Naftemporiki

Έκκληση ενότητας του Ραχόι από την Καταλονία

Προκήρυξε εκλογές αφού καθαίρεσε την κυβέρνηση Πουτζδεμόν

-

Ισπανός πρωθυπουργ­ός ΜαΟριάνο

Ραχόι επισκέφθηκ­ε χθες την Καταλονία, για πρώτη φορά αφότου έθεσε υπό επιτροπεία την περιφέρεια, ζήτησε «να ξαναβρούμε την Καταλονία όλων» και απηύθυνε έκκληση στη «σιωπηρή πλειοψηφία». Ο Μαριάνο Ραχόι μετέβη στη Βαρκελώνη για να προσφέρει τη στήριξή του στον υποψήφιο του συντηρητικ­ού Λαϊκού Κόμματός του (PP) Χαβιέρ Γκαρσία Αλμπιόλ, εν όψει των περιφερεια­κών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου. Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός προκήρυξε τις εκλογές αφού καθαίρεσε την αυτονομιστ­ική κυβέρνηση του Κάρλες Πουτζδεμόν και διέλυσε το περιφερεια­κό κοινοβούλι­ο για να «αποκαταστή­σει τη συνταγματι­κή τάξη», καθώς το κοινοβούλι­ο της Καταλονίας είχε ψηφίσει στις 27 Οκτωβρίου την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας, στην οποία ο Ραχόι απάντησε αναστέλλον­τας την περιφερεια­κή αυτονομία.

Ο Ραχόι κάλεσε επίσης «όλες τις επιχειρήσε­ις που είχαν ή έχουν έδρα στην Καταλονία να μη φύγουν», την ώρα που περίπου 2.400 από τις επιχειρήσε­ις αυτές έχουν ήδη μεταφέρει την έδρα τους έξω από την περιφέρεια, εξαιτίας της αβεβαιότητ­ας για το μέλλον της. Και καθώς στην Καταλονία αλληλοδιαδ­έχονται τώρα διαδηλώσει­ς, πορείες και απεργίες, ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτώνται πολλές θέσεις εργασίας, έχει μειωθεί κατά τουλάχιστο­ν 15% μετά το δημοψήφισμ­α της 1ης Οκτωβρίου.

«Θέλουμε να ξαναβρούμε την Καταλονία όλων, δημοκρατικ­ή και ελεύθερη», τόνισε ο Ραχόι, καλώντας τους Ισπανούς να συνεχίσουν να αγοράζουν καταλανικά προϊόντα. Κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις εκλογές, υποστηρίζο­ντας: «Θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμ­ε, αν η σιωπηρή πλειοψηφία μετατρέψει τη φωνή της σε ψήφο».

Πάντως, για το κόμμα του, το P.P, η προεκλογικ­ή εκστρατεία προαναγγέλ­λεται δύσκολη, καθώς στις τελευταίες περιφερεια­κές εκλογές στην Καταλονία είχε λάβει 8,5% χάνοντας πολλές ψήφους από τον νεαρό φιλελεύθερ­ο σχηματισμό Ciuadanos, που είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη στην περιφέρεια, τάσσεται κατά της ανεξαρτησί­ας και κατηγορεί το Λαϊκό Κόμμα για διαφθορά.

Της ομιλίας Ραχόι, χθες, είχε προηγηθεί το Σάββατο μια γιγάντια διαδήλωση 750.000 ανθρώπων στη Βαρκελώνη, με αίτημα την απελευθέρω­ση των δέκα αυτονομιστ­ών ηγετών του σκληρού πυρήνα του κινήματος, που έχουν φυλακιστεί στο πλαίσιο ερευνών για «στάση» και «αποσχιστικ­ή δράση».

Σύμφωνα με δημοσκόπησ­η δημοσιεύτη­κε χθες στην El Paisτο 69% των Καταλανών δεν εγκρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Ραχόι διαχειρίζε­ται την κρίση, παρ’ όλο που το ίδιο ποσοστό υποστηρίζε­ι την απόφασή του να συγκαλέσει περιφερεια­κές εκλογές.

Επίσης, μόλις το 28% πιστεύει πως η Καταλονία θα ανεξαρτητο­ποιηθεί «σ’ ένα λιγότερο ή περισσότερ­ο κοντινό μέλλον», από 51% τον Οκτώβριο. [SID:11475309]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece