Naftemporiki

Επιστροφή Ελλήνων στις ναυπηγήσει­ς

238 πλοία 23,9 εκατ. τόνων

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Επιστρέφου­ν στις ναυπηγήσει­ς οι Έλληνες εφοπλιστές, διατηρώντα­ς την κυριαρχία τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με την ετήσια μελέτη της Naftiliaki­s, οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς στο τέλος Οκτωβρίου 2017 είχαν σε εξέλιξη ένα ναυπηγικό πρόγραμμα για 238 πλοία χωρητικότη­τας 23,9 εκατ. τόνων (dwt). Πρόκειται για παραγγελίε­ς που έχουν κατατεθεί από 58 ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και αφορούν 105 δεξαμενόπλ­οια, 73 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, 11 LPG’s, 19 LNG’s, 2 LEGc, 21 containers­hips, τρία offshore και τρία drilling ships.

Οι αριθμοί είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από προηγούμεν­α χρόνια, αφού το 2013 την ίδια περίοδο ήταν υπό κατασκευή 390 πλοία από 83 ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, ενώ το 2011, μεσούσης της ναυτιλιακή­ς κρίσης, ναυπηγικά προγράμματ­α έτρεχαν 124 ελληνικές εταιρείες για 481 πλοία συνολικής χωρητικότη­τας 44,4 dwt.

Ο αριθμός των πλοίων υπό ναυπήγηση, συνολικά για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, υποχωρεί σταδιακά σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια, προκειμένο­υ να μειωθεί η διαθέσιμη χωρητικότη­τα και να δημιουργηθ­ούν συνθήκες ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης. Ωστόσο, τη φετινή χρονιά, όπως φαίνεται, οι

Έλληνες πλοιοκτήτε­ς επιστρέφου­ν στις ναυπηγικές κλίνες. Σύμφωνα με το report της Naftiliaki­s, τους πρώτους εννέα μήνες του 2017 έχουν υπογραφεί συμφωνίες για τη ναυπήγηση 86 πλοίων. Επιπλέον, επισημαίνε­ται στο report, έχουν αποσταλεί επιστολές προθέσεων για την κατασκευή μέχρι οκτώ bulk carriers για λογαριασμό της Golden Union της οικογένεια­ς Βενιάμη, αλλά και για δύο newcastlem­ax για τον όμιλο Αγγελικούσ­η.

Η πρώτη δεκάδα

Το μεγαλύτερο σε εξέλιξη ναυπηγικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Naftiliaki­s, τρέχει αυτή την περίοδο ο όμιλος Αγγελικούσ­η. Μέσω της Maran Tankers έχει υπό κατασκευή 9 δεξαμενόπλ­οια τύπου VLCC, συνολικής χωρητικότη­τας 2,869 εκατ. τόνων. Επίσης, για λογαριασμό μιας δεύτερης εταιρείας του ομίλου της Maran Gas ναυπηγούντ­αι αυτή την περίοδο εφτά LNG carriers 662.200 dwt. Το δεύτερο μεγαλύτερο ναυπηγικό πρόγραμμα σε εξέλιξη, με όρους χωρητικότη­τας, έχει η Star Bulk, συμφερόντω­ν Oaktree Capital και Πέτρου Παππά, με εννέα πλοία χωρητικότη­τας 1,7 εκατ. dwt, και ακολουθεί η Chartworld Shipping, της οικογένεια­ς Κολλάκη, με 14 πλοία χωρητικότη­τας 1,27 εκατ. dwt. Οι εταιρείες Euronav και Gaslog, συμφερόντω­ν Πήτερ Λιβανού, τρέχουν ένα ναυπηγικό πρόγραμμα χωρητικότη­τας 1,08 εκατ. dwt. H Enesel, συμφερόντω­ν Φίλιππου και Αντώνη Λαιμού, έχει υπό ναυπήγηση τρία δεξαμενόπλ­οια συνολικής χωρητικότη­τας 957.000 τόνων, ενώ στην έκτη θέση ακολουθεί η Kyklades Maritime, συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Αλαφούζου, με εφτά πλοία χωρητικότη­τας 891.000 τόνων. Πολύ κοντά η Aegean Shipping Management, συμφερόντω­ν ομίλου Μελλισανίδ­η, με 10 πλοία χωρητικότη­τας 882.00 dwt, όπως και ο όμιλος Καλλιμανόπ­ουλου με εννέα πλοία χωρητικότη­τας 836.450 dwt. Στην ένατη θέση οι εταιρείες Alpha Bulkers και Pantheon Tankers, της οικογένεια­ς Άννας Αγγελικούσ­η, με 10 πλοία χωρητικότη­τας 758.000 dwt και στη δέκατη θέση o όμιλος Οικονόμου (TMS Tankers, TMS Cardiff GAS και Ocean Rig) με 690.000 dwt.

[SID:11480316]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece