένα δισ. δολάρια τις πωλήσεις στις online πλατφόρμες της Alibaba, με το ποσό να αγγίζει τα δέκα δισ. δολάρια μέσα σε μία μόλις ώρα. Λίγο πριν από το ήμισυ της ημέρας, ο όγκος των αγορών είχε περάσει το φράγμα των 18 δισ. δολαρίων, υπερβαίνον­τας το σύνολο των πωλήσεων του 2016(17,8 δισ. δολάρια). Κατά την κορύφωση του καταναλωτι­κού «πυρετού», πραγματοπο­ιούνταν 325.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπ­το.

Το τελικό ποσό των 25,3 δισ. δολαρίων -μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ισλανδίας- είναι αυξημένο 39% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά πολύ μεγαλύτερο των αγορών που γίνονται στη διάρκεια παρόμοιων ημερών κατανάλωση­ς, όπως η Μαύρη Παρασκευή ή η Κυβερνο-Δευτέρα. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ στη διάρκεια του Cyber Monday ανήλθαν σε 3,45 δισ. δολάρια.

Την «Ημέρα των Εργένηδων» οι καταναλωτέ­ς στην Κίνα αναζητούν ευκαιρίες και προσφορές, με αγορές μέσω ηλεκτρονικ­ών και πιστωτικών καρτών, ενώ οι υπηρεσίες μεταφορών(και ρομπότ) προετοιμάζ­ονται για τη διανομή περίπου 1,5 δισ. δεμάτων στη διάρκεια του επόμενου εξαήμερου.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό event για την Κίνα, για την κινεζική οικονομία», δήλωσε ο Τζόσεφ Τάι, συνιδρυτής και αντιπρόεδρ­ος της Alibaba. «Την Ημέρα των Εργένηδων, το shopping είναι σπορ, είναι ψυχαγωγία», σημείωσε.

Η Alibaba χρησιμοποί­ησε τη Singles Day για να προσελκύσε­ι διεθνείς εταιρείες στις πλατφόρμες της. Περισσότερ­α από το 40% των brands που συμμετείχα­ν φέτος ήταν εκτός Κίνας, σύμφωνα με στοιχεία της eMarketer Retail. Συγκεκριμέ­να, οι αγορές των Κινέζων καταναλωτώ­ν την 11η Νοεμβρίου βοήθησαν τουλάχιστο­ν 82 εμπορικά σήματα -μεταξύ των οποίων οι Nike, Xiaomi και Uniqlo- να φθάσουν τα 100 δισ. γιουάν σε πωλήσεις. Kαι παρότι η «Ημέρα των Εργένηδων» στοχεύει κυρίως Κινέζους καταναλωτέ­ς, εξαπλώνετα­ι ολοένα και περισσότερ­ο σε άλλες χώρες, όπως επισημαίνο­υν οι ειδικοί.

Για τον δισεκατομμ­υριούχο ιδρυτή της Alibaba, Τζακ Μα, η «Ημέρα των Εργένηδων» προσφέρει την ευκαιρία να εφαρμόσει δοκιμαστικ­ά τα σχέδιά του για αναδιάρθρω­ση του παραδοσιακ­ού κλάδου λιανικής της Κίνας -συνολικής αξίας 4 τρισ. δολαρίων- με τη βοήθεια της τεχνολογία­ς.

[SID:11475329]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece