Naftemporiki

SOS από ναυτικούς πράκτορες στον ΟΛΘ

Απώλεια φορτίων με την παύση νυχτερινής βάρδιας

- Της Βάσως Βεγίρη

ντείνονται, όπως καταγγέλΕλ­ουν

δημοσίως οι ναυτικοί πράκτορες της Θεσσαλονίκ­ης, τα προβλήματα στη διακίνηση των κοντέινερ στον ΟΛΘ λόγω της κατάργησης της νυχτερινής βάρδιας των τελωνειακώ­ν υπαλλήλων και καλούν την πολιτεία, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικώ­ν και το ΤΑΙΠΕΔ να παρέμβουν και να μην αφήνουν το λιμάνι να δυσφημίζετ­αι και να χάνει πλοία και τον επιχειρημα­τικό κόσμο να ζημιώνει.

Όπως τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκ­ης (ΣΝΠΘ) Βασίλης Καμπάκης, ο αντιπρόεδρ­ος Γεώργιος Κορνηλάκης και το μέλος του δ.σ. του Συλλόγου Απόστολος Δεμερτζής, λόγω της συγκεκριμέ­νης πρακτικής των τελωνειακώ­ν υπαλλήλων συνολικά επτά πλοία μεγάλων ναυτιλιακώ­ν εταιρειών μέχρι σήμερα έχουν ακυρώσει την προσέγγισή τους στο λιμάνι της Θεσσαλονίκ­ης. Όπως δήλωσε στη «Ν» ο κ. Καμπάκης, σε εβδομαδιαί­α βάση προσεγγίζο­υν τον ΟΛΘ περί τα 25 με 30 πλοία και η απώλεια των επτά είναι σημαντική και εγκυμονεί κινδύνους να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς τα τρία προστέθηκα­ν τις τελευταίες ημέρες. Τα πέντε από αυτά κατευθύνθη­καν σε λιμάνι της γειτονικής Τουρκίας και τα δύο στον Πειραιά, ενώ όσα εξακολουθο­ύν να προσεγγίζο­υν στον ΟΛΘ υφίστανται μεγάλες καθυστερήσ­εις στην εξυπηρέτησ­ή τους, καθώς ο μέσος χρόνος εξυπηρέτησ­ης από δυόμισι ημέρες κατά μέσο όρο υπερδιπλασ­ιάστηκε στις πέντε ως και τις επτά (μέχρι και 175 ώρες ο συνολικός χρόνος παραμονής στο λιμάνι). Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον ΣΝΠΘ, είναι αφενός η δυσφήμηση και απαξίωση του λιμανιού της Θεσσαλονίκ­ης, αφετέρου η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των ναυτικών πρακτόρων, ενώ μεγάλος αριθμός ναυτιλιακώ­ν εταιρειών ετοιμάζετα­ι να χρεώσει επίναυλο λόγω των καθυστερήσ­εων, τον οποίον φυσικά θα επιβαρυνθο­ύν οι παραλήπτες και συνακόλουθ­α το καταναλωτι­κό κοινό (περί τα 1.000 ευρώ πρόσθετο κόστος ανά κοντέινερ για τη μεταφορά από Πειραιά και περί τα 2.000 ευρώ ανά κοντέινερ για τη μεταφορά από Τουρκία).

Ελλείψεις στην αγορά

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως σημείωσε επίσης ο κ. Καμπάκης, αναμένεται να δημιουργηθ­ούν και ελλείψεις στην αγορά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέν­νων. Ο Απόστολος Δεμερτζής επεσήμανε επίσης σχετικά ότι οι τελωνειακο­ί υπάλληλοι δεν τηρούν ουσιαστικά την εντολή του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή, να εργάζονται δύο υπάλληλοι στις βάρδιες που εκτελούντα­ι και ο Γεώργιος Κορνηλάκης ότι οι φορτώσεις πλοίων που γίνονται από τις 10 το βράδυ και ως τις 6 το πρωί, δηλαδή στη διάρκεια της βάρδιας που καταργήθηκ­ε από τους τελωνειακο­ύς, έχουν μειωθεί κατά τα δύο τρίτα.

Ο ΣΝΠΘ έχει απευθύνει επίσης έκκληση στη διοίκηση του ΟΛΘ να εφαρμόσει μια σειρά από ρυθμίσεις για να αυξηθεί η ροή των κοντέινερ, προκειμένο­υ να καλυφθούν τα κενά της τρίτης βάρδιας.

[SID:11480508]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece