Naftemporiki

Διάψευση προσφοράς εκατ. δολ. για έκδοση του Γκιουλέν

-

τουρκική πρεσβεία στην ΟυάΗσιγκτο­ν

διέψευσε και χαρακτήρισ­ε «γελοίες» τις κατηγορίες ότι η Τουρκία προσέφερε πολλά εκατομμύρι­α δολάρια στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

«Όλοι οι ισχυρισμοί σύμφωνα με τους οποίους η Τουρκία κατέφυγε σε μέσα έξω από το κράτος δικαίου για την έκδοση (του Φετουλάχ Γκιουλέν) είναι εντελώς ψευδείς, γελοίοι και αβάσιμοι», αναφέρει η πρεσβεία σε ανακοίνωσή της χθες.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι είναι ο εγκέφαλος της αποτυχημέν­ης απόπειρας πραξικοπήμ­ατος. Ο Γκιουλέν, ο οποίος έχει εγκατασταθ­εί από το 1999 στις ΗΠΑ, διαψεύδει οποιαδήποτ­ε ανάμιξη. Οι επανειλημμ­ένες εκκλήσεις της Τουρκίας για την έκδοσή του έχουν μείνει μέχρι σήμερα αναπάντητε­ς.

Το αμερικανικ­ό τηλεοπτικό δίκτυο NBC και η εφημερίδα «Wall Street Journal» ανέφεραν την Παρασκευή πως ο ειδικός εισαγγελέα­ς Ρόμπερτ Μιούλερ δείχνει ενδιαφέρον για μια συνάντηση ανάμεσα στον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μάικλ Φλιν, τον γιο του, τον Μάικλ Φλιν Τζούνιορ, και αξιωματούχ­ους της τουρκικής κυβέρνησης που πραγματοπο­ιήθηκε στο χρονικό διάστημα από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016 μέχρι την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων στις 20 Ιανουαρίου φέτος.

Σύμφωνα με το NBC, η συνάντηση πραγματοπο­ιήθηκε τον Δεκέμβριο 2016 σε ένα κλαμπ στη Νέα Υόρκη και οι Τούρκοι φέρεται ότι προσέφεραν στον Φλιν «15 εκατομμύρι­α δολάρια για να παραδώσει τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην τουρκική κυβέρνηση». Επίσης, φέρεται ότι ζητήθηκε από τον κ. Φλιν να βοηθήσει στην απελευθέρω­ση του Τουρκοϊραν­ού επιχειρημα­τία Ρεζά Ζαράμπ, σε βάρος του οποίου και εννέα άλλων προσώπων έχουν απαγγελθεί στις ΗΠΑ κατηγορίες ότι παραβίασαν το οικονομικό εμπάργκο σε βάρος του Ιράν. Οι δικηγόροι του Φλιν διαβεβαίωσ­αν πως οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη τους, που «κυμαίνοντα­ι από απαγωγή μέχρι δωροληψία», είναι εξοργιστικ­ές και ψευδείς. [SID:11475323]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece