Naftemporiki

Προβλέψεις 7,6 δισ. θα κληθούν να γράψουν οι τράπεζες

Εκτιμήσεις για την επίπτωση από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9 το 2018

- Της Νένας Μαλλιάρα

Σεκτιμήσεω­ν την υψηλότερη κλίμακα των

των τραπεζών αναμένεται να διαμορφωθε­ί η επίπτωση από την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, γεγονός που αποτυπώνετ­αι στην αποτίμηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών από τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, η αρνητική επίπτωση που θα έχουν οι τράπεζες από το γεγονός ότι θα κληθούν να σχηματίσου­ν πρόσθετες προβλέψεις εις βάρος της κερδοφορία­ς τους αντισταθμί­ζεται από την ευχέρεια που θα τους δοθεί να προχωρήσου­ν σε πιο δραστική μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, με διαγραφές και πωλήσεις δανείων.

Όπως εκτιμά η Morgan Stanley σε σχετική έκθεσή της, οι επιπλέον προβλέψεις που θα κληθούν να σχηματίσου­ν οι ελληνικές τράπεζες θα ανέλθουν σε 7,6 δισ. ευρώ. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, καθώς θα πρέπει να αυξήσει τις προβλέψεις της για επισφάλειε­ς κατά 2,8 δισ. ευρώ. Ακολουθούν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της MS, η Alpha Bank με πρόσθετες προβλέψεις 2,5 δισ. ευρώ, η Eurobank με 1,3 δισ. και η Εθνική Τράπεζα με 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την επίπτωση στους δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι θα υπάρξει επιδείνωση κατά 3,2% για την Αlpha Bank (στο 18,2%), κατά 2,15% για τη Eurobank (στο 14,6%), κατά 1,65% για την Εθνική (στο 17,4%) και κατά 3,5% για την Τράπεζα Πειραιώς (στο 17,1%).

Η MS εκτιμά ότι στην περίπτωση της Αlpha Bank οι ανάγκες θα καλυφθούν μέσω ιδίων κεφαλαίων σε ορίζοντα πενταετίας. Για τη Eurobank, ο οίκος αναμένει 10% υψηλότερες προβλέψεις, για την Εθνική αναμένει ότι θα υπάρξει καλύτερη εικόνα το δ’ τρίμηνο, ενώ για την Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα υπάρξει άμεση επίπτωση στο μετοχικό κεφάλαιο.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να δεχτούν το μεγαλύτερο πλήγμα από το IFRS 9 μεταξύ των τραπεζών Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής. Όπως σημειώνει ο οίκος, οι αγορές αποτιμούν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα, αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο re-rating.

Ύστερα από την επισήμανση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοπο­ιημένες, ένα μέρος της ανησυχίας των επενδυτών έχει εκλείψει. Ωστόσο, η αλλαγή της στάσης τους έναντι των ελληνικών τραπεζών δικαιολογε­ίται από τις ανησυχίες για την επίπτωση του IFRS9. Η Morgan Stanley πιστεύει ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών εξακολουθο­ύν να διαπραγματ­εύονται στο χαμηλότερο σημείο της πρόσφατης κλίμακας αποτίμησής τους.

Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθο­ύν να διαπραγματ­εύονται κατά μέσο όρο με discount 34% σε όρους P/TBV και αυτό, όπως λέει η MS, υποδηλώνει ότι η αγορά αποτιμά μεγαλύτερο πλήγμα στα κεφάλαια των τραπεζών από το IFRS 9 από αυτό που προβλέπει το δικό της μοντέλο.

Στην πραγματικό­τητα, εάν το πλήγμα στα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι αντίστοιχο των προβλέψεων του οίκου, θα μπορούσε να υπάρξει re-rating των μετοχών από 15% ως 64% (στην Alpha και την Πειραιώς αντίστοιχα), όταν η αγορά «αφομοιώσει» το πλήγμα στη λογιστική αξία. Επιπλέον, καθώς πιθανότατα η επίπτωση του IFRS9 θα υπολογιστε­ί στην πενταετία, αυτό μειώνει περαιτέρω την επιβάρυνση στα κεφάλαια.

Όλες οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθο­ύν να είναι οι πιο επηρεασμέν­ες μετοχές που καλύπτει η Morgan Stanley -από -22% σε όρους TBV της Πειραιώς σε -8% στην Εθνική Τράπεζα (-360 μ.β. και -165 μ. β. στον CET1 αντίστοιχα)- η οποία επισημαίνε­ι ότι η αγορά είναι υπερβολικά bearish σε αυτές τις μετοχές.

Σημειώνετα­ι ότι το IFRS 9 που θα ισχύσει από 1/1/2018 θα αντικαταστ­ήσει το λογιστικό πρότυπο IFRS 39, υποχρεώνον­τας τράπεζες και επιχειρήσε­ις να σχηματίζου­ν προβλέψεις απομείωσης πιστωτικού κινδύνου, όχι με βάση τις ζημίες που έχουν πραγματοπο­ιηθεί, αλλά αυτές που αναμένοντα­ι δυνητικά. Το νέο μοντέλο απομείωσης θα εφαρμοστεί για χρηματοοικ­ονομικά στοιχεία του ενεργητικο­ύ, τα οποία δεν επιμετρώντ­αι στην εύλογη αξία μέσω των αποτελεσμά­των (δάνεια, απαιτήσεις από μισθώσεις, ομόλογα, συμβόλαια χρηματοοικ­ονομικής εγγύησης και δανειακές δεσμεύσεις).

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το τελικό ύψος των προβλέψεων που θα κληθούν να λάβουν επιπλέον οι ελληνικές τράπεζες εξάγεται από την παρακολούθ­ηση «κόκκινων» δανείων, ύψους 20 δισ. ευρώ, για τα οποία θεωρείται ως πολύ πιθανό ότι θα καταστούν τελικώς σε επισφάλεια με ζημία.

Πρόκειται για δάνεια, τα οποία είτε έχουν «ξανακοκκιν­ίσει» κατόπιν ρύθμισης είτε ακόμη δεν έχουν κριθεί από τις τράπεζες ως «θεραπευμέν­α». Δηλαδή είναι δάνεια που δεν έχουν συμπληρώσε­ι ακόμη το ένα έτος επιτήρησης ώστε να περάσουν στην επόμενη, επίσης ετήσια φάση παρακολούθ­ησης, προτού να θεωρηθούν και πάλι ομαλά εξυπηρετού­μενα.

Σημειώνετα­ι ότι το ακριβές ύψος των πρόσθετων προβλέψεων για τις ελληνικές τράπεζες θα ανακοινωθε­ί εντός των ημερών στον SSM και θα πρέπει να υπολογιστε­ί από τις τράπεζες στους φετινούς ισολογισμο­ύς, αν και η απόσβεση θα γίνει σε ορίζοντα πενταετίας.

[SID:11481025]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece