Δέσμευση των ΕΛΠΕ στην εθνική προσπάθεια

Ιστορικό καθήκον η έρευνα υδρογονανθράκων

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ -

Τνα ην πλήρη δέσμευση των ΕΛΠΕ

συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για να καταστεί η Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης, στην εναρκτήρια ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ERTC (European Refining Technology Conference). Το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργανώνεται από τα ΕΛΠΕ, ενώ διεξάγεται παράλληλα με την Παγκόσμια Σύνοδο για τα Πετροχημικά (Global Petrochemicals Summit).

Ο κ. Στεργιούλης χαρακτήρισε «ιστορικό καθήκον προς την ίδια την χώρα» τη συστηματική εξερεύνηση και αξιοποίηση των εθνικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων και υποστήριξε ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής του στρατηγικής, αποφάσισε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, εκμεταλλευόμενος τη γνώση των επιστημόνων του για τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του ελλαδικού χώρου και συνάπτοντας συνεργασίες με εταιρείες κύρους όπως η Total, η ExxonMobil και η Edison.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ υπογράμμισε τη σημασία του κλάδου Διύλισης για την ελληνική οικονομία, καθώς κατέχει τη 2η θέση στον κλάδο της μεταποίησης και ηγείται των εξαγωγών. Ωστόσο, υποστήριξε ότι για να διασφαλιστούν οι προοπτικές και η βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης, είναι αναγκαία η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης προσέγγισης στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά ζητήματα. Όπως επισήμανε, το μέσο σωρευτικό κόστος των διαφόρων νομοθετημάτων της Ε.Ε. κατά την περίοδο 2000-2012 μείωσε την ανταγωνιστικότητα του τομέα κατά 25%, ενώ ιδιαίτερα τα διυλιστήρια των κρατών-μελών που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες προκλήσεις εξαιτίας μειωμένης ζήτησης περιφερειακών πετρελαϊκών προϊόντων, υψηλών τιμών ενέργειας και κόστους απασχόλησης, αλλά και της επιβάρυνσης για περιβαλλοντική συμμόρφωση που δεν υφίσταται σε γειτονικά κράτη της Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία, όπως είπε, η μετάβαση από τη νομοθεσία που εφαρμόζει μονόπλευρα η Ε.Ε., σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. [SID:11480825]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.