Naftemporiki

«Φρένο» στις μαζικές εκροές καταθέσεων

-

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προωθεί ένα εργαλείο το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στις αρχές να σταματούν τις εκροές καταθέσεων, όταν μία τράπεζα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Εάν τελικά υιοθετηθεί η πρότασή της, θα σημαίνει πρακτικά ότι οι καταθέσεις παύουν να είναι «εκτός των ορίων» της εξουσίας της.

Πριν από λίγο καιρό η Ζαμπίνε

MΛαουτενσλ­έγκερ τόνισε πως οι φετινές περιπτώσει­ς τραπεζικών πτωχεύσεων κατέδειξαν την ανάγκη για ένα εργαλείο το οποίο θα παγώνει προσωρινά το παθητικό των τραπεζών, ώστε να δοθεί ο χρόνος για κρίσιμες αποφάσεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της ισπανικής Banco Popular, η οποία κατέρρευσε μέσα σε λίγες ημέρες εξαιτίας μαζικών εκροών καταθέσεων που στέγνωσαν τη ρευστότητά της. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο αποτρέπουν σήμερα τα capital controls, ενώ και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία, υπάρχουν εργαλεία για να φρενάρουν τις εκροές. Η ΕΚΤ θέλει, όμως, ενιαίους κανόνες για ολόκληρη τη νομισματικ­ή ένωση, αλλά και την εξουσία να μπορεί να παρέμβει πριν η τράπεζα θεωρηθεί νομικά πτωχευμένη. Θέλει με λίγα λόγια να έχει στα χέρια της ένα εργαλείο που θα μπορεί να αποτρέψει τον αιφνίδιο θάνατο. «Εάν έχουμε ένα μορατόριου­μ, για το οποίο θα υπάρχει μακρά λίστα εξαιρέσεων, θα έχουμε ουσιαστικά ένα μορατόριου­μ που δεν λειτουργεί. Δεν θέλω ένα τέτοιο εργαλείο» υπογράμμισ­ε χθες σε συνέδριο στη Φραγκφούρτ­η η κα Λαουτενσλέ­γκερ. Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει να δοθεί στις εποπτικές αρχές η αρμοδιότητ­α να περιορίζου­ν κάποιες αναλήψεις καταθέσεων και υποχρεώσει­ς πληρωμών σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς. Ωστόσο, η πρόταση της Κομισιόν εξαιρεί τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ενώ η ΕΚΤ πιστεύει ότι με την εξαίρεση αυτή μπορεί και πάλι οι εκροές να αποβούν μοιραίες για ένα πιστωτικό ίδρυμα.

[SID:11480654]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece