«Βραχυκύκλωμα» στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά

-2,5% ο τζίρος, -4,6% τα τεμάχια

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ - Της Λέττας Καλαμαρά

«Βαγορά ουτιά» για την ελληνική

των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών προϊόντων στο εννεάμηνο του 2017 δείχνουν τα τελικά στοιχεία της GfK. Ο τζίρος σημείωσε πτώση κατά 2,5%, διαμορφώθηκε στο 1,3 δισ., ενώ η πτώση στις πωλήσεις τεμαχίων έφτασε το 4,6%. Στο εννεάμηνο αρνητικά κινήθηκαν τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά (-4,5%) με τζίρο στα 210 εκατ. ευρώ, τα προϊόντα πληροφορικής (-8,6%) με τζίρο στα 213 εκατ. ευρώ, οι τηλεπικοινωνίες (-3,9%) με τζίρο στα 411 εκατ. ευρώ, τα είδη εξοπλισμού γραφείου και αναλωσίμων (-1,6%) με τζίρο που διαμορφώθηκε στα 15 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά ανοδικά κινήθηκαν τα φωτογραφικά είδη (+2,9%) φτάνοντας τα 22 εκατ. ευρώ, οι μεγάλες οικιακές συσκευές (+3,9%) με αξία πωλήσεων στα 333 εκατ. ευρώ και οι μικρές οικιακές συσκευές (+0,7%) με αξία πωλήσεων στα 106 εκατ. ευρώ. Ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, από τις 7 υποκατηγορίες μόνο οι δύο κινήθηκαν ανοδικά (φωτογραφικά είδη και μεγάλες οικιακές συσκευές).

Αναφορικά με το ποιες κατηγορίες προϊόντων ξεχώρισαν στο εννεάμηνο η GfK τονίζει πως πρωταγωνιστές στην άνοδο ήταν μέχρι τώρα τα κλιματιστικά που κατέγραψαν αύξηση τζίρου κατά 26,7%, αντίστοιχη με την αύξηση στα τεμάχια, καθώς και οι λεγόμενες homecomfort συσκευές, στις οποίες ανήκουν οι αφυγραντήρες. Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι κονσόλες παιχνιδιών, βοηθούμενες από τις έντονες προσφορές, οι συσκευές αποθήκευσης, όπως κάρτες μνήμης και USB, οι Loudspeakers / Sound bars όσο και τα Audio Home Systems. Στον ίδιο ανοδικό ρυθμό κινήθηκαν και τα Gaming & Leisure. Πλυντήρια, στεγνωτήρια αλλά και συσκευές καφέ κυριάρχησαν στις πωλήσεις των οικιακών συσκευών. Από την άλλη πλευρά οι συσκευές πλοήγησης αυτοκινήτου, τα DVD-players, και τα MP3/MP4 διατηρούν την πτωτική τους πορεία, λόγω της αποκαλούμενης «σύγκλισης τεχνολογιών». Η τηλεόραση επίσης κατέγραψε αρνητικό πρόσημο και αυτό το τρίμηνο, συνεχίζοντας την πτωτική της τάση μέσα στο 2017. Τα κινητά τηλέφωνα, έπειτα από ένα οριακά θετικό δεύτερο τρίμηνο, έχουν πτωτική τάση παρά το λανσάρισμα των νέων μοντέλων. Τα σταθερά τηλέφωνα συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία το 2017. Τα Tablets συνέχισαν να καταγράφουν σημαντική πτώση επηρεάζοντας συνολικά την εικόνα των προϊόντων τεχνολογίας. Παρόμοια ήταν και η εικόνα όσον αφορά τα Desk PCs.

Όπως δηλώνουν στη «Ν» στελέχη του χώρου η αγορά από την αρχή της κρίσης δεν έχει σταματήσει να μετρά απώλειες. Για το σύνολο του 2017 αναμένουν ο τζίρος της συνολικής αγοράς των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών να φτάσει το 1,9 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της GfK, τα αποτελέσματα του 9μήνου 2017 δείχνουν πως ο κλάδος έχει αρχίσει και παγιώνει τις απώλειες και θεωρούν πως αυτό θα είναι και το τελικό σημείο της πτώσης.

[SID:11480156]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.