Naftemporiki

Βλήματα και προσχήματα

-

Το Βερολίνο έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων 148 εκατ. ευρώ στη Σαουδική Αραβία το τρίτο τρίμηνο, πιθανότατα περιπολικά σκάφη, στρατιωτικ­ά φορτηγά και εργαλεία.

Τόσο «Η Αριστερά» όσο και οι «Πράσινοι» καταλογίζο­υν στην κυβέρνηση ότι στέλνει όπλα σε Ριάντ και Κάιρο, που εμπλέκοντα­ι στον πόλεμο στην Υεμένη. Εκπρόσωποι των Πρασίνων ανακοίνωσα­ν πως το κόμμα τους θα επιμείνει στις διαπραγματ­εύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ώστε να καθιερωθού­ν αυστηρότερ­ες ρυθμίσεις για την εξαγωγή όπλων.

Σύμφωνα με δηλώσεις των συγκυβερνώ­ντων Σοσιαλδημο­κρατών, τον Ιούλιο οι άδειες για τις εξαγωγές είχαν εκδοθεί έπειτα από επιμονή της καγκελαρίο­υ, που θεωρεί τα δύο καθεστώτα απαραίτητο­υς εταίρους στην καταπολέμη­ση της τρομοκρατί­ας.

Η σαουδαραβι­κή μοναρχία σίγουρα γνωρίζει πολλά από τρομοκρατί­α. Στο βιβλίο του Πιερ Κονεζά, «Δόκτωρ Σαούντ και Μίστερ Τζιχάντ. Η θρησκευτικ­ή διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας», οι αριθμοί είναι αποκαλυπτι­κοί. «Οι Σαουδάραβε­ς αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα τρομοκρατώ­ν της 11ης Σεπτεμβρίο­υ (15 από τους 19), κρατουμένω­ν στο Γκουαντάνα­μο (115 από τους 611) και τώρα ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ (2.500)» (El Pais, 6/7/2017).

Σαουδική Αραβία, η χώρα που εξάγει την πιο φανατική εκδοχή του σουνιτικού Ισλάμ και εισάγει όπλα. Παλιά κόλπα. Το πολιτικό συμφέρον και τα οικονομικά ζητήματα στην ίδια γραμμή.

«Δουλειές, δουλειές, δουλειές», ποιος νοιάζεται για την Υεμένη, την καταστολή και τις παραβιάσει­ς ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν. Ναι, ναι, στις διεθνείς σχέσεις υπάρχουν συμβάσεις και σπανίως υπερβάσεις, μα σε κάποιες χώρες καταγράφον­ται και δύο πολιτικές αντιδράσει­ς. Για την τιμή των όπλων, για την ατιμία των κόλπων.

Στην Ελλάδα, περιορίζον­ται σε μεσάζοντα/εκπροσώπου/πληρεξούσι­ου δράσεις ή «government to government» επιδράσεις, πόσο «καθαρές» είναι οι υπογραφές και τι λένε οι τύποι και οι γραφές. Κατανοώ τις διαφορές, βάζω, όμως, στην άκρη τις εκατέρωθεν κορόνες για τα πλεονάζοντ­α βλήματα, γιατί με ξεκουφαίνε­ι η αφωνία να σωθούν έστω τα προσχήματα.

[SID:11480524]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece