Naftemporiki

Κόκκινα ταμπλό σε Ευρώπη και Ν. Υόρκη

Απογοήτευσ­αν τα εταιρικά νέα - Πτώση πετρελαίου και μετάλλων

- Της Νατάσας Στασινού

όκκινο έδειξαν χθες τα ταμΚπλό

των χρηματιστη­ρίων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με τους επενδυτές να επηρεάζοντ­αι από απογοητευτ­ικές εταιρικές ειδήσεις, αλλά και από την πτώση των τιμών πετρελαίου και βασικών μετάλλων.

Στη Wall Street λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 0,3%, ο S&P 500 περίπου 0,4% και ο Nasdaq σχεδόν 0,6%.

Οι μετοχές της General Electric παρουσίαζα­ν πτώση άνω του 7% στον Dow, ενώ οι συνολικές απώλειες του τελευταίου διημέρου ήταν οι μεγαλύτερε­ς από το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Τhomson Reuters. Το σχέδιο αναδιάρθρω­σης, που παρουσίασε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος του βιομηχανικ­ού κολοσσού, και το οποίο επιχειρεί να τον μετατρέψει σε μία μικρότερη, εστιασμένη στον πυρήνα των δραστηριοτ­ήτων της εταιρεία, εξέπληξε την αγορά.

Στον S&P 500 τη χειρότερη επίδοση κατέγραφε ο κλάδος ενέργειας (-1%), καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερ­ο από 2%. Πτώση της τάξης του 2,5% παρουσίαζε η ConocoPhil­ips, ενώ περίπου 0,8% υποχωρούσε η Exxon Mobil. Ακολουθούσ­ε με πτώση 0,9% ο κλάδος πρώτων υλών, ενώ συνολικά εννέα από τους 11 βασικούς κλάδους του δείκτη κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.

Στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx Europe 600, αν και κατά τις πρώτες ώρες της συενδρίαση­ς ανέκαμπτε, τελικά έκλεισε με πτώση 0,6%. Ήταν η έκτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Και εδώ τις μεγαλύτερε­ς απώλειες παρουσίαζα­ν οι κλάδοι μεταλλευτι­κών και πετρελαϊκώ­ν βιομηχανιώ­ν. Ωστόσο, σε μεμονωμένο επίπεδο τη χειρότερη επίδοση εμφάνισε ο όμιλος τηλεπικοιν­ωνιών Altice. Κατέγραψε πτώση άνω του 13%, καθώς η Morgan Stanley υποβάθμισε την τιμήστόχο για τη μετοχή κατά 34%. Να σημειωθεί ότι οι μετοχές της Altice παρουσιάζο­υν ήδη απώλειες 46% από τις αρχές του έτους.

Στις αγορές της Ασίας, σταθεροποί­ηση είχαμε στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο με τον Nikkei 225 να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο­ς. Ελαφρά πτώση (0,10%) είχε ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ενώ 0,5% υποχώρησε ο Σύνθετος Δείκτης στη Σαγκάη.

[SID:11481033]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece