Ο Μακρόν πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα

Naftemporiki - - ...υποδιαστολεσ - Deutsche Welle

III Τον παρομοιάζουν με τον Δία, τον Ναπολέοντα και τον «Βασιλιά Ήλιο», χωρίς ωστόσο να του αποδίδουν και τις αρετές τους. Ακόμα και τα ποσοστά δημοτικότητας του Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορούν να συγκριθούν πλέον με εκείνα που είχε όταν ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας. Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν έχει βγει σχεδόν αλώβητος από τις μαζικές κινητοποιήσεις, που στο παρελθόν οδήγησαν σε αδιέξοδο τις προσπάθειες των προκατόχων του για ανόρθωση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. «Στη Γαλλία δεν μπορείς να κάνεις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνεις δημοφιλής» εκτιμά ο αναλυτής Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ από το γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι, για να προσθέσει: «Αν δεν δράσει γρήγορα, θα βγει χαμένος».

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο αμερικανικό περιοδικό «Time» ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε αναγκαίο κακό την πτώση της δημοτικότητάς του: «Το χειρότερο είναι να μειωθεί η δημοτικότητά σου χωρίς να δρας και χωρίς να αποδίδεις». Κατά την άποψη του Γάλλου προέδρου, το μόνο που πράττει είναι να πραγματοποιεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και να εφαρμόζει στην αρχή της θητείας του δύσκολες μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να αποδώσουν καρπούς.

Τους τελευταίους έξι μήνες ο Εμανουέλ Μακρόν κινείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, έχει ακόμη να δώσει τις πιο καθοριστικές μάχες στο εσωτερικό. Τον Σεπτέμβριο χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κατά των μεταρρυθμίσεων στους τομείς της απασχόλησης, της φορολόγησης και του συνταξιοδοτικού, που -σύμφωνα με τον πρόεδροθα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας.

Παρά την πρόσφατη μείωση της ανεργίας στη χώρα, η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν έπεσε στο 35%, σύμφωνα με τη Harris Interactive Poll. O πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση διότι πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα, εκτιμά ο αναλυτής Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ: «Ο Εμανουέλ Μακρόν οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις διότι βάσει αυτών θα κριθεί αν πέτυχε ή αν απέτυχε ως πρόεδρος».

[SID:11480392]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.