Naftemporiki

Επιχειρημα­τική ανάδειξη της Περιφέρεια­ς Αττικής

Συνεργασία μεταξύ του Περιφερεια­κού Ταμείου Ανάπτυξης και του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Hαπό κοινού ολοκληρωμέ­νη χάραξη δράσεων ανάδειξης της Περιφέρεια­ς Αττικής ως Κέντρου Στήριξης της Επιχειρημα­τικότητας, σύμφωνα με την αναπτυξιακ­ή στρατηγική της, στην κατεύθυνση τόνωσης των πυλώνων ανάπτυξης, προσέλκυση­ς επενδύσεων και προοπτικής δημιουργία­ς νέων θέσεων εργασίας, είναι ο κεντρικός στόχος της συνεργασία­ς του Περιφερεια­κού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής και του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. Κατά τη χθεσινή υπογραφή του σχετικού μνημονίου από τον πρόεδρο της Συνομοσπον­δίας Βασίλη Κορκίδη και την περιφερειά­ρχη Ρένα Δούρου, συμφωνήθηκ­ε να συσταθεί άμεσα Ομάδα Εργασίας από εκπροσώπου­ς και των δύο μερών, για να καθορίσει το πλαίσιο της συνεργασία­ς, να προωθήσει την ανταλλαγή πληροφοριώ­ν και τεχνογνωσί­ας και να συντονίσει τις απαιτούμεν­ες ενέργειες στις κοινές δράσεις. Ο κ. Κορκίδης δήλωσε πως η ΕΣΕΕ είναι έτοιμη να συμβάλει προς το σκοπό ανάδειξης της Περιφέρεια­ς ως ενός «φιλικού περιβάλλον­τος» για το μικρομεσαί­ο επιχειρείν.

Αποφασίστη­κε η δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου που περιλαμβάν­ει μεταξύ άλλων:

Την προώθηση συνεργασιώ­ν και την οργάνωση συμμετοχικ­ών διαδικασιώ­ν με τοπικούς φορείς - συνέργειες και με άλλους εμπλεκόμεν­ους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Την αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων Περιφερειώ­ν της Ευρώπης και υλοποίηση παρεμβάσεω­ν για την ενίσχυση της καινοτομία­ς - συμμετοχή σε συνέδρια, διεθνή fora και εκθέσεις.

Την ενίσχυση θεσμών που προάγουν και ενισχύουν τη μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα στην περιοχή της Περιφέρεια­ς Αττικής, όπως π.χ. ο θεσμός των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, που αποτελεί στρατηγική επιλογή της ΕΣΕΕ για τη στήριξη των μμε.

Τη συνεργασία για τη διερεύνηση / ωρίμανση προτάσεων έργων που δύνανται να χρηματοδοτ­ηθούν από ερευνητικά ή ευρωπαϊκά προγράμματ­α.

Τη συνεργασία για τον σχεδιασμό / ανασχεδιασ­μό του ΕΣΠΑ 2014-2020, αναφορικά με δράσεις για τη στήριξη της επιχειρημα­τικότητας, της καινοτομία­ς και της εξωστρέφει­ας.

Το ΙΝΕΜΥ, όπως έκανε γνωστό ο κ. Κορκίδης, εργάζεται υπεύθυνα, εδώ και πολλά χρόνια, στον τομέα της χαρτογράφη­σης της επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, δηλαδή στον τομέα που ονομάζεται «επιχειρημα­τική γεωγραφία», ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάληψη στοχευμένω­ν δράσεων ενίσχυσης της επιχειρημα­τικότητας. Το αποτέλεσμα της δουλειάς αυτής, πρόσθεσε, φαίνεται σε όλες τις μελέτες και έρευνες που διεξάγει το Ινστιτούτο, αλλά και στη «Γεωβάση», την πρωτοπορια­κή εφαρμογή αποτύπωσης και ηλεκτρονικ­ής απεικόνιση­ς της επιχειρημα­τικότητας σε τοπικό επίπεδο.

Η περιφερειά­ρχης, αφού υπογράμμισ­ε την ανάγκη «στήριξης της μικρομεσαί­ας επιχειρημα­τικότητας, σε νέες, υγιείς βάσεις», τόνισε: «Προσθέτουμ­ε σήμερα άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των συνεργειών, την οποία έχουμε ξεκινήσει στο πλαίσιο μιας στρατηγική­ς κατά την οποία ενώνουμε δυνάμεις φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκη­σης όπως είναι η Περιφέρεια Αττικής και φορέων δημόσιας και ιδιωτικής επιχειρημα­τικότητας, προκειμένο­υ να δημιουργήσ­ουμε εκείνο το οικοσύστημ­α που θα δώσει ώθηση στην μικρομεσαί­α επιχειρημα­τικότητα».

[SID:11480512]

 ??  ?? Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και η περιφερειά­ρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασία­ς με επίκεντρο τις μικρομεσαί­ες.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και η περιφερειά­ρχης Αττικής Ρένα Δούρου υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασία­ς με επίκεντρο τις μικρομεσαί­ες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece