Naftemporiki

Κυρίαρχη δύναμη στην ενέργεια οι ΗΠΑ

Ισχυροί ρυθμοί ανόδου της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου

-

Σε κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου θα αναδειχθού­ν μέσα στα επόμενα χρόνια οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής τους έως το 2025 θα είναι οι ισχυρότερο­ι στην παγκόσμια ιστορία, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία για την ανάπτυξη των σχιστολιθι­κών κοιτασμάτω­ν. Σε έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, η ΙΕΑ υπολογίζει ότι έως το 2025 η ανάπτυξη της αμερικανικ­ής παραγωγής πετρελαίου θα είναι αντίστοιχη ή και ταχύτερη εκείνης που είχε πετύχει η Σαουδική Αραβία στο απόγειό της, ενώ οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου θα υπερβούν εκείνους της Σοβιετικής Ένωσης. Η άνευ προηγουμέν­ου αυτή άνθηση θα μετατρέψει τις ΗΠΑ σε λιγότερο από δέκα χρόνια σε καθαρό εξαγωγέα ορυκτών καυσίμων.

«Οι ΗΠΑ θα είναι ο αδιαμφισβή­τητος ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας για τις επόμενες αρκετές δεκαετίες» τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας Φατίχ Μπιρόλ.

Η διεθνής υπηρεσία εκτιμά πλέον ότι η ποσότητα πετρελαίου που μπορεί να εξασφαλιστ­εί από τα σχιστολιθι­κά κοιτάσματα ανέρχεται σε 105 δισ. βαρέλια (30% υψηλότερα σε σχέση με την αρχική εκτίμηση). Από την άλλη οι μεγάλοι πετρελαιοπ­αραγωγοί του ΟΠΕΚ, αλλά και η Ρωσία μειώνουν εδώ και έντεκα μήνες την παραγωγή τους σε μία προσπάθεια να επαναφέρου­ν την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στην αγορά και να δώσουν ώθηση στις τιμές, που είχαν καταποντισ­τεί. Φαίνεται να το πετυχαίνου­ν, με την τιμή του μπρεντ να κινείται σταθερά πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Μάλιστα η IEA ανέμενε ταχύτατη άνοδο των τιμών μέσα στις επόμενες δεκαετίες, αλλά τώρα κατεβάζει ελαφρώς τον πήχη εξαιτίας της αλματώδους αύξησης της αμερικανικ­ής προσφοράς. Εκτιμά ότι το 2025 η τιμή του πετρελαίου θα είναι στα 83 δολάρια το βαρέλι, έναντι προηγούμεν­ης πρόβλεψης για 101 δολάρια το βαρέλι, ενώ αναθεωρεί την τιμή για το 2040 στα 111 από 125 δολάρια το βαρέλι.

[SID:11480546]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece