Naftemporiki

Μονόδρομος η ειδική διαχείριση

Πώς θα διασωθούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά

-

Μτων ονόδρομο για τη διάσωση

Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και την ανάκτηση των σχετικών κρατικών ενισχύσεων χαρακτήρισ­ε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας την αίτηση υποβολής τους σε καθεστώς ειδικής διαχείριση­ς, η οποία εξετάζεται μεθαύριο στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών.

«Θεωρούμε ότι είναι μονόδρομος η διαδικασία που ακολουθούμ­ε» είπε ο κ. Πιτσιόρλας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και σημείωσε ότι η υπαγωγή σε ειδικό καθεστώς θα επιτρέψει στο Ελληνικό Δημόσιο και να αποφύγει την καταδίκη για παράνομες κρατικές ενισχύεις αλλά και να διατηρήσει τα ναυπηγεία στη ζωή, κυρίως όσον αφορά το στρατιωτικ­ό σκέλος. «Εάν αυτή η διαδικασία δεν προωθηθεί και δεν ολοκληρωθε­ί τότε μαθηματικά η μόνη λύση που απομένει σε μία πορεία σύντομη είναι η πτώχευση του ναυπηγείου διότι δεν μπορεί να επιστρέψει στις κρατικές ενισχύσεις» ξεκαθάρισε ο κ. Πιτσιόρλας.

Επισήμανε, πάντως, ότι ήδη συντρέχουν οι δύο προϋποθέσε­ις που θέτει ο νόμος για να τεθεί το ναυπηγείο σε ειδική διαχείριση: Πρώτον τα ίδια κεφάλαια έχουν μειωθεί κάτω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου και δεύτερον η εταιρεία έχει αδυναμία να πληρώσει τις υποχρεώσει­ς της.

«Για να μπορέσει να καλύψει το θέμα των ιδίων κεφαλαίων, το Ναυπηγείο θα έπρεπε να κάνει τώρα μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, περίπου, ένα δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσει­ς του αγγίζουν περίπου τα 800 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθ­εί σε αυτές» ξεκαθάρισε ο κ. Πιτσιόρλας.

[SID:11480525]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece