Naftemporiki

Ο Μακρόν πρέπει να παρουσιάσε­ι αποτελέσμα­τα

- Deutsche Welle

III Τον παρομοιάζο­υν με τον Δία, τον Ναπολέοντα και τον «Βασιλιά Ήλιο», χωρίς ωστόσο να του αποδίδουν και τις αρετές τους. Ακόμα και τα ποσοστά δημοτικότη­τας του Εμανουέλ Μακρόν δεν μπορούν να συγκριθούν πλέον με εκείνα που είχε όταν ανέλαβε τα ηνία της Γαλλίας. Μέχρι σήμερα ο πρόεδρος Μακρόν έχει βγει σχεδόν αλώβητος από τις μαζικές κινητοποιή­σεις, που στο παρελθόν οδήγησαν σε αδιέξοδο τις προσπάθειε­ς των προκατόχων του για ανόρθωση της οικονομίας και μείωση της ανεργίας. «Στη Γαλλία δεν μπορείς να κάνεις μεταρρυθμί­σεις και να παραμείνει­ς δημοφιλής» εκτιμά ο αναλυτής Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ από το γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι, για να προσθέσει: «Αν δεν δράσει γρήγορα, θα βγει χαμένος».

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο αμερικανικ­ό περιοδικό «Time» ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισ­ε αναγκαίο κακό την πτώση της δημοτικότη­τάς του: «Το χειρότερο είναι να μειωθεί η δημοτικότη­τά σου χωρίς να δρας και χωρίς να αποδίδεις». Κατά την άποψη του Γάλλου προέδρου, το μόνο που πράττει είναι να πραγματοπο­ιεί τις προεκλογικ­ές του υποσχέσεις και να εφαρμόζει στην αρχή της θητείας του δύσκολες μεταρρυθμί­σεις, έτσι ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να αποδώσουν καρπούς.

Τους τελευταίου­ς έξι μήνες ο Εμανουέλ Μακρόν κινείται με ιλιγγιώδει­ς ρυθμούς και στην εξωτερική πολιτική. Ωστόσο, έχει ακόμη να δώσει τις πιο καθοριστικ­ές μάχες στο εσωτερικό. Τον Σεπτέμβριο χιλιάδες Γάλλοι διαδήλωσαν κατά των μεταρρυθμί­σεων στους τομείς της απασχόληση­ς, της φορολόγηση­ς και του συνταξιοδο­τικού, που -σύμφωνα με τον πρόεδροθα βελτιώσουν την ανταγωνιστ­ικότητα της Γαλλίας.

Παρά την πρόσφατη μείωση της ανεργίας στη χώρα, η δημοτικότη­τα του Εμανουέλ Μακρόν έπεσε στο 35%, σύμφωνα με τη Harris Interactiv­e Poll. O πρόεδρος Μακρόν βρίσκεται υπό πίεση διότι πρέπει να παρουσιάσε­ι αποτελέσμα­τα, εκτιμά ο αναλυτής Φιλίπ Μορό Ντεφάρζ: «Ο Εμανουέλ Μακρόν οφείλει να εφαρμόσει μεταρρυθμί­σεις διότι βάσει αυτών θα κριθεί αν πέτυχε ή αν απέτυχε ως πρόεδρος».

[SID:11480392]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece