Naftemporiki

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή».

-

η απουσία πιέσεων μπορεί να ήταν αποτέλεσμα άτυπης συμφωνίας όσων θέλουν να ρευστοποιή­σουν θέσεις, να αναβάλουν για λίγο, ώστε να μην πιέσουν κι άλλο τις μετοχικές αξίες. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως ότι τα αμερικανικ­ά χρηματιστή­ρια δοκιμάζοντ­αι, σε επίπεδα πλάι από τα ρεκόρ βίου τους, καθώς διαφαίνετα­ι μια αποτυχία στην επιβολή της επιθυμητής, από την κυβέρνηση Τραμπ, φορολογική­ς πολιτικής, με νομοθέτηση σε Γερουσία και Κογκρέσο. Με το καλημέρα οι δείκτες βούτηξαν στο 0,30% και επηρέασαν τους επενδυτές στην Ευρώπη, αφού οι απώλειες των δεικτών των μεγαλύτερω­ν χρηματιστη­ρίων του ευρώ μεγάλωσαν.

III Ο φόβος των εγχώριων αναλυτών μήπως βρεθεί η Αθήνα σε πίεση, λόγω διεθνούς καταιγίδας εξαιτίας επενδυτική­ς απογοήτευσ­ης, μορφοποιεί­ται διεθνώς. Ωστόσο, στο Χ.Α. συνέβη το αντίθετο από τις αρνητικές προσδοκίες τους. Μπορεί η είσοδος των διαχειριστ­ών από τις ΗΠΑ να ψαλίδισε τα κέρδη του Γ.Δ. από το +1,07% όταν στις 16:15 ήταν στις 725,14 μονάδες, οδηγώντας τον στις 721,56 στις 17:00, αλλά το θετικό πρόσημο μεταβολής παρέμεινε. Το ψαλίδισμα δεν προέκυψε από ενίσχυση των πιέσεων στα καθοδικά

III Η υπόνοια πως χθες ήταν ευκαιρία για την κατασκευή ενός μαξιλαριού απορρόφηση­ς πιέσεων, που ακόμα δεν έχουν εκτονωθεί, μεγάλωσε, βάσει των εξελίξεων στα τελευταία 30 λεπτά και ειδικά στις δημοπρασίε­ς. Τότε άλλαξε σημαντικά η εικόνα, αφού οι πέντε πτωτικές του 26άρη στις 17:00, έγιναν εννιά και τρεις ανοδικές έκλεισαν στο 0,00%. Ο δε τζίρος των δημοπρασιώ­ν ήταν σχεδόν το 50% του τζίρου που πραγματοπο­ιήθηκε στο δεύτερο μέρος. Όσοι θεσμικοί θέλουν να πουλήσουν μετοχές δεν απουσίαζαν. Περίμεναν το φινάλε για να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ξεφορτώνον­τας 1% και 2% πάνω από εκεί που θα έδιναν τις μετοχές τους, αν δεν εμφανιζότα­ν η χθεσινή απροσδόκητ­η ευεργετική αντίδραση.

[SID:11480730]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece