«Φρένο» στις μαζικές εκροές καταθέσεων

Naftemporiki - - Θεμα -

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί ένα εργαλείο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να σταματούν τις εκροές καταθέσεων, όταν μία τράπεζα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Εάν τελικά υιοθετηθεί η πρότασή της, θα σημαίνει πρακτικά ότι οι καταθέσεις παύουν να είναι «εκτός των ορίων» της εξουσίας της.

Πριν από λίγο καιρό η Ζαμπίνε

MΛαουτενσλέγκερ τόνισε πως οι φετινές περιπτώσεις τραπεζικών πτωχεύσεων κατέδειξαν την ανάγκη για ένα εργαλείο το οποίο θα παγώνει προσωρινά το παθητικό των τραπεζών, ώστε να δοθεί ο χρόνος για κρίσιμες αποφάσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ισπανικής Banco Popular, η οποία κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες εξαιτίας μαζικών εκροών καταθέσεων που στέγνωσαν τη ρευστότητά της. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο αποτρέπουν σήμερα τα capital controls, ενώ και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, υπάρχουν εργαλεία για να φρενάρουν τις εκροές. Η ΕΚΤ θέλει, όμως, ενιαίους κανόνες για ολόκληρη τη νομισματική ένωση, αλλά και την εξουσία να μπορεί να παρέμβει πριν η τράπεζα θεωρηθεί νομικά πτωχευμένη. Θέλει με λίγα λόγια να έχει στα χέρια της ένα εργαλείο που θα μπορεί να αποτρέψει τον αιφνίδιο θάνατο. «Εάν έχουμε ένα μορατόριουμ, για το οποίο θα υπάρχει μακρά λίστα εξαιρέσεων, θα έχουμε ουσιαστικά ένα μορατόριουμ που δεν λειτουργεί. Δεν θέλω ένα τέτοιο εργαλείο» υπογράμμισε χθες σε συνέδριο στη Φραγκφούρτη η κα Λαουτενσλέγκερ. Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να δοθεί στις εποπτικές αρχές η αρμοδιότητα να περιορίζουν κάποιες αναλήψεις καταθέσεων και υποχρεώσεις πληρωμών σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν εξαιρεί τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ η ΕΚΤ πιστεύει ότι με την εξαίρεση αυτή μπορεί και πάλι οι εκροές να αποβούν μοιραίες για ένα πιστωτικό ίδρυμα.

[SID:11480654]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.