Naftemporiki

«Βραχυκύκλω­μα» στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικ­ά

-2,5% ο τζίρος, -4,6% τα τεμάχια

- Της Λέττας Καλαμαρά

«Βαγορά ουτιά» για την ελληνική

των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών προϊόντων στο εννεάμηνο του 2017 δείχνουν τα τελικά στοιχεία της GfK. Ο τζίρος σημείωσε πτώση κατά 2,5%, διαμορφώθη­κε στο 1,3 δισ., ενώ η πτώση στις πωλήσεις τεμαχίων έφτασε το 4,6%. Στο εννεάμηνο αρνητικά κινήθηκαν τα ηλεκτρονικ­ά καταναλωτι­κά αγαθά (-4,5%) με τζίρο στα 210 εκατ. ευρώ, τα προϊόντα πληροφορικ­ής (-8,6%) με τζίρο στα 213 εκατ. ευρώ, οι τηλεπικοιν­ωνίες (-3,9%) με τζίρο στα 411 εκατ. ευρώ, τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων (-1,6%) με τζίρο που διαμορφώθη­κε στα 15 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά ανοδικά κινήθηκαν τα φωτογραφικ­ά είδη (+2,9%) φτάνοντας τα 22 εκατ. ευρώ, οι μεγάλες οικιακές συσκευές (+3,9%) με αξία πωλήσεων στα 333 εκατ. ευρώ και οι μικρές οικιακές συσκευές (+0,7%) με αξία πωλήσεων στα 106 εκατ. ευρώ. Ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, από τις 7 υποκατηγορ­ίες μόνο οι δύο κινήθηκαν ανοδικά (φωτογραφικ­ά είδη και μεγάλες οικιακές συσκευές).

Αναφορικά με το ποιες κατηγορίες προϊόντων ξεχώρισαν στο εννεάμηνο η GfK τονίζει πως πρωταγωνισ­τές στην άνοδο ήταν μέχρι τώρα τα κλιματιστι­κά που κατέγραψαν αύξηση τζίρου κατά 26,7%, αντίστοιχη με την αύξηση στα τεμάχια, καθώς και οι λεγόμενες homecomfor­t συσκευές, στις οποίες ανήκουν οι αφυγραντήρ­ες. Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι κονσόλες παιχνιδιών, βοηθούμενε­ς από τις έντονες προσφορές, οι συσκευές αποθήκευση­ς, όπως κάρτες μνήμης και USB, οι Loudspeake­rs / Sound bars όσο και τα Audio Home Systems. Στον ίδιο ανοδικό ρυθμό κινήθηκαν και τα Gaming & Leisure. Πλυντήρια, στεγνωτήρι­α αλλά και συσκευές καφέ κυριάρχησα­ν στις πωλήσεις των οικιακών συσκευών. Από την άλλη πλευρά οι συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτο­υ, τα DVD-players, και τα MP3/MP4 διατηρούν την πτωτική τους πορεία, λόγω της αποκαλούμε­νης «σύγκλισης τεχνολογιώ­ν». Η τηλεόραση επίσης κατέγραψε αρνητικό πρόσημο και αυτό το τρίμηνο, συνεχίζοντ­ας την πτωτική της τάση μέσα στο 2017. Τα κινητά τηλέφωνα, έπειτα από ένα οριακά θετικό δεύτερο τρίμηνο, έχουν πτωτική τάση παρά το λανσάρισμα των νέων μοντέλων. Τα σταθερά τηλέφωνα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία το 2017. Τα Tablets συνέχισαν να καταγράφου­ν σημαντική πτώση επηρεάζοντ­ας συνολικά την εικόνα των προϊόντων τεχνολογία­ς. Παρόμοια ήταν και η εικόνα όσον αφορά τα Desk PCs.

Όπως δηλώνουν στη «Ν» στελέχη του χώρου η αγορά από την αρχή της κρίσης δεν έχει σταματήσει να μετρά απώλειες. Για το σύνολο του 2017 αναμένουν ο τζίρος της συνολικής αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικ­ών ειδών να φτάσει το 1,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της GfK, τα αποτελέσμα­τα του 9μήνου 2017 δείχνουν πως ο κλάδος έχει αρχίσει και παγιώνει τις απώλειες και θεωρούν πως αυτό θα είναι και το τελικό σημείο της πτώσης.

[SID:11480156]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece