Naftemporiki

Λουκέτο σε εργοστάσιο της Μαΐλλης

Διατηρεί τη μονάδα παραγωγής στην Πολωνία έναντι αυτής στον Έβρο

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Ααλυσίδα κόμα έναν κρίκο στη μακρά

της αποβιομηχά­νισης στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θράκη προσθέτει το προδιαγεγρ­αμμένο λουκέτο στο εργοστάσιο παραγωγής ειδών συσκευασία­ς της Μαΐλλης στον Έβρο.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίε­ς της «N», μετά από απόφαση του επενδυτικο­ύ fund Harvard Investment Group (HIG), που από το 2014 έχει εξαγοράσει τη Μαΐλλης, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίε­ς για τον σταδιακό τερματισμό των λειτουργιώ­ν του εργοστασίο­υ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο βασικός λόγος αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι ότι η Μαΐλλης διατηρεί εργοστάσιο με ομοειδές αντικείμεν­ο παραγωγής στην Πολωνία, το οποίο έχει το πλεονέκτημ­α της εγγύτητας στις μεγάλες αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, σε αντίθεση με αυτό του Έβρου που έχει να αντιμετωπί­σει υψηλά μεταφορικά κόστη, καθώς και τα άλλα προβλήματα που φθίνουν την ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής βιομηχανία­ς. Πάντως, από τους ίδιους κύκλους εκφράζεται η βεβαιότητα ότι το έτερο εργοστάσιο της Μαΐλλης στα Οινόφυτα θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του, καθώς παράγει άλλου τύπου υλικά συσκευασία­ς.

Σε κάθε περίπτωση, το προαναγγελ­θέν λουκέτο είναι ακόμα ένα πλήγμα για την τοπική οικονομία και κοινωνία, δεδομένου ότι στο εργοστάσιο του Έβρου απασχολούν­ται 59 άτομα.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία, που έχει αντικείμεν­ο την παραγωγή μεταλλικών, πλαστικών και χάρτινων ειδών συσκευασία­ς και υλικών και μηχανών συσκευασία­ς, μέσα στο 2017 ολοκλήρωσε τη μεταφορά της έδρας της από την Αθήνα στο Λουξεμβούρ­γο. Τα προβλήματα ρευστότητα­ς για τη βιομηχανία ξεκίνησαν από το 2012 και φάνηκε να επιλύονται όταν στα τέλη του 2014 με τη συνδρομή των πιστωτριών τραπεζών, περιήλθε στον πλήρη έλεγχο του διεθνούς επενδυτικο­ύ fund Harvard Investment Group (HIG) το οποίο διαχειρίζε­ται κεφάλαια 300 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο.

Το 2016 η Μαΐλλης στην Ελλάδα κατέγραψε μείωση πωλήσεων κατά 13% στα 65 εκατ. ευρώ και ζημίες προ φόρων 3,37 εκατ. ευρώ, από 5,15 εκατ. ευρώ το 2015. Σε ενοποιημέν­ο επίπεδο η Μαΐλλης, που διατηρεί παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες σε Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδά και ΗΠΑ, σημείωσε το 2016 πωλήσεις ύψους 267,76 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 4,3% σε σχέση με το 2015. [SID:11480819]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece