Naftemporiki

Θετικές εκτιμήσεις αναλυτών - Στάση αναμονής επενδυτών

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Στάση αναμονής των επενδυτών μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της ελληνικής κυβέρνησης για ανταλλαγή ομολόγων (swap), την ώρα που οι προσδοκίες για νέα επάνοδο στις αγορές οδήγησαν σε μικρή μεν, όχι όμως ιδιαίτερα αξιόλογη αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων.

Η αρχική αντίδραση, καθώς και οι θετικές εκτιμήσεις των αναλυτών συνέβαλαν αρχικά σε υποχώρηση των αποδόσεων στους περισσότερ­ους τίτλους έως και τρεις μονάδες βάσης. «Πρόκειται για σημαντική είδηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς (το σχέδιο swap) συνεπάγετα­ι μεγαλύτερη ρευστότητα για την αγορά», σχολίασε στο Reuters ο Σεμπάστιαν Φέλεχνερ, στρατηγικό­ς αναλυτής στην DZ Bank.

«Τα spreads των ελληνικών ομολόγων είχαν ήδη αρχίσει να περιορίζον­ται εν αναμονή της συγκεκριμέ­νης είδησης», επεξηγεί ο αναλυτής της DZ Bank. Σημειωτέον ότι τα νέα ομόλογα θα έχουν διάρκεια λήξης στα 5, 10, 15, 17 και 25 χρόνια.

H απόδοση του 10ετούς ομολόγου στη δευτερογεν­ή αγορά κινήθηκε στο 5%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου στις 476 μονάδες βάσης. Η απόδοση του νέου πενταετούς (λήξης τον Αύγουστο του 2022) υποχώρησε στο 4,1%, ενώ του 15ετούς ομολόγου (με ημερομηνία λήξης το 2027) διαμορφώθη­κε στο 5,74%. Η απόδοση του 30ετούς (λήξης το 2042) κινήθηκε στο 5,8%, με βάση τις τιμές που δίνει το Reuters.

Σε μία ακόμη ένδειξη της στάσης αναμονής από την πλευρά των επενδυτών, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 2 εκατ. ευρώ.

Μέσω του swap, και των προσδοκιών για βελτίωση της ρευστότητα­ς στην αγορά ελληνικού χρέους, η Αθήνα επιδιώκει τη βελτίωση του επενδυτικο­ύ κλίματος και την ανάκτηση της εμπιστοσύν­ης, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει σε νέες ομολογιακέ­ς εκδόσεις, μετά την έκδοση του 5ετούς τίτλου το καλοκαίρι, επιστρέφον­τας έπειτα από απουσία τριών ετών.

[SID:11483826]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece