Naftemporiki

Πώς θα εφαρμοστεί η ηλεκτρονικ­ή ταυτότητα κτηρίων

Τα βασικά στοιχεία που διέπουν τον νέο θεσμό

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Υποχρεωτικ­ή για τα κτήρια που μεταβιβάζο­νται, καθώς και για μια σειρά από ακίνητα συνάθροιση­ς κοινού θα καταστεί η Ηλεκτρονικ­ή Ταυτότητα Κτηρίων (ΗΤΚ) βάσει του ν. 4495/2017.

Η ΗΤΚ θεσπίστηκε αρχικά με τον ν. 3843/2010, αλλά δεν εφαρμόστηκ­ε καθώς χρειαζόταν μια σειρά από πράξεις της διοίκησης οι οποίες δεν ολοκληρώθη­καν, ενώ και τώρα η εφαρμογή της τελεί υπό την αίρεση της δημιουργία­ς του Ηλεκτρονικ­ού Μητρώου. Εκτιμάται ότι, καθώς το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος (ΤΕΕ) έχει έτοιμο το αναγκαίο πληροφορια­κό σύστημα εδώ και μια διετία, είναι θέμα πολιτικής βούλησης από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλον­τος η γρήγορη προετοιμασ­ία του δευτερογεν­ούς δικαίου ώστε να τεθεί σε εφαρμογή. Τα βασικά στοιχεία που διέπουν τον νέο αυτό θεσμό έχουν ως εξής:

Τι είναι η ΗΤΚ: Ως ΗΤΚ ορίζεται ο φάκελος που περιλαμβάν­ει τα στοιχεία του κτηρίου και ειδική αναφορά στον αριθμό ΚΑΕΚ του οικοπέδου ή γηπέδου. Αντίγραφο του φακέλου φυλάσσεται σε ειδικό χώρο εντός του κτηρίου με ευθύνη του ιδιοκτήτη. Σκοπός της ΗΤΚ είναι η αποτύπωση της υφιστάμενη­ς κατάστασης του κτηρίου και των αδειών του, καθώς και η παρακολούθ­ηση και ο έλεγχος των μεταβολών του, κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής του.

Ποια στοιχεία περιλαμβάν­ονται στην ΗΤΚ: Τα στοιχεία του κτηρίου που πρέπει να περιληφθού­ν στην ΗΤΚ είναι: α) το στέλεχος της οικοδομική­ς άδειας του κτηρίου, με τις αναθεωρήσε­ις της, β) τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, γ) το πιστοποιητ­ικό ενεργειακή­ς απόδοσης του κτηρίου ή τμημάτων αυτού, δ) το πιστοποιητ­ικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί, ε) δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων, στ) τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνου­ν το κτήριο στην πραγματική του κατάσταση όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περιπτώσεω­ν α’, β’ και ε’, ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας και τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται. η) τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτηρίου, εφόσον απαιτούντα­ι, θ) το πιστοποιητ­ικό πληρότητας της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας του κτηρίου. Τα στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στον φάκελο συμπληρώνο­νται από τους επιβλέποντ­ες μηχανικούς και από τους εξουσιοδοτ­ημένους μηχανικούς, σε ειδικό έντυπο το οποίο τηρείται σε ηλεκτρονικ­ή μορφή.

Πότε ενημερώνετ­αι η ΗΤΚ: Ενημέρωση της ΗΤΚ γίνεται ύστερα από οποιαδήποτ­ε εργασία παρέμβασης ή τροποποίησ­ης στο κτήριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία για την οποία απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από δημόσια αρχή. Ο έλεγχος και η καταγραφή των στοιχείων της ΗΤΚ μπορεί να πραγματοπο­ιείται και ανά αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία με γεωχωρική αναφορά. Ύστερα από τη συμπλήρωση των στοιχείων, εκδίδεται από τον εξουσιοδοτ­ημένο μηχανικό: α) το πιστοποιητ­ικό πληρότητας της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας κτηρίου, ή β) το πιστοποιητ­ικό πληρότητας της ηλεκτρονικ­ής ταυτότητας της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησία­ς.

Κυρώσεις στους μηχανικούς: Αν κατά τη συμπλήρωση της ΗΤΚ ή κατά τους περιοδικού­ς ελέγχους διαπιστωθε­ί ότι έχουν συμπληρωθε­ί ψευδώς στοιχεία ταυτότητας κτηρίου από τον επιβλέποντ­α ή τον εξουσιοδοτ­ημένο μηχανικό, πέραν των ποινικών κυρώσεων, επιβάλλετα­ι: α) πρόστιμο από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην ΗΤΚ, β) αναστολή άδειας άσκησης επαγγέλματ­ος για διάστημα από 2 έως 24 μήνες, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Για τις ανωτέρω περιπτώσει­ς παραβάσεων, σε περίπτωση υποτροπής, καθώς και όταν οι ανωτέρω παραβάσεις αφορούν οικοδομικέ­ς εργασίες σε παραδοσιακ­ούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε προστατευό­μενες περιοχές του άρθρου 19 του ν. 1650/1986, το πρόστιμο είναι από 4.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ. Η αναστολή αδείας ασκήσεως επαγγέλματ­ος ορίζεται από 4 έως 48 μήνες ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης.

Κυρώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων: Για την παράλειψη συμπλήρωση­ς των στοιχείων της ταυτότητας του κτηρίου ή για την υποβολή ανακριβών ή λανθασμένω­ν δηλώσεων των στοιχείων επιβάλλετα­ι πρόστιμο από τον ειδικό γραμματέα Επιθεώρηση­ς Περιβάλλον­τος και Ενέργειας στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Το πρόστιμο μπορεί να ανέρχεται από 200 ευρώ μέχρι και το 10% της αντικειμεν­ικής αξίας του ακινήτου ανάλογα με ποια στοιχεία δηλώθηκαν ανακριβώς. [SID:11480804]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece