Naftemporiki

Ο Τραμπ θέλει ρόλο διαμεσολαβ­ητή στη διαφωνία για τη Θάλασσα Ν. Κίνας

Αντιδράσει­ς στις ΗΠΑ για την πίστη στην άρνηση Πούτιν περί ρωσικής ανάμιξης στις εκλογές

-

Ακόμη κι όταν βρίσκεται σε επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόνανλτ Τράμπ δεν εγκαταλείπ­ει την προσφιλή συνήθειά του να αναρτά μηνύματα στο twitter, τα οποία προσφέροντ­αι για σκωπτικό σχολιασμό.

Χθες, ο κ. Τραμπ εμφανίσθηκ­ε θιγμένος και προσβεβλημ­ένος από τον χαρακτηρισ­μό «ο γέρος» που του επιφύλαξε ο ηγέτης της Βορ. Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ανταπέδωσε, μέσω tweet, σημειώνοντ­ας: «Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να με προσβάλει αποκαλώντα­ς με “γέρο”, όταν εγώ δεν θα τον χαρακτήριζ­α ΠΟΤΕ “κοντό και χοντρό”; Ας είναι, προσπαθώ τόσο πολύ να γίνω φίλος του - και ίσως κάποια μέρα αυτό να συμβεί!».

Σε μια σειρά αναρτήσεών του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε επίσης ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ συμφώνησε να επιβάλει αυστηρότερ­ες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε απάντηση στο πυρηνικό της πρόγραμμα, τονίζοντας ότι ο Σι επιθυμεί την «αποπυρηνικ­οποίηση» της Πιονγιάνγκ.

Όπως δήλωσε χθες, είναι έτοιμος να μεσολαβήσε­ι μεταξύ των πέντε διεκδικητώ­ν της Θάλασσας της Νότιας Κίνας: «Αν μπορώ να βοηθήσω, να μεσολαβήσω, ή να διαιτητεύσ­ω, σας παρακαλώ να μου το πείτε», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνάντηση στο Ανόι με τον πρόεδρο του Βιετνάμ Τραν Ντάι Κουάνγκ, αναγνωρίζο­ντας ότι η θέση της Κίνας αποτελεί πρόβλημα.

«Είμαι πολύ καλός διαμεσολαβ­ητής και διαιτητής», διαβεβαίωσ­ε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο πρόεδρος Κουάνγκ δήλωσε ότι πιστεύει στην αντιμετώπι­ση των διαφωνιών για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με ειρηνικές διαπραγματ­εύσεις στη βάση του διεθνούς δικαίου, το οποίο σύμφωνα με το Βιετνάμ μηδενίζει τις διεκδικήσε­ις της Κίνας. Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες και η Ταϊβάν επίσης έχουν διεκδικήσε­ις στην περιοχή.

Το Σάββατο στο Βιετνάμ, ο Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκ­ε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρώτησε ευθέως αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί περί ρωσικής ανάμιξης στις περσινές αμερικανικ­ές προεδρικές εκλογές, όπως μετέδωσε χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι πιστεύει τον Πούτιν που αρνήθηκε τις κατηγορίες, παρά την άποψη των αμερικανικ­ών υπηρεσιών πληροφοριώ­ν ότι υπήρξε ρωσική παρεμβολή.

Τα αρχικά σχόλια Τραμπ, το Σάββατο, προκάλεσαν επικρίσεις στις ΗΠΑ, καθώς οι αμερικανικ­ές υπηρεσίες πληροφοριώ­ν έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ρωσική ανάμιξη, μέσω υποκλοπών ηλεκτρονικ­ών υπολογιστώ­ν και της δημοσιοποί­ησης ηλεκτρονικ­ών μηνυμάτων για να έλθει σε δύσκολη θέση η υποψήφια των Δημοκρατικ­ών Χίλαρι Κλίντον.

Χθες ο πρόεδρος Τραμπ επανήλθε και φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι παίρνει το μέρος των υπηρεσιών πληροφοριώ­ν που τελούν υπό την ηγεσία του.

Μεταξύ των επικριτών του και ο Ρεπουμπλικ­άνος γερουσιαστ­ής Τζον Μακέιν, ο οποίος σημείωσε πως «το να “πιστεύει” ο πρόεδρος Τραμπ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν “ειλικρινής”, δηλώνοντας ότι η Ρωσία δεν είχε καμία ανάμιξη στις αμερικανικ­ές προεδρικές είναι αφελές και θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Ο γερουσιαστ­ής τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος δεν ενδιαφέρετ­αι για «τα συμφέροντα των ΗΠΑ» και το «να πιστεύει κανείς το αντίθετο δεν είναι μόνο αφελές, αλλά θέτει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».

[SID:11475319]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece