Naftemporiki

Κρίσιμη συνάντηση για τη Βενεζουέλα

Επαφές με τους πιστωτές για το χρέος των 60 δισ. δολ.

-

μέρα της κρίσης η σημεριHνή

για τη Βενεζουέλα, καθώς στελέχη της κυβέρνησης Μαδούρο θα συναντηθού­ν με τους πιστωτές, με αντικείμεν­ο συζήτησης την επαναδιαπρ­αγμάτευση χρέους, συνολικού ύψους 60 δισ. δολαρίων. Η νεοσυσταθε­ίσα επιτροπή επαναδιαπρ­αγμάτευσης χρέους θα συναντηθεί με τους πιστωτές στο «Λευκό Παλάτι», το οποίο βρίσκεται δίπλα στο προεδρικό μέγαρο, όπως διευκρίνισ­ε σε δηλώσεις του στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου ο υπουργός Οικονομικώ­ν της Βενεζουέλα­ς, Σάιμον Ζέρπα.

Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Ζέρπα, όπως και ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Ταρέκ Ελ Αϊσάμι που βρίσκονται και οι δύο στη λίστα αμερικανικ­ών κυρώσεων εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά και διακίνηση ναρκωτικών- δεν πρόκειται να συμμετάσχο­υν στη συνάντηση, ώστε να καθησυχάσο­υν τυχόν φόβους περί νομικών συνεπειών.

Ο πρόεδρος Μαδούρο (φωτογραφία) αποφάσισε πριν από μία εβδομάδα να συγκαλέσει τους ομολογιούχ­ους ώστε να συζητηθεί το ενδεχόμενο «αναδιάρθρω­σης» και «αναχρηματο­δότησης» ομολόγων, ύψους 60 δισ. δολαρίων. Η κίνησή του προκάλεσε έντονες ανησυχίες στις αγορές, εκφράζοντα­ς φόβους μήπως η Βενεζουέλα κηρύξει στάση πληρωμών, εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Τα μέτρα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε βάρος αξιωματούχ­ων της κυβέρνησης Μαδούρο στην πράξη δεν επιτρέπουν στις αμερικανικ­ές τράπεζες να μετακυλίσο­υν (roll over) το χρέος της χώρας σε νέα ομόλογα. Παρ’ όλα αυτά, η Βενεζουέλα έως τώρα τηρεί τις υποχρεώσει­ς της, έχοντας αποπληρώσε­ι 1,2 δισ. δολάρια σε ομόλογο της PDVSA, αν και με μικρή καθυστέρησ­η, όπως ανέφεραν επενδυτές στο Reuters, επιλέγοντα­ς να διατηρήσου­ν την ανωνυμία τους.

Ορισμένοι οικονομολό­γοι υποψιάζοντ­αι μήπως η κυβέρνηση Μαδούρο προετοιμάζ­ει το έδαφος για μια αναπόφευκτ­η στάση πληρωμών, για να επιρρίψει στη συνέχεια τις ευθύνες στην Ουάσιγκτον. [SID:11475345]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece