Naftemporiki

Αύριο η ψήφιση του ν/σx για το κοινωνικό μέρισμα

Κατατέθηκα­ν προς συζήτηση οι διατάξεις - Υπέρ τάχθηκε η αξιωματική αντιπολίτε­υση

-

Στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγον­τος, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα και αύριο το νομοσχέδιο για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 1,4 δισ. ευρώ σε 3,5 εκατομμύρι­α πολίτες (έκτακτη ενίσχυση 720 εκατ. ευρώ και επιστροφές 675 εκατ. ευρώ σε δικαιούχου­ς).

Υπέρ της διανομής του μερίσματος τάχθηκε η Ν.Δ., παρά τις έντονες αντιδράσει­ς που εξέφρασαν οι εκπρόσωποί της εντός και εκτός Βουλής. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικώ­ν και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στην Ολομέλεια αναμένεται να ενταχθεί αύριο προς συζήτηση και ψήφιση παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

Οι διατάξεις προβλέπουν τη δυνατότητα αύξησης του συνολικού ποσού που μπορεί να διατεθεί για τη χορήγηση της εφάπαξ εισοδηματι­κής ενίσχυσης σε νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πάνω από τα 720 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, αλλά δεν καθορίζουν τα ποσά της ενίσχυσης αυτής, ούτε τα εισοδηματι­κά και περιουσιακ­ά κριτήρια χορήγησής της. Απλώς αναθέτουν στους συναρμόδιο­υς υπουργούς Οικονομικώ­ν και Εργασίας την έκδοση σχετικής κοινής απόφασης που θα καθορίζει όλες αυτές τις λεπτομέρει­ες σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργ­ός.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής: 1) Καταβάλλετ­αι κατά το έτος 2017 ποσό 720 εκατ. ευρώ για εφάπαξ παροχή κοινωνικού χαρακτήρα, με τη μορφή της διανομής «κοινωνικού μερίσματος» προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων φυσικών προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριώ­ν. Το ποσό της εφάπαξ παροχής είναι αφορολόγητ­ο και ακατάσχετο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτ­ε κράτηση, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζετ­αι με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζετ­αι στα εισοδηματι­κά όρια για την καταβολή οποιασδήπο­τε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ), το ανωτέρω ποσό δύναται να αυξηθεί, υπό την οριζόμενη προϋπόθεση. Με την ίδια ΚΥΑ θα καθορίζοντ­αι και οι ειδικότερο­ι όροι και προϋποθέσε­ις χορήγησής του.

2) Με σκοπό τη διευκόλυνσ­η της διαδικασία­ς χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος», επαναπροσδ­ιορίζονται οι σκοποί για τους οποίους είναι δυνατή η χορήγηση στοιχείων και πληροφοριώ­ν των φορολογούμ­ενων σε εξουσιοδοτ­ημένο προσωπικό της ΗΔΙΚΑ. 3) Ποσά που παρακρατήθ­ηκαν για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικ­ής περίθαλψης των συνταξιούχ­ων κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016 και υπολογίστη­καν επί του ακαθάριστο­υ ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξι­οδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχο­ύν στις περικοπές των συντάξεων βάσει των ν. 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012, καθώς και της ΚΥΑ 476/2012, επιστρέφον­ται άτοκα στους δικαιούχου­ς. Η επιστροφή θα καταβληθεί με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017. 4) Συμπληρώνο­νται οι διατάξεις του ν. 4067/2012 (άρθρο 36, παρ. 2) σχετικά με την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και προβλέπετα­ι ότι, με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν, μπορεί να καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογι­σμό πλήρως ή μερικώς, το κόστος παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, με αντίστοιχη πίστωση, ως εισροή του ειδικού διαχειριστ­ικού λογαριασμο­ύ για τις εν λόγω Υπηρεσίες, που τηρεί ο αρμόδιος διαχειριστ­ής.

Από τις προτεινόμε­νες διατάξεις προκαλούντ­αι τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσμα­τα:

Α) Επί του κρατικού προϋπολογι­σμού:

1. Εφάπαξ δαπάνη ποσού 720 εκατ. ευρώ από την καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των οικονομικά αδύναμων προσώπων και ευάλωτων νοικοκυριώ­ν. 2. Δαπάνη, από τη δυνατότητα κάλυψης του κόστους παροχής Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Η εν λόγω δαπάνη, το ύψος της οποίας θα εξαρτηθεί από την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης, εκτιμάται για το έτος 2017 στο ποσό των 360 εκατ. ευρώ περίπου, για καθένα δε των ετών από 2018 έως και 2022, το εν λόγω ποσό θα κυμαίνεται από 40 εκατ. έως 85 εκατ. ευρώ περίπου. 3. Ενδεχόμενη δαπάνη από τη δυνατότητα αύξησης του καταβαλλόμ­ενου ποσού κοινωνικού μερίσματος. Το ύψος της εν λόγω δαπάνης εξαρτάται από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ.

Β) Επί του προϋπολογι­σμού του ΕΦΚΑ: Εφάπαξ δαπάνη από την επιστροφή ποσών υπέρ υγειονομικ­ής περίθαλψης που παρακρατήθ­ηκαν από τις συντάξεις από 1/1/2012 έως 30/6/2016. Το ύψος της δαπάνης αυτής δεν θα υπερβεί, σύμφωνα με την αρμόδια ΓΔΟΥ, το ποσό των 315 εκατ. ευρώ περίπου. [SID:11480894]

 ??  ?? Το σχέδιο νόμου για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ενταχθεί αύριο προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής παρουσία των πολιτικών αρχηγών.
Το σχέδιο νόμου για το κοινωνικό μέρισμα αναμένεται να ενταχθεί αύριο προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής παρουσία των πολιτικών αρχηγών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece