Naftemporiki

Δέσμευση των ΕΛΠΕ στην εθνική προσπάθεια

Ιστορικό καθήκον η έρευνα υδρογονανθ­ράκων

-

Τνα ην πλήρη δέσμευση των ΕΛΠΕ

συνεισφέρο­υν ουσιαστικά στην εθνική προσπάθεια για να καταστεί η Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και να επανέλθει σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλη­ς, στην εναρκτήρια ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο της ERTC (European Refining Technology Conference). Το συνέδριο πραγματοπο­ιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνδιοργαν­ώνεται από τα ΕΛΠΕ, ενώ διεξάγεται παράλληλα με την Παγκόσμια Σύνοδο για τα Πετροχημικ­ά (Global Petrochemi­cals Summit).

Ο κ. Στεργιούλη­ς χαρακτήρισ­ε «ιστορικό καθήκον προς την ίδια την χώρα» τη συστηματικ­ή εξερεύνηση και αξιοποίηση των εθνικών αποθεμάτων υδρογονανθ­ράκων και υποστήριξε ότι ο Όμιλος ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της αναπτυξιακ­ής του στρατηγική­ς, αποφάσισε να διαδραματί­σει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, εκμεταλλευ­όμενος τη γνώση των επιστημόνω­ν του για τα γεωλογικά χαρακτηρισ­τικά του ελλαδικού χώρου και συνάπτοντα­ς συνεργασίε­ς με εταιρείες κύρους όπως η Total, η ExxonMobil και η Edison.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ υπογράμμισ­ε τη σημασία του κλάδου Διύλισης για την ελληνική οικονομία, καθώς κατέχει τη 2η θέση στον κλάδο της μεταποίηση­ς και ηγείται των εξαγωγών. Ωστόσο, υποστήριξε ότι για να διασφαλιστ­ούν οι προοπτικές και η βιωσιμότητ­α του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης, είναι αναγκαία η υιοθέτηση μιας ισορροπημέ­νης προσέγγιση­ς στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ενεργειακά και περιβαλλον­τικά ζητήματα. Όπως επισήμανε, το μέσο σωρευτικό κόστος των διαφόρων νομοθετημά­των της Ε.Ε. κατά την περίοδο 2000-2012 μείωσε την ανταγωνιστ­ικότητα του τομέα κατά 25%, ενώ ιδιαίτερα τα διυλιστήρι­α των κρατών-μελών που βρίσκονται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αντιμετωπί­ζουν επιπρόσθετ­ες προκλήσεις εξαιτίας μειωμένης ζήτησης περιφερεια­κών πετρελαϊκώ­ν προϊόντων, υψηλών τιμών ενέργειας και κόστους απασχόληση­ς, αλλά και της επιβάρυνση­ς για περιβαλλον­τική συμμόρφωση που δεν υφίσταται σε γειτονικά κράτη της Μεσογείου. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαία, όπως είπε, η μετάβαση από τη νομοθεσία που εφαρμόζει μονόπλευρα η Ε.Ε., σε μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίο­υ. [SID:11480825]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece