«Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε»

Πολλαπλά μηνύματα από την Κομοτηνή

Naftemporiki - - Οικονομια - Της Βάσως Βεγίρη

Το μήνυμα ότι «η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης» απηύθυνε χθες από την Κομοτηνή και το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως «δεν πρόκειται να σηκώσει ξανά κεφάλι. Δεν πρόκειται να επιστρέψει».

«Κάποιοι προσπάθησαν να μας ενημερώσουν ότι το να παρκάρεις τα αφορολόγητα λεφτά σου σε εξωχώριους παραδείσους αποτελεί ηθικό δικαίωμα όσων προσπαθούν να γλιτώσουν τα εισοδήματά τους από την υπερφορολόγηση, αφού έτσι, μας λένε, λειτουργεί το παγκόσμιο σύστημα στον καπιταλισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Άδωνη Γεωργιάδη, για να προσθέσει: «Αν βρεθήκαμε στο σημείο της χρεοκοπίας ως χώρα δεν είναι γιατί δεν είχαμε δυνατότητες ούτε γιατί, όπως μας λένε, ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Αλλά γιατί πάντοτε σε αυτό τον τόπο συνυπήρχαν δύο Ελλάδες. Η Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας με την Ελλάδα της διαφθοράς και της αρπαχτής. Και τώρα μας λένε πως εκτός από νόμιμη, η λεηλασία ήταν και ηθική».

«Έχουμε την υποχρέωση όλοι μαζί να δώσουμε ώθηση ξανά στην Ελλάδα της δημιουργίας και να κλείσουμε τον δρόμο προς εκείνους τους παραδείσους των λίγων, που οδηγούν στην κόλαση των πολλών», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ενώ υπεραμυνόμενος του θεσμού των περιφερειακών συνεδρίων τόνισε ότι η μηδενιστική κριτική που είχε δεχθεί η κυβέρνηση για αυτά δεν έχει σχέση με την αλήθεια, ότι η περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας Θράκης βγαίνει από το καθεστώς περιθωριοποίησης και μετατρέπεται σε πόλο εξελίξεων αξιοποιώντας και ισχυροποιώντας τη θέση της Ελλάδας στη ΝA Ευρώπη, ότι «ο καθένας που θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει τη διαφορά ανάμεσα στη Θράκη και στα νησιά Κέιμαν» και ότι μέχρι το 2019 που θα γίνουν οι εκλογές θα επιστρέψει αρκετές φορές στη Θράκη.

Σε ό,τι αφορά τα Λιπάσματα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ομαλότητας και η εφαρμογή όλων των αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης είπε ότι «η πολιτική των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και η κακοδιαχείριση των διοικήσεων που διόριζαν απαξίωσε συστηματικά τη μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας και την οδήγησε ουσιαστικά σε χρεοκοπία», συμπληρώνοντας πως «εμείς θα συνεχίσουμε τις ενέργειες για να την κρατήσουμε ζωντανή και να ενισχύσουμε τη λειτουργία αυτής της πολύ σημαντικής για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, βιομηχανίας». Τέλος, για το θέμα της πρώην ΕΝΚΛΩ επεσήμανε ότι «η διέξοδος είναι να οδηγηθούμε στη μόνη νόμιμη και καθαρή λύση: την άμεση πτωχευτική διαδικασία και τους ανοικτούς δημόσιους πλειστηριασμούς. Έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαναλειτουργίας κάποιων από τα εργοστάσια με βάση το σχέδιο των εργαζομένων. Και φυσικά με τη συμβολή επενδυτικών σχημάτων που θα προκριθούν». [SID:11481234]

Ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε χθες από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις προθέσεις της κυβέρνησης για Λιπάσματα, ΕΒΖ και ΕΝΚΛΩ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.