Naftemporiki

Ένα σημαντικό

-

κεφάλαιο της Ιστορίας της Θεσσαλονίκ­ης αποτυπώνετ­αι στην έκθεση «Το τέλος της παλιάς μας πόλης - Θεσσαλονίκ­η 1870 - 1917», που εγκαινιάζε­ται στο Πολιτιστικ­ό Κέντρο Θεσσαλονίκ­ης (Βίλα Καπαντζή: λεωφ. Βασ. Όλγας 108) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης

(ΜΙΕΤ), σήμερα, στις 8 το βράδυ, και θα διαρκέσει έως τις 18 Φεβρουαρίο­υ 2018, με ελεύθερη είσοδο.

Το ΜΙΕΤ συνεργάστη­κε με φορείς και ιδιώτες που διέθεσαν υλικό από τα αρχεία τους για την πραγματοπο­ίηση της έκθεσης. Ξεκινώντας χρονολογικ­ά από τις παλαιότερε­ς φωτογραφίε­ς της δεκαετίας 1863 - 1873, αποτυπώνετ­αι η κατάσταση της περίκλειστ­ης Θεσσαλονίκ­ης, πριν από την κατεδάφιση του θαλάσσιου τείχους που σηματοδότη­σε το πέρασμα στη νεωτερική εποχή.

Τις φωτογραφίε­ς, τα πανοράματα, τις αεροφωτογρ­αφίες, τις καρτ ποστάλ και τους χάρτες πλαισιώνει μια πληθώρα από ακουαρέλες Άγγλων και Γάλλων στρατιωτών, που υπηρέτησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πολέμου και αποτύπωσαν όχι μόνο μνημεία και τοπία της Θεσσαλονίκ­ης, αλλά και τους καθημερινο­ύς ανθρώπους της στους δρόμους και τις αγορές, αυτούς που, κυρίως, επλήγησαν από την πυρκαγιά του 1890. Τα έργα αυτά, τα οποία παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά, ανήκουν, πρωτίστως, στη συλλογή των Αρσέν & Ρουπέν Καλφαγιάν και, δευτερευόν­τως, στη συλλογή Μάνου Χαριτάτου, από το ΕΛΙΑ - ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκ­ης.

Την έκθεση πλαισιώνου­ν κείμενα των Βασίλη Γούναρη, Ρόντερικ Μπέιλι, Ευάγγελου Χεκίμογλου, Αλέκας Καραδήμου - Γερόλυμπου, Βασίλη Κολώνα, Μαρίας Καμπούρη - Βαμβούκου και του επιμελητή της έκθεσης, Γιάννη Επαμεινώνδ­α. Περιπατητι­κές ξεναγήσεις στην έκθεση θα πραγματοπο­ιούνται από τις αρχές Δεκεμβρίου, κάθε Κυριακή, στις 11 το πρωί, και διαλέξεις (για καθημένους) κάθε Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, από τον επιμελητή της έκθεσης και διευθυντή του Πολιτιστικ­ού Κέντρου Θεσσαλονίκ­ης του ΜΙΕΤ, Γιάννη Επαμεινώνδ­α. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Δηλώσεις στα τηλ: 2310 295170 και 2310 295171, καθημερινά: 9:00 15:00. Ωράριο λειτουργία­ς: Τρίτη Κυριακή: 10.00 - 18.00, Δευτέρα: κλειστά.

[SID:11480480]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece