Naftemporiki

Προβάδισμα Φ. Γεννηματά με μαζική συμμετοχή

Κοντά στους 210.000 πολίτες ψήφισαν για την ανάδειξη νέου επικεφαλής

-

Σαφές και ισχυρό προβάδισμα απέκτησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για την ηγεσία του υπό διαμόρφωση πολιτικού φορέα της Κεντροαρισ­τεράς/Σοσιαλδημο­κρατίας σε μια διαδικασία που προσέλκυσε περίπου 210 χιλ. πολίτες αριθμός που ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Στις 10.30 μ.μ. και με βάση τα αποτελέσμα­τα από 455 εκλογικά κέντρα, στα οποία ψήφισαν 73.032 πολίτες, τα ποσοστά ήταν: Φώφη Γεννηματά 46,50%, Νίκος Ανδρουλάκη­ς 26,97%, Γιώργος Καμίνης 12,64%, Σταύρος Θεοδωράκης 6,34%, Γιάννης Μανιάτης 3,34%, Γιάννης Ραγκούσης 2,28%, Κων/νος Γάτσιος 1,34%, Απόστολος Πόντας 0,41% και Δημήτρης Τζιώτης 0,18%.

Με βάση αυτά τα αποτελέσμα­τα η εκλογή θα κριθεί την ερχόμενη Κυριακή, όπως ήταν εξ αρχής αναμενόμεν­ο, μεταξύ της κας Γεννηματά και του κ. Ανδρουλάκη.

Το πρώτο βήμα για την ανασυγκρότ­ηση-επανίδρυση της Κεντροαρισ­τεράς/Σοσιαλδημο­κρατίας στην Ελλάδα ολοκληρώθη­κε χθες, με την πέρα από κάθε προσδοκία συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής της παράταξης.

Ήταν τόσος ο όγκος των πολιτών που συνέρρεαν στα εκλογικά κέντρα, ώστε η Επιτροπή Αλιβιζάτου υποχρεώθηκ­ε να παρατείνει την ψηφοφορία για μία τουλάχιστο­ν ώρα -έως τις 9 μ.μ., από τις 8 μ.μ.- ενώ σε ορισμένες περιπτώσει­ς υπήρξε «σιωπηρή παράταση» για να ψηφίσουν όλοι όσοι ανέμεναν καρτερικά στις ουρές που είχαν σχηματισθε­ί.

Με μια ροή 500 ατόμων ανά λεπτό το μεσημέρι και 350 ανά λεπτό στη συνέχεια, οι πολίτες που είχαν ψηφίσει έως τις 8.30 μ.μ πλησίαζαν τους 210.000. Αριθμός που υπερέβη και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις τόσο των υποψηφίων όσο και των μελών της Επιτροπής Αλιβιζάτου, η οποία είχε και την ευθύνη των διαδικασιώ­ν.

Ο καθηγητής Αλιβιζάτος επισήμανε το άψογο της διαδικασία­ς, καθώς δεν σημειώθηκα­ν προβλήματα, αναγνωρίζο­ντας πάντως ότι για λόγους οικονομική­ς στενότητας δεν μπορούσαν

Ήταν τόσος να λειτουργήσ­ουν περισσότερ­α από τα σχεδόν 1.000 εκλογικά κέντρα, που οργανώθηκα­ν για την εκλογική διαδικασία, χθες.

Το γεγονός της συμμετοχής των πολιτών τόνισαν και οι υποψήφιοι:

«Όλοι μαζί μπορούμε να φέρουμε τη νέα αλλαγή», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ηςΦώφηΓενν­ηματάκαι κάλεσε τους πολίτες «να στείλουν ένα στείλουν ένα μήνυμα ενότητας της παράταξης κι ένα μήνυμα αντίστασης στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης. Ένα μήνυμα αντίδρασης στη συντήρηση και στη λιτότητα. Αλλά και ένα μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξία­ς, εθνικής αυτοπεποίθ­ησης».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε: «Πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε το στοίχημα. Ξέρετε, έχω πει ότι πρέπει να ψηφίσουν πάνω από 200.000 πολίτες. Πρέπει να δώσουμε μία απάντηση στον αυταρχισμό της κυβέρνησης, στα λάθη της κυβέρνησης, στον λαϊκισμό που ζούμε και να καταλάβουν ότι έχει κι άλλο δρόμο αυτή η χώρα. Αρκεί να βρεθούν στο τιμόνι άνθρωποι που έχουν δουλέψει, άνθρωποι που γνωρίζουν, άνθρωποι που τολμάνε και είναι της λογικής και όχι των ψεύτικων ιδεολογιών».

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης τόνισε πως οι εκλογές αφορούν κάθε πολίτη της χώρας και επισήμανε: «Σήμερα δεν φτιάχνουμε ένα μικρό κόμμα, αλλά μία μεγάλη παράταξη που θα αλλάξει την Ελλάδα. Είναι μια ημέρα αναγέννηση­ς της παράταξής μας. Σήμερα η κοινωνία στέκεται απέναντι στους μηχανισμού­ς. Καλώ τους πολίτες να ολοκληρώσο­υμε τη μεγάλη ανατροπή».

Ο Γιάννης Μανιάτης παρατήρησε: «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τη Δημοκρατικ­ή Παράταξη. Ενώνουμε τον χώρο και ανατρέπουμ­ε την παραταξιακ­ή στασιμότητ­α. Ανατρέπουμ­ε το πολιτικό σκηνικό και κάνουμε το νέο ενωμένο προοδευτικ­ό κίνημα πρωταγωνισ­τή των πολιτικών εξελίξεων. Ξαναδίνουμ­ε χαμόγελο κι αισιοδοξία στις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Η Δευτέρα θα είναι μια διαφορετικ­ή μέρα για την πατρίδα και την κοινωνία μας».

Ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς δήλωσε: «Ξεκινά μια νέα εποχή για την προοδευτικ­ή παράταξη και πάνω από όλα για την πατρίδα μας. Θέλω να καλέσω τους προοδευτικ­ούς πολίτες να γίνουν συνιδρυτές αυτής της προσπάθεια­ς, που μπορεί να νικήσει τη συντήρηση και τον λαϊκισμό που τα τελευταία χρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στην πατρίδα μας».

Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε: «Σήμερα ζούμε την πιο ευγενική και πολιτικά όμορφη ημέρα ενότητας στον προοδευτικ­ό χώρο εδώ και πολλά χρόνια. Είναι η ώρα των πολιτών που αποφασίζου­ν -αλλά και θα αποφασίζου­νγια όλα και για όλους μας. Αύριο είναι ημέρα δουλειάς, πολλή δουλειά που έχουμε να κάνουμε για να βρεθούμε ξανά κοντά στους αβοήθητους Έλληνες, τις παραγωγικέ­ς ηλικίες και στη νέα γενιά».

Κάλεσμα αλλαγής

Στις κάλπες πήγαν και οι δύο τελευταίοι πρωθυπουργ­οί της παράταξης, ο Γ. Α. Παπανδρέου και ο Κώστα Σημίτης.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «κάλεσμα αλλαγής, διότι η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητε­ς, έχει τεράστιες δυνατότητε­ς εάν ο ελληνικός λαός ξαναβρεί την αυτοπεποίθ­ηση, τη θέληση, να γίνουν αλλαγές» και συμπλήρωσε: «Η χώρα πρέπει να ξεφύγει από τις μεγάλες κουβέντες εκείνων των παρατάξεων, και της Δεξιάς και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ουσιαστικά εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό τάζοντας παραδείσου­ς, αλλά κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την προσαρμογή μετά από την οικονομική κρίση. Είναι η ώρα για μια διαφορετικ­ή πορεία της χώρας, με πρωτοπορία τον ίδιο τον πολίτη».

Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι «πραγματοπο­ιείται το πρώτο αποφασιστι­κό βήμα για την αναγέννηση της Κεντροαρισ­τεράς και τη συμμετοχή της, από θέση δύναμης, στις πολιτικές εξελίξεις».

Από τη βάση

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπου­λος σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι γιορτή για τη δημοκρατία και την προοδευτικ­ή παράταξη. Ψηφίζουμε και εκλέγουμε επικεφαλής από τη βάση για έναν ισχυρό ενιαίο φορέα που θα σπάσει τους φραγμούς και θα εκφράσει ευρύτερα πλειοψηφικ­ά ρεύματα... Πρόκειται για ένα αποφασιστι­κό βήμα για την αναζωογόνη­ση του χώρου της σοσιαλδημο­κρατίας, του προοδευτικ­ού κέντρου και της ανανεωτική­ς αριστεράς, καθώς οι πολίτες συμμετέχον­τας στη διαδικασία γίνονται συνιδρυτές της νέας προοδευτικ­ής παράταξης».

Από τη Θεσσαλονίκ­η, τέλος, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ευχήθηκε η διαδικασία «να δώσει την ευκαιρία στη μεγάλη δημοκρατικ­ή παράταξη να προβάλει με πολύ καθαρό τρόπο τις προγραμματ­ικές της θέσεις, να αποκτήσει ξανά τον δεσμό που είχε και πρέπει να έχει με την ελληνική κοινωνία και να παίξει τον ρόλο της ως υπεύθυνη δύναμη υπέρ του εθνικού συμφέροντο­ς. Οι συνθήκες εξακολουθο­ύν να είναι εξαιρετικά δύσκολες και απαιτητικέ­ς για τον τόπο μας». [SID:11475312]

 ??  ?? ο όγκος των πολιτών που συνέρρεαν στα εκλογικά κέντρα, ώστε η Επιτροπή Αλιβιζάτου υποχρεώθηκ­ε να παρατείνει την ψηφοφορία για μία τουλάχιστο­ν ώρα -έως τις 9 μ.μ., από τις 8 μ.μ.
ο όγκος των πολιτών που συνέρρεαν στα εκλογικά κέντρα, ώστε η Επιτροπή Αλιβιζάτου υποχρεώθηκ­ε να παρατείνει την ψηφοφορία για μία τουλάχιστο­ν ώρα -έως τις 9 μ.μ., από τις 8 μ.μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece