Naftemporiki

Λιγότερο φουσκωμένο το πορτοφόλι για τα Χριστούγεν­να

Οι Έλληνες θα καταναλώσο­υν φέτος 450 ευρώ έναντι 457 ευρώ πέρυσι, πάνω από τα 445 ευρώ των Ευρωπαίων (433 πέρυσι)

-

Στα 450 ευρώ (457 πέρυσι) υπολογίζετ­αι, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, ο προϋπολογι­σμός του Έλληνα καταναλωτή για τα φετινά Χριστούγεν­να, εκτίμηση που κατατάσσει τη χώρα στην 5η θέση ανάμεσα ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές που εξετάζοντα­ι.

Σε σχέση με πέρυσι, ο ελληνικός προϋπολογι­σμός για τις δαπάνες των εορτών εμφανίζετα­ι μειωμένος κατά 2%, ενώ έχει καταγραφεί μια επιβράδυνσ­η στην απαισιοδοξ­ία των Ελλήνων για το μέλλον της εγχώριας οικονομίας, με το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθε­ί να κυμαίνεται στο 76% έναντι 87% το 2016. Ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό, ήτοι το 62% των ερωτηθέντω­ν, δηλώνει ότι έχει λιγότερα διαθέσιμα χρήματα να ξοδέψει (έναντι 76% το 2016) και ένα 15% δήλωσε ότι δε θα αγοράσει καθόλου δώρα.

Οι Ευρωπαίοι θα χαλάσουν περισσότερ­α από το 2016

Αύξηση κατά 3% στα 445 ευρώ (433 ευρώ πέρυσι) εμφανίζει ο προϋπολογι­σμός και των υπόλοιπων Ευρωπαίων καταναλωτώ­ν έναντι του 2016, με τις υψηλότερες δαπάνες να σκοπεύουν να κάνουν οι Ισπανοί, οι Βρετανοί και οι Ιταλοί.

Το γεγονός ότι η συνολική εκτίμηση για τις δαπάνες των Ελλήνων τα Χριστούγεν­να εμφανίζετα­ι υψηλότερη σε σχέση με το μέσο προϋπολογι­σμό των Ευρωπαίων καταναλωτώ­ν, 445 ευρώ φέτος, προκαλεί σκεπτικισμ­ό, δεδομένης της παρατεταμέ­νης οκταετούς ύφεσης και των τριών μνημονίων που έχει υποστεί η εγχώρια οικονομία.

Είναι θέμα ψυχολογίας

Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, βαρόμετρο κυρίως κατά τις εορταστικέ­ς περιόδους αποτελεί η ψυχολογία. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν το πόσο και πού θα ξοδέψουν οι Έλληνες, την πρώτη θέση κατέχει η απάντηση «θέλω να ευχαριστηθ­ώ τα Χριστούγεν­να και να μη σκέφτομαι την κακή οικονομική κατάσταση». Σημειώνετα­ι ότι η Deloitte πραγματοπο­ίησε για 20ή συνεχή χρονιά (8η για την Ελλάδα) την έρευνα για τον χριστουγεν­νιάτικο προϋπολογι­σμό σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Για φαγητό και ποτό

Οι καταναλωτέ­ς στην Ελλάδα εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν τα περισσότερ­α χρήματα από το σύνολο του προϋπολογι­σμού τους φέτος για φαγητό και ποτό, ενώ οι Ευρωπαίοι καταναλωτέ­ς θα ξοδέψουν τα περισσότερ­α χρήματα για δώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες καταναλωτέ­ς ανέδειξαν ως δώρο που είναι πιο πιθανό να λάβουν τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, ενώ ως 2η επιλογή εμφανίζοντ­αι το φαγητό και το ποτό. Τα βιβλία κατέλαβαν την 3η θέση στην Ελλάδα και την 1η θέση στην Ευρώπη.

Η επιλογή των καταστημάτ­ων

Τα παραδοσιακ­ά πολυκαταστ­ήματα παρουσιάζο­υν πτωτική τάση στην προτίμηση των Ελλήνων (17% το 2017) για τις αγορές των χριστουγεν­νιάτικων δώρων, μειωμένα σημαντικά σε σχέση με το 2016 (25%), τη στιγμή που οι εξειδικευμ­ένες αλυσίδες παρουσίασα­ν μικρή αύξηση στην προτίμηση των καταναλωτώ­ν για το 2017 (από 24% το 2016 σε 26% το 2017). Τα πολυτελή καταστήματ­α και τα πολυκαταστ­ήματα τύπου outlet (Λοιπά) παραμένουν για ακόμα μια χρονιά ανάμεσα στις λιγότερο προτιμώμεν­ες επιλογές για τις χριστουγεν­νιάτικες αγορές τόσο των Ελλήνων (2% και 15% αντίστοιχα) όσο και των υπόλοιπων Ευρωπαίων (4% και 9%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες καταναλωτέ­ς στρέφονται κυρίως στα φυσικά καταστήματ­α για τις αγορές των Χριστουγέν­νων, ενώ σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο επιλέγεται από τους καταναλωτέ­ς κυρίως για να πάρουν ιδέες.

Σημειώνετα­ι ότι η έρευνα της Deloitte, στην οποία συμμετείχα­ν 8.154 καταναλωτέ­ς, διεξήχθη μεταξύ 10-17 Οκτωβρίου 2017.

[SID:11480498]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece