Naftemporiki

Άλμα του ενιαίου νομίσματος

Σε υψηλά δυόμισι εβδομάδων το ευρώ έναντι του δολαρίου

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ ενισχύθηκε χθες σε υψηλά δυόμισι εβδομάδων έναντι του δολαρίου, στη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο των δύο τελευταίων μηνών, έχοντας ως στήριγμα τα στοιχεία για τη γερμανική οικονομία, που ανέβασε ταχύτητα στο τρίτο τρίμηνο.

Τα στοιχεία έδωσαν ώθηση στο ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να πλησιάζει ενδοσυνεδρ­ιακά το 1,18 έναντι του δολαρίου, καταγράφον­τας τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη από τις 7 Σεπτεμβρίο­υ.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς 0,8% στο τρίτο τρίμηνο, υπερβαίνον­τας τις εκτιμήσεις για ανάπτυξη 0,6%. Σε μια ακόμη θετική ένδειξη για τις προοπτικές της γερμανικής οικονομίας, ο δείκτης επενδυτικο­ύ κλίματος του Ινστιτούτο­υ ZEW βελτιώθηκε τον Νοέμβριο. Η δυναμική της γερμανικής οικονομίας βοήθησε την Ευρωζώνη να αναπτυχθεί 2,5% στο τρίμηνο έως τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ, υπερβαίνον­τας σε επιδόσεις τους ρυθμούς των ΗΠΑ.

Ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε 0,37%, χωρίς να επηρεάζετα­ι από τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, που σημείωσαν μεγαλύτερη του αναμενομέν­ου άνοδο τον Οκτώβριο. Παρά τις πεισματικά ήπιες πιέσεις στις τιμές, η Fed δεν αναμένεται να παρεκκλίνε­ι των σχεδίων της για αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στα στοιχεία για της τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α.

Σημαντικές πιέσεις δέχτηκε η στερλίνα, υποχωρώντα­ς σε χαμηλά τριών εβδομάδων έναντι του ευρώ, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Βρετανία ήταν ελαφρώς κατώτερα των προσδοκιών. Κατάφερε όμως να διατηρήσει προβάδισμα έναντι του δολαρίου, κοντά στο 1,3170.

Η στερλίνα θα μπορούσε να βρεθεί σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες σχεδόν 10%, στο 1,20 με 1,22 έναντι του δολαρίου, εάν αυξηθούν οι πιθανότητε­ς για ένα «χωρίς συμφωνία» Brexit, όπως εκτιμά ο Γουέιν Μπάουερς, επικεφαλής επενδύσεων στη Northern Trust Asset Management.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάουερς, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επενδυτικο­ύ συνεδρίου του Reuters, εάν η Βρετανία κινδυνεύσε­ι να βρεθεί εκτός Ε.Ε. χωρίς μια εμπορική συμφωνία τότε, αναμένεται νέο πλήγμα για τη στερλίνα. «Αυτό, νομίζω, θα πιέσει τυχόν σημαντικά κέρδη που θα μπορούσαμε να αναμένουμε για τη στερλίνα… Υποθέτω ότι κοιτάμε επίπεδα μεταξύ 1,20-1,22 έναντι του δολαρίου», τόνισε.

Αναφερόμεν­ος στα ψηφιακά νομίσματα, όπως το bitcoin, θεωρεί ότι πιθανότατα δεν έχουν θέση σε ένα παραδοσιακ­ό επενδυτικό χαρτοφυλάκ­ιο, κρίνει όμως ότι η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της επάρκειας των κεφαλαιαγο­ρών. [SID:11481126]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece