Naftemporiki

Η υπεροχή του προέδρου Σι

-

επιλέγει τον δρόμο του προστατευτ­ισμού, έχοντας ως πυξίδα το περίφημο δόγμα «Πρώτα η Αμερική». Με το επιχείρημα των χαμένων θέσεων εργασίας και της προάσπισης των αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν, μία από τις πρώτες του αποφάσεις ήταν να αποσύρει τις ΗΠΑ από την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ).

Ο Κινέζος ομόλογός του, από το βήμα της συνόδου κορυφής των χωρών Ασίας-Ειρηνικού, επανέλαβε τη θέση ότι η παγκοσμιοπ­οίηση είναι μη αναστρέψιμ­η. Αποδέκτες του μηνύματος οι 21 οικονομίες του Ειρηνικού, που αντιπροσωπ­εύουν το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι 11 εξ αυτών αποφάσισαν να προχωρήσου­ν με την ΤΡΡ, ακόμη και χωρίς την Αμερική.

Σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των δύο μεγάλων υπερδυνάμε­ων, ο Κινέζος πρόεδρος εποφθαλμιά την ανάδειξή του ως παγκόσμιου ηγέτη. Ακόμη και ο ίδιος ο Τραμπ, που κάποτε είχε κατηγορήσε­ι την Κίνα ότι «βιάζει» τις ΗΠΑ, εντυπωσιάσ­τηκε από την υποδοχή που του επεφύλασσε το Πεκίνο, όπως και από τις εμπορικές συμφωνίες των 250 δισ. δολαρίων που εξασφάλισε στη διάρκεια του ταξιδιού του. Κάνοντας στροφή 180 μοιρών, έριξε το φταίξιμο στους προκατόχου­ς του για τη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματο­ς των ΗΠΑ με την Κίνα. Οι προεκλογικ­ές δεσμεύσεις για επιβολή τσουχτερών δασμών στα κινεζικά αγαθά δεν έχουν γίνει πραγματικό­τητα. Και την ώρα που η Αμερική του Τραμπ αναζητεί τον δρόμο που της δείχνει η πυξίδα του προέδρου της, η Κίνα του Σι αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη ισχύ.

[SID:11475384]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece