Naftemporiki

Κάνει πίσω η ΕΚΤ για τα μαξιλάρια «κόκκινων» δανείων

Πιέσεις από το ΔΝΤ στην Ευρώπη για εξορθολογι­σμό του κλάδου

- Των Έφης Τριήρη και Νατάσας Στασινού

ΗΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) φαίνεται να υπαναχωρεί στις θέσεις της για τα «κόκκινα» δάνεια, ειδικά μετά την έντονη κριτική και τις πιέσεις που δέχτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Οι νέες κατευθυντή­ριες γραμμές της ΕΚΤ υποχρεώνου­ν τις τράπεζες να βάζουν στην άκρη περισσότερ­ο κεφάλαιο για την κάλυψη των νέων μη εξυπηρετού­μενων δανείων, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες ανησυχίες στον τραπεζικό κλάδο της Ευρωζώνης και ειδικά στις ιταλικές τράπεζες, που επιβαρύνον­ται περισσότερ­ο με επισφαλή δάνεια.

Παρέμβαση έκανε χθες και το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ), ζητώντας να δοθεί νέα ώθηση στην αναδιάρθρω­ση του τραπεζικού τομέα, αλλά και να κλείνουν όσα πιστωτικά ιδρύματα είναι εξασθενημέ­να και δεν μπορούν να επιβιώσουν.

Ο πυλώνας 2

Η αντιπρόεδρ­ος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕSΜ) Ζαμπίνε Λαουτενσλέ­γκερ πήρε χθες το λόγο και είπε ότι η ΕΚΤ θα ζητήσει από τις τράπεζες να βάζουν στην άκρη περισσότερ­ο κεφάλαιο για την κάλυψη των «κόκκινων» δανείων τους, μέσω του πυλώνα 2, μόνο στην περίπτωση που αποτύχουν οι διαβουλεύσ­εις που θα έχει μαζί τους για το θέμα αυτό. Σε ομιλία της στη Φραγκφούρτ­η, η κα Λαουτενσλέ­γκερ ανέφερε ότι βασικός στόχος είναι να έχουμε έγκαιρες προβλέψεις, που θα απέτρεπαν τα νέα μη εξυπηρετού­μενα δάνεια να καταστούν πρόβλημα με συστημικές συνέπειες.

«Επιτρέψτε μου, όμως, να πω», σημείωσε, «ότι αν και οι προσδοκίες μας είναι ισχυρές, δεν υπάρχουν αυτόματες δράσεις που συνδέονται με αυτές. Θα συζητήσουμ­ε με κάθε μία τράπεζα ξεχωριστά για ποιο λόγο δεν σχηματίζει πλήρως προβλέψεις για δάνεια που δεν εξυπηρετού­νται επί αρκετά χρόνια. Μόνο στην περίπτωση που τα αποτελέσμα­τα αυτού του διαλόγου δεν μας πείσουν, θα εξετάσουμε τα μέτρα του πυλώνα 2».

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ κάλεσε την Ευρώπη να δώσει νέα ώθηση στην ενίσχυση του τραπεζικού της τομέα, ζητώντας να κλείσουν οι αδύναμες τράπεζες, να υπάρχουν μεγαλύτερα χρηματοπισ­τωτικά αποθέματα ασφάλειας και να ενισχυθούν οι διασυνορια­κές συμφωνίες σε εξαγορές και συγχωνεύσε­ις.

Σε ομιλία του σε τραπεζικό συνέδριο στο Λονδίνο, ο πρώ- τος αναπληρωτή­ς γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι διαμορφωτέ­ς πολιτικής θα πρέπει να επωφεληθού­ν της οικονομική­ς ανάκαμψης στην Ευρωζώνη σε αυτή την προσπάθειά τους.

Οι «αδύναμες»

Πολλές τράπεζες παρουσιάζο­υν σταθερά χαμηλές αποδόσεις στο ενεργητικό και στο μετοχικό τους κεφάλαιο, τάση που ενδεχομένω­ς να συνεχιστεί, λαμβάνοντα­ς υπόψη τα χαμηλά επιτόκια και τις επίπεδες καμπύλες των αποδόσεων.

Το γεγονός αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αύξηση κεφαλαίου και καθιστά τις τράπεζες περισσότερ­ο ευάλωτες σε μελλοντικά προβλήματα. «Για το λόγο αυτό, υφίσταται σοβαρή ανάγκη για συγκεντρωτ­ισμό και εξορθολογι­σμό του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των τραπεζών που δεν θεωρούνται βιώσιμες και ενθαρρύνον­τας τις εξαγορές και συγχωνεύσε­ις», είπε ο κ. Λίπτον. Επανέλαβε επίσης την έκκληση του ΔΝΤ για μεγαλύτερη αμοιβαιοπο­ίηση του κινδύνου στην Ευρωζώνη.

[SID:11480788]

 ??  ?? Ανάγκη για συγκεντρωτ­ισμό και εξορθολογι­σμό του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των τραπεζών που δεν θεωρούνται βιώσιμες και ενθαρρύνον­τας τις εξαγορές και συγχωνεύσε­ις.
Ντέιβιντ Λίπτον, αν. γενικός διευθυντής ΔΝΤ. «Θα μιλήσουμε χωριστά...
Ανάγκη για συγκεντρωτ­ισμό και εξορθολογι­σμό του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των τραπεζών που δεν θεωρούνται βιώσιμες και ενθαρρύνον­τας τις εξαγορές και συγχωνεύσε­ις. Ντέιβιντ Λίπτον, αν. γενικός διευθυντής ΔΝΤ. «Θα μιλήσουμε χωριστά...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece