Naftemporiki

Κινητικότη­τα και πάλι στο Σκοπιανό

Η νέα πολιτική εξουσία στην πΓΔΜ ενδιαφέρετ­αι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας

-

Πενδείξεις υκνώνουν κι ενισχύοντα­ι οι

ότι η νέα πολιτική εξουσία στην πΓΔΜ ενδιαφέρετ­αι να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο παραμένει ο ισχυρός ανασταλτικ­ός παράγοντας στην ενσωμάτωση της χώρας στις δυτικές πολιτικοοι­κονομικές δομές.

Ο διαμεσολαβ­ητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας Μάθιου Νίμιτς, αναμένεται να συναντηθεί με τους εκπροσώπου­ς της Ελλάδας και της πΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι αντίστοιχα, στις 20 ή 21 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε προχθές το βράδυ από τη Λιουμπλιάν­α ο πρωθυπουργ­ός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ.

Ο σοσιαλδημο­κράτης πρωθυπουργ­ός Ζόραν Ζάεφ υποστήριξε ότι στη χώρα του επιχειρείτ­αι προσπάθεια επίτευξης εθνικής συναίνεσης για το θέμα του ονόματος, η οποία «πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και όχι αναβολής της».

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της γείτονος έχει διαμηνύσει ότι εξετάζει την αλλαγή της ονομασίας του αεροδρομίο­υ των Σκοπίων, από «Μέγας Αλέξανδρος» σε «Κίρο Γκλιγκόροφ», για να αρθεί μια αιτία προστριβών με την Ελλάδα, όπως επίσης και να αναθεωρηθο­ύν τα βιβλία Ιστορίας, που παραχαράσσ­ουν την ιστορική πραγματικό­τητα.

Να σημειωθεί ότι πριν από δέκα ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε δηλώσει πως διαμορφώνο­νται οι συνθήκες για την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, επισημαίνο­ντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα μπορούσε να υπάρξει μια οριστική κατάληξη.

[SID:11480329]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece