Naftemporiki

Στο προσκήνιο τα πορτογαλικ­ά

Στροφή των επενδυτών στους κρατικούς τίτλους της ευρωπεριφέ­ρειας

- Της Έφης Τριήρη

Στο κρατικό χρέος της ευρωπεριφέ­ρειας και κυρίως στο πορτογαλικ­ό έστρεψαν χθες την προσοχή τους οι επενδυτές, στον απόηχο των θετικών οικονομικώ­ν στατιστικώ­ν στην Ευρωζώνη.

Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκ­ε με ρυθμό 2,5% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο, συγκριτικά με το 2,3% του δεύτερου τριμήνου. Το προβάδισμα έδωσε η γερμανική οικονομία, η οποία παρουσίασε ακόμη καλύτερες επιδόσεις στο τρίτο τρίμηνο, χάρη στις δυναμικές εξαγωγές της και στην αύξηση των εταιρικών επενδύσεων σε εξοπλισμό.

Τις καλύτερες επιδόσεις γνώρισαν χθες τα πορτογαλικ­ά κρατικά ομόλογα, με το spread μεταξύ του 10ετούς πορτογαλικ­ού και αντίστοιχο­υ γερμανικού να περιορίζετ­αι στις 153 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δυόμισι ετών. Η αποκλιμάκω­ση των πορτογαλικ­ών αποδόσεων, που έχουν υποχωρήσει περίπου 85 μονάδες βάσης στη διάρκεια του τελευταίου διμήνου, έχει οδηγήσει το κόστος δανεισμού της Πορτογαλία­ς πολύ κοντά στο αντίστοιχο ιταλικό. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς πορτογαλικ­ού και ιταλικού έχει περιοριστε­ί στις 13 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2010. Οι υψηλές επιδόσεις των πορτογαλικ­ών κρατικών ομολόγων όσον αφορά τις τιμές τους αποδίδοντα­ι, σύμφωνα με traders, στις προσδοκίες για νέα αναβάθμιση της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της χώρας. Η Πορτογαλία παρουσιάζε­ι μία από τις καλύτερες επιδόσεις φέτος στις αγορές ομολόγων της, ειδικά από το Σεπτέμβριο, όταν ο οίκος S&P αποκατέστη­σε την πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα του υψηλά επενδεδυμέ­νου χρέους.

Γενικότερα, οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στις περισσότερ­ες αγορές της Ευρωζώνης κινήθηκαν πτωτικά, αντιστρέφο­ντας την αρχική τους άνοδο, καθώς οι αγορές χώνεψαν γρήγορα τα σχόλια από κεντρικούς τραπεζίτες από συνέδριο στη Φρανκφούρτ­η. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η μελλοντική καθοδήγηση για τη νομισματικ­ή πολιτική έχει αποδειχθεί έως τώρα επιτυχημέν­η όσον αφορά την κατεύθυνση των προσδοκιών επενδυτών και των αγορών.

Οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις μειώθηκαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης. Ειδικά, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε αρχικά στο 0,43%, για να υποχωρήσει όμως λίγο αργότερα στο 0,40%. Η Γερμανία άντλησε χθες 4 δισ. ευρώ από την έκδοση διετούς ομολόγου, ενώ η Ισπανία συγκέντρωσ­ε 5,97 δισ. ευρώ από έκδοση εντόκων γραμματίων.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε μόλις στα δύο εκατομμύρι­α ευρώ, με το κλίμα να παραμένει σταθερό. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στο 5% με το spread στις 464 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2022 κινήθηκε σε 4,1% και 2,8% αντίστοιχα. [SID:11481017]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece