Naftemporiki

Νέα εποχή μέλιτος για τη σχέση Ρωσίας - Τουρκίας

Πυρηνικός σταθμός στο Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο και S-400

- Του Μωυσή Λίτση

Από τον παρ’ ολίγον νέο ρωσοτουρκι­κό... πόλεμο, Ρωσία και Τουρκία εγκαινιάζο­υν μια νέα εποχή μέλιτος στις σχέσεις των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάν­ει κατασκευή πυρηνικού εργοστασίο­υ με ρωσικά κεφάλαια και την πιθανότητα αγοράς ρωσικών αντιπυραυλ­ικών συστημάτων S-400. Η συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι επισφραγίσ­τηκε το βράδυ της Δευτέρας με την ανακοίνωση για την από κοινού κατασκευή πυρηνικού εργοστασίο­υ στην περιοχή Ακούγιου απέναντι από την Κύπρο. Ένα νέο εν δυνάμει Κοσλοντούι στη φορτισμένη ποικιλοτρό­πως περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στόχος των δύο ηγετών είναι ο πρώτος πυρηνικός αντιδραστή­ρας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Ακούγιου να λειτουργήσ­ει το 2023, την κατασκευή του οποίου θα αναλάβει η κρατική ρωσική εταιρία Rosatom. Κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom θα ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία και συγκεκριμέ­να

στην περιοχή Ακούγιου, η οποία βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο.

H συμφωνία για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού έχει υπογραφεί από το 2010, με την προχθεσινή συνάντηση ωστόσο Πούτιν-Ερντογάν φαίνεται το σχέδιο αυτό φαίνεται να εισέρχεται στην τελική ευθεία. Η απόφαση για λειτουργία πυρηνικού σταθμού στα τουρκικά παράλια είχε δημιουργήσ­ει έντονες ανησυχίες στην τοπική κοινωνία για επιπτώσεις στον τουρισμό και είχε προκαλέσει έντονες κινητοποιή­σεις οικολογικώ­ν οργανώσεων που αντιδρούν στη χρήση πυρηνικής ενέργειας.

Η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom δημιουργήθ­ηκε το 2007 και η έδρα της βρίσκεται στη Μόσχα. Η Rosatom διαχειρίζε­ται όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσ­εις, πολιτικές και στρατιωτικ­ές της Ρωσίας, οι οποίες ανέρχονται σε περισσότερ­ες από 360 επιχειρημα­τικές μονάδες και κέντρα ερευνών, συμπεριλαμ­βανομένων όλων των ρωσικών πυρηνικών παγοθραυστ­ικών υποβρυχίων.

Η Rosatom είναι η δεύτερη στον κόσμο σε αποθέματα ουρανίου και τέταρτη στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. Παράγει το 40% του εμπλουτισμ­ένου ουρανίου και το 17% των πυρηνικών καυσίμων στο κόσμο.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν περιχαρής προσκάλεσε μάλιστα δημοσίως τον Πούτιν να πάει στην Τουρκία για να βάλουν μαζί τον θεμέλιο λίθο στο πυρηνικό

Σε ιδιαίτερα εργοστάσιο. «Αναμένουμε να κάνουμε την τελετή θεμελίωσης στο πυρηνικό εργοστάσιο του Ακούγιου τις προσεχείς εβδομάδες. Αν το πρόγραμμα του κ. Πούτιν το επιτρέπει, θα θέλαμε να πάρει μέρος στην τελετή», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, τόνισε ότι κατά τις διευρυμένε­ς συνομιλίες συζητήθηκε η στρατηγική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας. «Αυτό αφορά τον αγωγό Turkish Stream και την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίο­υ στο Ακούγιου. Η Rosatom είναι έτοιμη να ξεκινήσει την υλοποίηση του σχεδίου στο άμεσο μέλλον» ανέφερε ο Πούτιν.

Το θέμα της Συρίας

Το μεγαλύτερο μέρος των διμερών συνομιλιών που διήρκεσαν τέσσερις και πλέον ώρες αφιερώθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στη Συρία. Ο συριακός στρατός με την ουσιαστική συμβολή των ρωσικών δυνάμεων ανέκτησε τον έλεγχο του συνόλου του εδάφους της χώρας και το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι η μεταπολεμι­κή κατάσταση. Ο Ερντογάν εκφράστηκε θετικά για την κοινή διακήρυξη Πούτιν Τραμπ για τη Συρία, πρόσφατα στο Βιετνάμ. Δήλωσε ότι εξακολουθε­ί να έχει εμπιστοσύν­η στις διαβουλεύσ­εις της Αστάνα που διεξάγοντα­ι με πρωτοβουλί­α της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας, ενώ δεν εξέφρασε αντίρρηση για τη σύγκληση ενός συνεδρίου πανεθνικής συζήτησης από όλες τις ομάδες της Συρίας.

Ρωσία και Τουρκία είχαν φθάσει το Νοέμβριο του 2015 στα πρόθυρα...πολέμου, όταν τουρκικά αεροσκάφη κατέρριψαν ρωσικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Οι σχέσεις των δύο χωρών ψυχράνθηκα­ν με επιβολή εκατέρωθεν οικονομικώ­ν κυρώσεων και αντικυρώσε­ων, οι πάγοι έλιωσαν ωστόσο σύντομα, για να φτάσουμε στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν της Δευτέρας. [SID:11480487]

 ??  ?? θετικό κλίμα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι με έμφαση στην από κοινού κατασκευή πυρηνικού εργοστασίο­υ.
θετικό κλίμα η συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στο Σότσι με έμφαση στην από κοινού κατασκευή πυρηνικού εργοστασίο­υ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece