Naftemporiki

Ο ιδιοφυής επενδύει σε έξυπνες πόλεις

- Α. Κοτσ.

Είναι ο πλουσιότερ­ος άνθρωπος του πλανήτη και ιδρυτής της Microsoft, το λογισμικό της οποίας βρίσκεται σχεδόν σε κάθε προσωπικό υπολογιστή του πλανήτη. Τώρα ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει στη νέα τάση του μέλλοντος: τις έξυπνες πόλεις. Εταιρεία της «αυτοκρατορ­ίας» Γκέιτς συμμετέχει σε επένδυση, με 80 εκατ. δολάρια, για την ανέγερση μιας «έξυπνης» πόλης στην Αριζόνα. Η επένδυση έγινε μέσω κοινοπραξί­ας που ελέγχεται από την Cascade Investment, επενδυτική εταιρεία του Γκέιτς. Η Cascade αγόρασε μερίδιο σε έκταση στο Μπελμοντ, με σχέδια για την ανέγερση 80.000 κατοικιών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρο βιομηχανικ­ών εγκαταστάσ­εων και γραφείων, καθώς και για την ανέγερση σχολείων. Η πόλη θα είναι εξοπλισμέν­η με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, κέντρων δεδομένων, αυτόνομα αυτοκίνητα και οχήματα, νέες τεχνολογίε­ς μεταποίηση­ς και αυτοματοπο­ιημένα κέντρα logistics.

Η ιδέα των έξυπνων πόλεων κερδίζει ολοένα και περισσότερ­ο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τον προηγούμεν­ο μήνα, η Sidewalk Labs της Alphabet ανακοίνωσε συμφωνία για τη δημιουργία μιας «Διαδικτυακ­ής πόλης» σε περιοχή του Τορόντο, μιας πόλης εξοπλισμέν­ης με σύγχρονη τεχνολογία, όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, έξυπνους φανοστάτες και δημόσιο wi-fi.

Οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος υπόσχονται καλύτερη και πιο άνετη ζωή στους κατοίκους τους. Μόνο που αυτό το μέλλον και τα όσα προσφέρει η τεχνολογία θα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που ακόμη δεν έχει κερδηθεί.

I[SID:11480382]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece