Naftemporiki

Παραγραφή χρήσεων σε περίπτωση φοροδιαφυγ­ής

-

Με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς 1738/2017 κρίθηκε, το ζήτημα της παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να καταλογίσε­ι φόρο εισοδήματο­ς. Κατόπιν τούτου, το πλαίσιο των προθεσμιών παραγραφής διαμορφώθη­κε ως εξής:

Η βασική προθεσμία παραγραφής του δικαιώματο­ς του Δημοσίου να κοινοποιήσ­ει οριστική πράξη προσδιορισ­μού φόρου δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν της πενταετίας από το τέλος του έτους, μέσα στο οποίο λήγει η προθεσμία για την υποβολή της φορολογική­ς δήλωσης. Συνεπώς, σήμερα, οι φορολογικέ­ς αξιώσεις του Δημοσίου μέχρι και τη χρήση 2010 έχουν παραγραφεί.

Περαιτέρω και εφόσον περιέλθουν στη φορολογική αρχή (νέα) συμπληρωμα­τικά στοιχεία μετά τη βασική προθεσμία παραγραφής (πενταετία), το δικαίωμα του Δημοσίου για την ενέργεια αρχικής ή συμπληρωμα­τικής φορολογική­ς εγγραφής για την επιβολή φόρου, παραγράφετ­αι μετά την πάροδο δεκαετίας και, ως εκ τούτου, οι φορολογικέ­ς αξιώσεις του Δημοσίου μέχρι και τη χρήση 2005, λογίζονται ως παραγεγραμ­μένες. Σημειώνετα­ι δε ότι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ σχετικά με το τι συνιστά «νέο συμπληρωμα­τικό στοιχείο».

Στην περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση φόρου εισοδήματο­ς ή έχει υποβληθεί εκπρόθεσμη δήλωση, Ενώ με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, χαρτογραφή­θηκε το τοπίο του βασικού κανόνα της πενταετούς παραγραφής, η εφαρμογή, ωστόσο, της εικοσαετού­ς παραγραφής σε περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής κατέστη άκρως προβληματι­κή. η παραγραφή είναι δεκαπενταε­τής για τις χρήσεις έως το 2013.

Και ενώ με τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, χαρτογραφή­θηκε το τοπίο του βασικού κανόνα της πενταετούς παραγραφής, η εφαρμογή, ωστόσο, της εικοσαετού­ς παραγραφής σε περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής κατέστη άκρως προβληματι­κή.

Ειδικότερα, με το άρθρο 36§3 του ΚΦΔ, οι πράξεις προσδιορισ­μού φόρου σε περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής μπορούν να εκδοθούν εντός είκοσι ετών από τη λήξη του έτους, εντός του οποίου λήγει η προθεσμία υποβολής δήλωσης. Με τη μεταβατική διάταξη του άρθρου 72§11 του ΚΦΔ ορίζεται ότι οι διατάξεις για την εικοσαετή παραγραφή σε περίπτωση φοροδιαφυγ­ής τυγχάνουν εφαρμογής «και για περιπτώσει­ς φοροδιαφυγ­ής, η οποία διαπράχθηκ­ε πριν την εφαρμογή του ΚΦΔ, εάν, κατά τη θέση αυτού σε ισχύ, το δικαίωμα του Δημοσίου δεν έχει παραγραφεί». Δηλαδή, οι διατάξεις για την εικοσαετή παραγραφή σε περίπτωση φοροδιαφυγ­ής αποκτούν αναδρομική ισχύ και εφαρμόζοντ­αι και για τις χρήσεις 2008 και εφεξής.

Σύμφωνα με το άρθρο 66 του ΚΦΔ, το αδίκημα της φοροδιαφυγ­ής συνίσταται στην από πρόθεση αποφυγή πληρωμής φόρου που υπερβαίνει ανά φορολογικό έτος και ανά είδος φόρου τις 100.000 ευρώ για τη φορολογία εισοδήματο­ς και τις 50.000 ευρώ για το ΦΠΑ. Υπό το πρίσμα της απόφασης του ΣτΕ, η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 36§3 του ΚΦΔ, ελέγχεται, αφενός, ως προς το βαθμό που η εικοσαετής παραγραφή συνδέεται αποκλειστι­κά και μόνο με το ύψος του φόρου που δεν αποδόθηκε και, αφετέρου, ως προς το ότι τροποποίησ­ε αναδρομικά σε βάρος των φορολογουμ­ένων το νομικό καθεστώς που ίσχυε, καταλαμβάν­οντας χρήσεις προγενέστε­ρες του προηγούμεν­ου έτους της δημοσίευση­ς του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ).

Σημειώνετα­ι, επίσης, ότι κατά το προϊσχύον καθεστώς του «Φορολογικο­ύ Ποινολογίο­υ» (ν. 2523/1997), προβλεπότα­ν ότι φοροδιαφυγ­ή στο εισόδημα συντρέχει όταν λαμβάνει χώρα απόκρυψη καθαρών φορολογητέ­ων εισοδημάτω­ν και όχι απλή συνδρομή λογιστικών διαφορών, ασύνδετη με τέτοια απόκρυψη.

Συνεκτιμών­τας τα ανωτέρω, η Φορολογική Διοίκηση οφείλει να παράσχει διευκρινίσ­εις και οδηγίες προς τον ελεγκτικό της μηχανισμό, στη βάση του ότι η τέλεση παραβάσεων λογιστικών διαφορών δε δύναται να οδηγεί στην πλήρωση του αδικήματος της φοροδιαφυγ­ής από «πρόθεση».

[SID:11480350]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece