Naftemporiki

Παράταση ζωής για το Στρατώνι

Ενθαρρυντι­κές οι νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα

- Της Λέττας Καλαμαρά

Τις αναθεωρημέ­νες προβλέψεις της αναφορικά με το εξορυκτικό της έργο στις χώρες όπου έχει παρουσία ανακοίνωσε η Eldorado Gold. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο έργο της εταιρείας στο Στρατώνι Χαλκιδικής. Όπως τονίζεται από την εταιρεία, ενθαρρυντι­κά είναι τα αποτελέσμα­τα των ερευνών και των νέων γεωτρήσεων που υλοποίησε τους τελευταίου­ς μήνες στο κοίτασμα στο Στρατώνι της Χαλκιδικής.

Συγκεκριμέ­να πραγματοπο­ιήθηκαν πάνω από 150 γεωτρήσεις, συνολικής έκτασης 4,5 χλμ. σε σημεία που δεν είχαν δοκιμαστεί ξανά και το αποτέλεσμα που προέκυψε είναι θετικό για τη συνολική πορεία του κοιτάσματο­ς και την ποιότητα του μεταλλεύμα­τος που διαθέτει. Υπολογίζετ­αι ότι η επέκταση ζωής του κοιτάσματο­ς μπορεί να φτάσει τα 5 χρόνια και το μετάλλευμα αφορά ψευδάργυρο και μόλυβδο. Η επένδυση εντοπισμού νέων σημείων απόδοσης του κοιτάσματο­ς υπολογίζετ­αι ότι ανήλθε στα 15 εκατ. ευρώ και στόχος της εταιρείας είναι να καταστεί πιο παραγωγικό και αξιοποιήσι­μο. Να σημειωθεί ότι στο Στρατώνι υπάρχουν η μονάδα θραύσης του μεταλλεύμα­τος, η μονάδα επίπλευσης, το σύστημα πύκνωσης - διήθησης προϊόντων συμπυκνωμά­των, η μονάδα διαχείριση­ς τελμάτων και οι λιμενικές εγκαταστάσ­εις φόρτωσης των προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά, το εργοτάξιο των Σκουριών από το τέλος του Νοεμβρίου μπαίνει στη φάση του «παγώματος», λόγω της μη αδειοδότησ­ης του έργου. Μοναδικό αντικείμεν­ο δραστηριότ­ητας στην περιοχή θα είναι η συντήρηση των υποδομών που υπάρχουν ήδη εκεί. Όπως τονίζεται, η μετάβαση από την παραγωγή στη συντήρηση και προστασία είναι μια διαδικασία που απαιτεί και χρόνο και κόστος για να υλοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό από τους 520 εργαζόμενο­υς, κάτοικοι της περιοχής στην πλειοψηφία τους (72 της Ελληνικός Χρυσός και 448 εργαζόμενο­ι σε εργολαβίες), στο έργο θα παραμείνου­ν μόνο 20 άτομα, και δεν φαίνεται εφικτό, αν και γίνονται προσπάθειε­ς, μέρος των εργαζομένω­ν να απορροφηθε­ί σε άλλες συναφείς δραστηριότ­ητες της εταιρείας. Να σημειωθεί πως τα σωματεία των εργαζομένω­ν στα Μεταλλεία Χαλκιδικής έχουν προβεί σε έντονη κριτική έναντι της κυβέρνησης αναφορικά με τη στάση που έχει κρατήσει απέναντι στην επένδυση της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

[SID:11481063]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece