Λιγότερο φουσκωμένο το πορτοφόλι για τα Χριστούγεννα

Οι Έλληνες θα καταναλώσουν φέτος 450 ευρώ έναντι 457 ευρώ πέρυσι, πάνω από τα 445 ευρώ των Ευρωπαίων (433 πέρυσι)

Naftemporiki - - Κλαδοι / Φορεισ -

Στα 450 ευρώ (457 πέρυσι) υπολογίζεται, σύμφωνα με την έρευνα της Deloitte, ο προϋπολογισμός του Έλληνα καταναλωτή για τα φετινά Χριστούγεννα, εκτίμηση που κατατάσσει τη χώρα στην 5η θέση ανάμεσα ανάμεσα στις 10 ευρωπαϊκές που εξετάζονται.

Σε σχέση με πέρυσι, ο ελληνικός προϋπολογισμός για τις δαπάνες των εορτών εμφανίζεται μειωμένος κατά 2%, ενώ έχει καταγραφεί μια επιβράδυνση στην απαισιοδοξία των Ελλήνων για το μέλλον της εγχώριας οικονομίας, με το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί να κυμαίνεται στο 76% έναντι 87% το 2016. Ωστόσο ένα υψηλό ποσοστό, ήτοι το 62% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι έχει λιγότερα διαθέσιμα χρήματα να ξοδέψει (έναντι 76% το 2016) και ένα 15% δήλωσε ότι δε θα αγοράσει καθόλου δώρα.

Οι Ευρωπαίοι θα χαλάσουν περισσότερα από το 2016

Αύξηση κατά 3% στα 445 ευρώ (433 ευρώ πέρυσι) εμφανίζει ο προϋπολογισμός και των υπόλοιπων Ευρωπαίων καταναλωτών έναντι του 2016, με τις υψηλότερες δαπάνες να σκοπεύουν να κάνουν οι Ισπανοί, οι Βρετανοί και οι Ιταλοί.

Το γεγονός ότι η συνολική εκτίμηση για τις δαπάνες των Ελλήνων τα Χριστούγεννα εμφανίζεται υψηλότερη σε σχέση με το μέσο προϋπολογισμό των Ευρωπαίων καταναλωτών, 445 ευρώ φέτος, προκαλεί σκεπτικισμό, δεδομένης της παρατεταμένης οκταετούς ύφεσης και των τριών μνημονίων που έχει υποστεί η εγχώρια οικονομία.

Είναι θέμα ψυχολογίας

Όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, βαρόμετρο κυρίως κατά τις εορταστικές περιόδους αποτελεί η ψυχολογία. Είναι ενδεικτικό ότι μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν το πόσο και πού θα ξοδέψουν οι Έλληνες, την πρώτη θέση κατέχει η απάντηση «θέλω να ευχαριστηθώ τα Χριστούγεννα και να μη σκέφτομαι την κακή οικονομική κατάσταση». Σημειώνεται ότι η Deloitte πραγματοποίησε για 20ή συνεχή χρονιά (8η για την Ελλάδα) την έρευνα για τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό σε 10 ευρωπαϊκές χώρες.

Για φαγητό και ποτό

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα από το σύνολο του προϋπολογισμού τους φέτος για φαγητό και ποτό, ενώ οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα ξοδέψουν τα περισσότερα χρήματα για δώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες καταναλωτές ανέδειξαν ως δώρο που είναι πιο πιθανό να λάβουν τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, ενώ ως 2η επιλογή εμφανίζονται το φαγητό και το ποτό. Τα βιβλία κατέλαβαν την 3η θέση στην Ελλάδα και την 1η θέση στην Ευρώπη.

Η επιλογή των καταστημάτων

Τα παραδοσιακά πολυκαταστήματα παρουσιάζουν πτωτική τάση στην προτίμηση των Ελλήνων (17% το 2017) για τις αγορές των χριστουγεννιάτικων δώρων, μειωμένα σημαντικά σε σχέση με το 2016 (25%), τη στιγμή που οι εξειδικευμένες αλυσίδες παρουσίασαν μικρή αύξηση στην προτίμηση των καταναλωτών για το 2017 (από 24% το 2016 σε 26% το 2017). Τα πολυτελή καταστήματα και τα πολυκαταστήματα τύπου outlet (Λοιπά) παραμένουν για ακόμα μια χρονιά ανάμεσα στις λιγότερο προτιμώμενες επιλογές για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τόσο των Ελλήνων (2% και 15% αντίστοιχα) όσο και των υπόλοιπων Ευρωπαίων (4% και 9%). Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται κυρίως στα φυσικά καταστήματα για τις αγορές των Χριστουγέννων, ενώ σε ό,τι αφορά το διαδίκτυο επιλέγεται από τους καταναλωτές κυρίως για να πάρουν ιδέες.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Deloitte, στην οποία συμμετείχαν 8.154 καταναλωτές, διεξήχθη μεταξύ 10-17 Οκτωβρίου 2017.

[SID:11480498]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.