Ο ιδιοφυής επενδύει σε έξυπνες πόλεις

Naftemporiki - - ...υποδιαστολεσ - Α. Κοτσ.

Είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη και ιδρυτής της Microsoft, το λογισμικό της οποίας βρίσκεται σχεδόν σε κάθε προσωπικό υπολογιστή του πλανήτη. Τώρα ο Μπιλ Γκέιτς επενδύει στη νέα τάση του μέλλοντος: τις έξυπνες πόλεις. Εταιρεία της «αυτοκρατορίας» Γκέιτς συμμετέχει σε επένδυση, με 80 εκατ. δολάρια, για την ανέγερση μιας «έξυπνης» πόλης στην Αριζόνα. Η επένδυση έγινε μέσω κοινοπραξίας που ελέγχεται από την Cascade Investment, επενδυτική εταιρεία του Γκέιτς. Η Cascade αγόρασε μερίδιο σε έκταση στο Μπελμοντ, με σχέδια για την ανέγερση 80.000 κατοικιών, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για χώρο βιομηχανικών εγκαταστάσεων και γραφείων, καθώς και για την ανέγερση σχολείων. Η πόλη θα είναι εξοπλισμένη με δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, κέντρων δεδομένων, αυτόνομα αυτοκίνητα και οχήματα, νέες τεχνολογίες μεταποίησης και αυτοματοποιημένα κέντρα logistics.

Η ιδέα των έξυπνων πόλεων κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τον προηγούμενο μήνα, η Sidewalk Labs της Alphabet ανακοίνωσε συμφωνία για τη δημιουργία μιας «Διαδικτυακής πόλης» σε περιοχή του Τορόντο, μιας πόλης εξοπλισμένης με σύγχρονη τεχνολογία, όπως αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, έξυπνους φανοστάτες και δημόσιο wi-fi.

Οι έξυπνες πόλεις του μέλλοντος υπόσχονται καλύτερη και πιο άνετη ζωή στους κατοίκους τους. Μόνο που αυτό το μέλλον και τα όσα προσφέρει η τεχνολογία θα πρέπει να είναι προσβάσιμα σε όλους. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που ακόμη δεν έχει κερδηθεί.

I[SID:11480382]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.