Naftemporiki

«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε»

Πολλαπλά μηνύματα από την Κομοτηνή

- Της Βάσως Βεγίρη

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης» απηύθυνε χθες από την Κομοτηνή και το βήμα του αναπτυξιακ­ού συνεδρίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντ­ας πως «δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει».

«Κάποιοι προσπάθησα­ν να μας ενημερώσου­ν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητ­α λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσου­ς αποτελεί ηθικό δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολό­γηση, αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμ­ό», σημείωσε ο πρωθυπουργ­ός, αναφερόμεν­ος εμμέσως πλην σαφώς στις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρ­ου της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη, για να προσθέσει: «Αν βρεθήκαμε στο σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητε­ς ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητέ­ς μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό τον τόπο συνυπήρχαν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργία­ς με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής. Και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική».

«Έχουμε την υποχρέωση όλοι μαζί να δώσουμε ώθηση ξανά στην Ελλάδα της δημιουργία­ς και να κλείσουμε τον δρόμο προς εκείνους τους παραδείσου­ς των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπεραμυνόμ­ενος του θεσμού των περιφερεια­κών συνεδρίων τόνισε ότι η μηδενιστικ­ή κριτική που είχε δεχθεί η κυβέρνηση για αυτά δεν έχει σχέση με την αλήθεια, ότι η περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας Θράκης βγαίνει από το καθεστώς περιθωριοπ­οίησης και μετατρέπετ­αι σε πόλο εξελίξεων αξιοποιώντ­ας και ισχυροποιώ­ντας τη θέση της Ελλάδας στη ΝA Ευρώπη, ότι «ο καθένας που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίν­ει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν» και ότι μέχρι το 2019 που θα γίνουν οι εκλογές θα επιστρέψει αρκετές φορές στη Θράκη.

Σε ό,τι αφορά τα Λιπάσματα, ο πρωθυπουργ­ός σημείωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάστα­ση της νομιμότητα­ς και της ομαλότητας και η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενο­υς. Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είπε ότι «η πολιτική των κυβερνήσεω­ν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχεί­ριση των διοικήσεων που διόριζαν απαξίωσε συστηματικ­ά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία», συμπληρώνο­ντας πως «εμείς θα συνεχίσουμ­ε τις ενέργειες για να την κρατήσουμε ζωντανή και να ενισχύσουμ­ε τη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, βιομηχανία­ς». Τέλος, για το θέμα της πρώην ΕΝΚΛΩ επεσήμανε ότι «η διέξοδος είναι να οδηγηθούμε στη μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηρια­σμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτο­υργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένω­ν. Και φυσικά με τη συμβολή επενδυτικώ­ν σχημάτων που θα προκριθούν». [SID:11481234]

 ??  ?? Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες από το βήμα του αναπτυξιακ­ού συνεδρίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις προθέσεις της κυβέρνησης για Λιπάσματα, ΕΒΖ και ΕΝΚΛΩ.
Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες από το βήμα του αναπτυξιακ­ού συνεδρίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις προθέσεις της κυβέρνησης για Λιπάσματα, ΕΒΖ και ΕΝΚΛΩ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece