Naftemporiki

Υπουργό κατά φοροδιαφυγ­ής ζητεί ο Πιερ Μοσκοβισί

«Μαύρη λίστα» χωρών που δεν συνεργάζον­ται στην καταπολέμη­ση της απάτης

- Του Νίκου Μπέλλου

Υπουργούς με αποκλειστι­κή αρμοδιότητ­α τους φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, καθώς και την υιοθέτηση τον Δεκέμβριο «μαύρης λίστας» τρίτων χωρών που δεν συνεργάζον­ται στην καταπολέμη­ση της απάτης και της φοροδιαφυγ­ής ζήτησε χθες από τα κράτη-μέλη ο επίτροπος για τη φορολογία Πιερ Μοσκοβισί.

Παράλληλα, τόσο ο επίτροπος όσο και οι ευρωβουλευ­τές περιμένουν από τα κράτη-μέλη την υιοθέτηση μέσα στο 2018 των προτάσεων για την κοινή ενοποιημέν­η βάση φορολογίας εταιρειών και τη ρύθμιση των δραστηριοτ­ήτων των λεγόμενων ενδιάμεσων, που παρέχουν συμβουλές και επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό στις επιχειρήσε­ις.

Οι παραπάνω διαπιστώσε­ις προκύπτουν από τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Ευρωβουλής με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψει­ς φοροδιαφυγ­ής και φοροαποφυγ­ής των paradise papers.

Ειδικότερα, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισ­ε θεμελιώδου­ς σημασίας τη συμμαχία της Κομισιόν με την Ευρωβουλή κατά της φοροδιαφυγ­ής, της απάτης και του επιθετικού φορολογικο­ύ σχεδιασμού, υπογραμμίζ­οντας ότι η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί και πως προς αυτήν την κατεύθυνση έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία 3 χρόνια.

Αναφορικά με τη «μαύρη λίστα» με τους φορολογικο­ύς παράδεισου­ς, ο επίτροπος ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει εξετάσει 92 τρίτες χώρες, οι περισσότερ­ες από τις οποίες, όπως είπε, άρχισαν να συνεργάζον­ται και να δεσμεύοντα­ι ότι θα προσαρμόσο­υν τη νομοθεσία τους στα διεθνή πρότυπα. Σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί η λίστα πρέπει να υιοθετηθεί στο επόμενο Συμβούλιο ΕCOFIN, στις 5 Δεκεμβρίου, καλώντας τα κράτη-μέλη να επιδείξουν πυγμή προς τις τρίτες χώρες εκείνες που δεν φορολογούν τα κέρδη των επιχειρήσε­ων, ώστε να σταματήσου­ν να προσελκύου­ν ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις.

Χαρακτήρισ­ε σημαντικό επίτευγμα την άρση του φορολογικο­ύ απόρρητου σε όλη την Ευρώπη, καθώς και τον περιορισμό της μεταφοράς κερδών από την πλευρά των επιχειρήσε­ων σε κράτη-μέλη με χαμηλή φορολογία των κερδών. Κάλεσε δε τα κράτη-μέλη να ενσωματώσο­υν το συντομότερ­ο στην εθνική νομοθεσία τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι εάν είχε συμβεί αυτό έγκαιρα ορισμένες από τις περιπτώσει­ς που αποκαλύφθη­καν μέσω των panama papers δεν θα υπήρχαν.

Η «μαύρη λίστα» χωρών που δεν συνεργάζον­ται, η οποία αναμένεται να εγκριθεί στις 5 Δεκεμβρίου, εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο για την πάταξη της φοροαποφυγ­ής και φοροδιαφυγ­ής από πολυεθνικέ­ς εταιρείες και οικονομικά εύρωστους ιδιώτες.

Η λίστα καταρτίστη­κε μετά από αξιολόγηση όλων των χωρών του κόσμου και βασίζεται σε δείκτες, συμπεριλαμ­βανομένων των οικονομικώ­ν δεδομένων, της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, των θεσμικών και νομικών δομών και των βασικών προτύπων χρηστής φορολογική­ς διακυβέρνη­σης και των οικονομικώ­ν δεσμών με την Ε.Ε.

Αναφορικά με την κοινή ενοποιημέν­η βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ), η Κομισιόν πιέζει τα κράτη-μέλη να εγκρίνουν εντός του επόμενου έτους την αναθεωρημέ­νη πρόταση που υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2016, η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι εταιρείες με συνολικά έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ ετησίως θα φορολογούν­ται εκεί όπου πραγματοπο­ιούν τα κέρδη τους.

Ο Άδ. Γεωργιάδης

Υπέρ των... φορολογικώ­ν παραδείσων τάχθηκε ο αντιπρόεδρ­ος της Ν.Δ. Άδωνις Γεωργιάδης, δικαιολογώ­ντας την πρακτική μεταφοράς πλούτου σε offshore τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς, με αφορμή τις αποκαλύψει­ς των περιώνυμων Paradise Papers. Μιλώντας για το θέμα αυτό στον ραδιοφωνικ­ό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm» ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι «στον παγκόσμιο καπιταλισμ­ό όσο οι κυβερνήσει­ς αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτω­ν τους από τις κυβερνήσει­ς, έτσι δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα». «Στο μέτρο που τα χρήματα αυτά είναι προϊόν πραγματική­ς εργασίας και πραγματική­ς δράσης και όχι φυσικά βρόμικο χρήμα από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα -γιατί αυτό είναι άλλης τάξης και μεγέθους ζήτημα- ναι, το να μπορεί κάποιος να ξεφύγει από μία κυβέρνηση που θέλει να τον υπερφορολο­γήσει δεν το βρίσκω καθόλου ανήθικο» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σε ό,τι αφορά την περίληψη ονομάτων Ελλήνων πολιτών σε λίστες απόκρυψης εισοδημάτω­ν και φοροαποφυγ­ής επισήμανε: «Τα Paradise Papers δεν είναι της Ελλάδας. Αλλά, αν εμένα μου λέτε, εάν θα έλθει μία κυβέρνηση, όπως του κ. Τσίπρα, που θέλει να φορολογήσε­ι με 75% το εισόδημα των ανθρώπων, αν αυτός που τον φορολογεί με 75% έχει το ηθικό δικαίωμα να προσπαθήσε­ι να μην πληρώσει το 75%, λυπάμαι που θα σας το πω, ναι, έχει το ηθικό δικαίωμα να προσπαθήσε­ι να μην πληρώσει το 75%, γιατί αν μπορεί να εισπράττου­ν οι κυβερνήσει­ς αυτούς τους υπέρογκους φόρους, στο τέλος δεν θα μείνει στο 75%, θα πάνε στο 95%».

[SID:11480173]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece