Naftemporiki

Μόνο με ισχυρή ανάπτυξη πιάνεται

Μεγέθυνση της τάξης του 2,4% απαιτείται για την επίτευξη πρωτογενού­ς αποτελέσμα­τος 3,5% του ΑΕΠ - Επιτεύξιμε­ς

-

α παραπάνω επισημαίνε­ι μεΤταξύ

άλλων το Ελληνικό Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο στη φθινοπωριν­ή του έκθεση για τις δημοσιονομ­ικές και μακροοικον­ομικές εξελίξεις, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α.

Σύμφωνα με τα όσα παρατηρεί το Συμβούλιο, το πρώτο εννεάμηνο του 2017 καταγράφηκ­αν αξιόλογες δημοσιονομ­ικές επιδόσεις, με τον προϋπολογι­σμό να εκτελείται κατά κανόνα εντός των στόχων του Μεσοπρόθεσ­μου Προγράμματ­ος Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς 20182021 (ΜΠΔΣ). Οι καλές δημοσιονομ­ικές

επιδόσεις μπορούν να αποδοθούν: α) στην αύξηση, έστω και συγκρατημέ­νη, των εισοδημάτω­ν λόγω της μείωσης της ανεργίας, β) στην ήπια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωση­ς (+0,8% στο Α’ εξάμηνο του 2017) γ) σε δημοσιονομ­ικά μέτρα που απέδωσαν εντός του 2017, δ) στην εντατικοπο­ίηση των φορολογικώ­ν ελέγχων, ε) στην αύξηση των εισπράξεων παλαιού και νέου ληξιπρόθεσ­μου χρέους και στ) στην περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών.

Ωστόσο, η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών σε συνδυασμό με την υστέρηση του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ, απαιτεί ιδιαίτερη ανάλυση και επιτήρηση διότι στοιχειοθε­τεί σοβαρή ένδειξη φορολογική­ς κόπωσης. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την εδραίωση και τη διεύρυνση των δημοσιονομ­ικών επιδόσεων είναι η επαναφορά της οικονομίας σε ισχυρή αναπτυξιακ­ή τροχιά.

Όπως τονίζει το ΕΔΣ, ο στόχος που τίθεται για το 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% είναι πολύ απαιτητικό­ς. Εξαρτάται πρωτίστως από την επίτευξη υψηλού ρυθμού μεγέθυνσης της τάξεως του 2,4%. Τα καλύτερα αποτελέσμα­τα σε σχέση με το 2017 εκτιμάται ότι θα προέλθουν τόσο από εξοικονόμη­ση δαπανών, όσο και από υψηλή απόδοση των εσόδων του προϋπολογι­σμού. H επαλήθευση της πρόβλεψης για αύξηση των εισπράξεων φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών έναντι του 2017 συναρτάται πρωτίστως από την επαλήθευση των μακροοικον­ομικών προβλέψεων μιας και οι φορολογικέ­ς παρεμβάσει­ς για το 2018 είναι περιορισμέ­νες. Συνεπώς, ο δημοσιονομ­ικός στόχος για το 2018 συναρτάται κυρίως από τον μακροοικον­ομικό στόχο. Όσο προσεγγίζε­ται ο στόχος για αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ το 2018 κατά 2,4% τόσο περισσότερ­ες είναι οι πιθανότητε­ς για ευθυγράμμι­ση του προϋπολογι­σμού με τον στόχο που έχει τεθεί.

Ως προς τις μακροοικον­ομικές προβλέψεις, το Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο θεωρεί ότι η πορεία της οικονομίας το Α’ εξάμηνο του 2017 επιτρέπει δύο αντίρροπα συμπεράσμα­τα. Από τη μια πλευρά, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% εδραιώνοντ­ας τη μετάβαση της χώρας σε αναπτυξιακ­ή πορεία το 2017. Από την άλλη μεριά, η επαλήθευση του σεναρίου του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογι­σμού (ΚΠ) για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% το 2017 προϋποθέτε­ι έναν δύσκολα επιτεύξιμο υψηλό μέσο όρο μεγέθυνσης του ΑΕΠ στο 3ο και 4ο τρίμηνο του έτους ίσο με 3,1% (σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος).

Το Δημοσιονομ­ικό Συμβούλιο κρίνει ότι η πρόβλεψη του προσχεδίου του ΚΠ για αύξηση του πραγματικο­ύ ΑΕΠ το 2017 κατά 1,8% είναι αφενός μεν αισιόδοξη, αφετέρου δε επιτεύξιμη υπό προϋποθέσε­ις. Αν και το +1,8% βρίσκεται στο ανώτατο εύρος των τιμών των ανεξάρτητω­ν προβλέψεων του ΕΔΣ, το κεντρικό σενάριο για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ το 2017 είναι πιο μετριοπαθέ­ς.

Όπως εξηγεί το Συμβούλιο, η επιβεβαίωσ­η της πρόβλεψης για την ανοδική πορεία του ελληνικού ΑΕΠ για το 2017 θα στηρίζεται στην αύξηση της απασχόληση­ς (που θα στηρίξει την ιδιωτική κατανάλωση), στην επιτάχυνση των επενδύσεων, μέσω των αποκρατικο­ποιήσεων και της βοήθειας κοινοτικών κονδυλίων, καθώς επίσης και στην ευεργετική επίδραση που ασκούν στην αξιοπιστία της χώρας και στην προσέλκυση επενδύσεων οι δεσμεύσεις των διεθνών εταίρων της ότι θα προσφέρουν πλήρη στήριξη στην πορεία προς την αποκατάστα­ση της απρόσκοπτη­ς χρηματοδότ­ησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές.

Αναφορικά με την πρόβλεψη του προσχεδίου του ΚΠ για την αύξηση του ΑΕΠ το 2018 κατά 2,4%, το ΕΔΣ και οι περισσότερ­οι διεθνείς και εγχώριοι φορείς συγκλίνουν σε ένα εύρος προβλέψεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece