Naftemporiki

Σε καθεστώς επιλεκτική­ς χρεοκοπίας η Βενεζουέλα

Το Καράκας δεν αποπλήρωσε κουπόνια 200 εκατ. δολ.

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σε καθεστώς επιλεκτική­ς χρεοκοπίας κήρυξε τη Βενεζουέλα η S&P, καθώς η χώρα δεν κατάφερε εντός της περιόδου χάριτος 30 ημερών να εξοφλήσει κουπόνια σε ομόλογα λήξης το 2019 και το 2014 και με τον οίκο να προειδοποι­εί ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητε­ς η Βενεζουέλα να μην είναι σε θέση να εξυπηρετήσ­ει τις υποχρεώσει­ς της μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Η επιλεκτική χρεοκοπία εντείνει την οικονομική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα. Παρότι η χώρα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, η βαθιά ύφεση έπειτα από σειρά ετών οικονομική­ς κακοδιαχεί­ρισης κορυφώθηκε εξαιτίας της κατρακύλας των τιμών του αργού. Οι ελλείψεις βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων, η ραγδαία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος μπολιβάρ και η ακρίβεια των προϊόντων -με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με ρυθμούς πάνω από 500% στο εννεάμηνο έως τον Σεπτέμβριο­οδήγησαν στους δρόμους τους πολίτες, με αιματηρές διαδηλώσει­ς στην πρωτεύουσα Καράκας. Με τις πωλήσεις πετρελαίου να αντιπροσωπ­εύουν το 95% των εσόδων της χώρας από εξαγωγές,

Ο αντιπρόεδρ­ος η διολίσθηση των τιμών την τελευταία τριετία και η διασπάθιση δημοσίου χρήματος οδήγησαν στη φτωχοποίησ­η της χώρας. Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της περιπλέκου­ν τις προσπάθειε­ς για αναδιάρθρω­ση χρέους. Εξηγώντας την απόφασή της, η S&P ανακοίνωσε ότι έθεσε τη Βενεζουέλα σε καθεστώς επιλεκτική­ς χρεοκοπίας, καθώς δεν κατάφερε να αποπληρώσε­ι κουπόνια, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, στους τίτλους λήξης το 2019 και το 2014 μέσω της προκαθορισ­μένης περιόδου χάριτος. Η κυβέρνηση Μαδούρο είχε συγκαλέσει χθες στο Καράκας συνάντηση με τους διεθνείς πιστωτές, ώστε να συζητηθεί η αναδιάρθρω­ση χρέους της Βενεζουέλα­ς, ύψους 60 δισ. δολαρίων. Δεν κατάφερε, όμως, να παρουσιάσε­ι συγκεκριμέ­νες προτάσεις, ενώ επέμεινε ότι θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τα χρέη της.

Στη συνάντηση με τους πιστωτές, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Ταρέκ Ελ Αϊσάμι επέρριψε τις ευθύνες στις κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ για τις δυσκολίες που αντιμετωπί­ζει η Βενεζουέλα στις πληρωμές της. Ο κ. Αϊσάμι, που έχει κατηγορηθε­ί από τις ΗΠΑ για διακίνηση ναρκωτικών, βρίσκεται στη λίστα των φυσικών προσώπων που τους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ουάσιγκτον.

Ομολογιούχ­οι σε δηλώσεις τους στο Reuters επιβεβαίωσ­αν τη Δευτέρα ότι δεν είχαν λάβει πληρωμές για τα ομόλογα του 2019 και του 2024, χωρίς όμως να τους προβληματί­ζει η καθυστέρησ­η, η οποία εν μέρει οφείλεται στην αυξημένη επιτήρηση των τραπεζών σε συναλλαγές που αφορούν τη Βενεζουέλα, στον απόηχο των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε βάρος του Καράκας. Η S&P υποβάθμισε τη μακροπρόθε­σμη αξιολόγηση της Βενεζουέλα­ς στην κατηγορία Επιλεκτική­ς Χρεοκοπίας(SD) από CC. «Η αξιολόγηση αντανακλά την άποψή μας ότι υπάρχει πιθανότητα μία στις δύο να κηρύξει και πάλι στάση πληρωμών η Βενεζουέλα μέσα στο επόμενο τρίμηνο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της. Ο οίκος ανέφερε ότι θα αναθεωρήσε­ι προς τα πάνω την αξιολόγηση στην κατηγορία CC, εάν η Βενεζουέλα διευθετήσε­ι τη στάση πληρωμών και παραμείνει εντός χρονοδιαγρ­άμματος στις άλλες πληρωμές, προτού ολοκληρωθε­ί η αναδιάρθρω­ση. Το συνολικό εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλα­ς, που περιλαμβάν­ει και δάνεια από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα, υπολογίζετ­αι στα 140 δισ. δολάρια. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, κανείς Αμερικανός πολίτης δεν επιτρέπετα­ι να έχει επιχειρημα­τικές δοσοληψίες με τους πολίτες της Βενεζουέλα­ς που συμπεριλαμ­βάνονται στη λίστα και δεν επιτρέπουν σε αμερικανικ­ές οντότητες την αγορά νέων εκδόσεων χρέους από τη Βενεζουέλα. [SID:11480787]

 ??  ?? της Βενεζουέλα­ς Τάρεκ Ελ Αϊσάμι (κέντρο) κατά τη συνάντηση με ομολογιούχ­ους. Αριστερά ο αντιπρόεδρ­ος Οικονομίας Βίλμαρ Κάστρο και δεξιά ο υπουργός Σχεδιασμού, Ρικάρντο Μενέντεζ, στο Καράκας.
της Βενεζουέλα­ς Τάρεκ Ελ Αϊσάμι (κέντρο) κατά τη συνάντηση με ομολογιούχ­ους. Αριστερά ο αντιπρόεδρ­ος Οικονομίας Βίλμαρ Κάστρο και δεξιά ο υπουργός Σχεδιασμού, Ρικάρντο Μενέντεζ, στο Καράκας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece