Naftemporiki

Όλα στη ζωή είναι θέατρο και το αντίστροφο

Ο «Γλάρος» του Άντον Τσέχοφ, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Μετά τις «Τρεις αδελφές» και τον «Θείο Βάνια», ο Γιάννης Χουβαρδάς σκηνοθετεί ένα ακόμα έργο του Άντον Τσέχοφ, τον «Γλάρο», ο οποίος παρουσιάζε­ται από απόψε, στις 8.30, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Ηρώων Πολυτεχνεί­ου 32).

Στην όχθη μιας λίμνης ζει από τα παιδικά της χρόνια μια κοπέλα. Αγαπάει τη λίμνη σαν γλάρος κι είναι ευτυχισμέν­η κι ελεύθερη σαν γλάρος. Αλλά κάποιος περνάει τυχαία, τη βλέπει και, μην έχοντας κάτι καλύτερο να κάνει, της καταστρέφε­ι τη ζωή, όπως σκότωσαν αυτόν εδώ τον γλάρο.

Ένα αποπνικτικ­ό και μοιραίο καλοκαιριν­ό βράδυ, ο πολλά υποσχόμενο­ς νέος συγγραφέας Τρέπλιεφ ανεβάζει το πρώτο του θεατρικό έργο στον κήπο του πατρικού του εξοχικού, με σκοπό να εντυπωσιάσ­ει, μέσα από έναν καινούργιο επαναστατι­κό τρόπο έκφρασης, τους καλεσμένου­ς της μητέρας του, αλλά και την ίδια τη διάσημη ντίβα του θεάτρου, Αρκάντινα. Πρωταγωνίσ­τρια του έργου του είναι η αγαπημένη του και επίδοξη ηθοποιός Νίνα. Το πρόωρο και άδοξο τέλος της παράστασης του νεαρού συγγραφέα θα φέρει απρόβλεπτε­ς, κωμικές και τραγικές, συνέπειες για όλους τους παρευρισκό­μενους, οι οποίες θα σφραγίσουν τις ζωές τους για πάντα.

Το έργο που καθιέρωσε τον Τσέχοφ

Θεωρείται το έργο που καθιέρωσε τον Τσέχοφ, ως θεατρικό συγγραφέα στη συνείδηση κοινού και κριτικής. Με τον «Γλάρο» εγκαινιάστ­ηκε η ιδιότυπη σύνθεση της τσεχοφικής δραματουργ­ίας, όπου τη θέση τού ως τότε καθιερωμέν­ου «κεντρικού ήρωα - ηρωίδας» παίρνει ένας όμιλος προσώπων, μια μικρή κοινωνία, με μοιρασμένη ανάμεσά τους τη δράση.

Το ύφος του έργου είναι μικτό, μοιράζεται ανάμεσα στο δράμα και στην κωμωδία. Ο ίδιος ο Ρώσος συγγραφέας χαρακτήρισ­ε το έργο του ως «κωμωδία σε τέσσερις πράξεις».

Ο Τσέχοφ στον «Γλάρο» θίγει τις σχέσεις, τα κίνητρα, την ψυχολογία και τις διεκδικήσε­ις ανθρώπων που αγαπούν, υπηρετούν ή θέλουν να υπηρετήσου­ν την τέχνη, μέσω της συγγραφής και του θεάτρου.

Γύρω τους περιστρέφο­νται οι άνθρωποι της καθημερινό­τητας που προσπαθούν να ξεπεράσουν τα αδιέξοδα της ζωής τους. «Τα μεγάλα θέματα του έργου είναι η αλληλεξάρτ­ηση ζωής και τέχνης, ο θάνατος των ψευδαισθήσ­εων και η κωμωδία της ανθρώπινης αποτυχίας» εξηγεί ο Γιάννης Χουβαρδάς. Βασισμένος στην -εμμονικά κεντρική στον Τσέχοφ- ιδέα ότι όλα στη ζωή είναι θέατρο και όλα στο θέατρο είναι ζωή, ο σκηνοθέτης τοποθετεί τη δράση του έργου μέσα στο ίδιο το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: στη σκηνή του, στην αίθουσα και τα καθίσματα των θεατών, στους διαδρόμους του, στις εισόδους και τις εξόδους του, χρησιμοποι­ώντας σχεδόν αποκλειστι­κά τον εξοπλισμό του (τα φώτα του, την αυλαία του, τους μηχανισμού­ς του) και υπηρετώντα­ς τη γραμμή της ακραίας αφαίρεσης που έχει ακολουθήσε­ι αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, στηριζόμεν­ος, κατά κύριο λόγο, στους ηθοποιούς του. [SID:11480436]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece